• Onze jongeren worden ervaringsdeskundig adviseur

  ONSbank Next Level

  ONSbank Next Level is een vervolg op het ONSbank basistraject.

   

  Het ONSbank basistraject geeft jongeren met schulden de mogelijkheid om weer grip op hun financiële situatie te krijgen. Dit doen we door de schulden aan te pakken in samenwerking met de jongeren zelf en de schuldeisers. Parallel daaraan doorlopen de jongeren een cultureel workshopprogramma waarin zij aan de slag gaan met levensvragen zoals: Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?

   

  Met ONSbank Next Level worden jongeren die het ONSbank basistraject hebben afgerond, opgeleid tot ervaringsdeskundigen. ONSbank Next Level is een leerprogramma van 24 weken. Hierin worden workshops, stage en intervisie afgewisseld. De jongeren leren gesprekstechnieken, beïnvloeding & overtuiging, presentatievaardigheden & storytelling. Het leerprogramma wordt afgesloten met een rondetafelbijeenkomst. Hierin delen de jongeren, schuldeisers en beleidsmakers van de landelijke en lokale overheid de opgedane kennis en vaardigheden met elkaar. Uiteindelijk zijn de jongeren klaar om aan het werk te gaan als ervaringsdeskundige adviseur of als teamcoach bij een ONSbank basistraject.

  Met het Next Level traject leiden we jongeren op tot ervaringsdeskundige. Zodat zij zich samen met ONSbank actief kunnen inzetten om een verandering in beleid bij schuldeisers te veroorzaken. In dit traject trainen we de deelnemers om de psychische belasting van het hebben van schulden goed te verwoorden. Zij kunnen vervolgens kwetsbare jongeren met ernstige financiële problemen goed vertegenwoordigen bij schuldeisers. Ze breken een lans voor de jongeren na hen, die ook in de problemen zitten. Met als doel dat het terugbetalen van schulden of het treffen van regelingen in de toekomst makkelijker wordt en dat jongeren met een meer menselijke schuldeiser te maken krijgen.

   

  ONSbank Next Level levert deelnemers communicatievaardigheden, extra inzichten en zelfvertrouwen op. Doordat zij meer kwaliteiten van zichzelf leren benutten, levert dit nog meer mogelijkheden op om een passende betaalde baan te vinden.

   

  ONSbank Next Level wordt mogelijk gemaakt door FNO, als onderdeel van hun programma FNO GeestKracht.

 • "Toen een van de schuldeisers concludeerde dat hij het tafelgesprek verliet met een somber gevoel, schrok ik even. Maar die schrik maakte meteen plaats voor trots, want dit wilden we bereiken!"

   
  ~ Hester Apeldoorn, directeur Stichting ONSbank

  Op 19 september 2022 sloten we de pilot van Next Level af met een besloten tafelgesprek in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Layla, Brian en Manna, jongeren die we tijdens Next Level trainden voor hun rol als ervaringskundig adviseur, gingen in gesprek met schuldeisers Pieter Dekker (KPN), Tom van der Waals (Zorgverzekraar VGZ), Ben van Zanten (Bosveld incasso- en gerechtsdeurwaarders) en Marieke Boon (Flanderijn incasso- en gerechtsdeurwaarders).

   

  Lees hier het uitgebreide verslag van de avond door Hester Apeldoorn: Wake-up call van onze ervaringsdeskundigen!

  Bekijk hieronder de videoregistratie van de avond.

 •  

   

   

 • Over onze ervaringsdeskundigen

  Layla Badoella, ervaringsdeskundig adviseur

  Layla zet zich in als ervaringsdeskundig adviseur bij Stichting ONSbank en sinds 2023 ook als office manager. Zo support ze andere jongeren die met schulden worstelen zowel voor als achter de schermen.

   

  Al in 2020, net nadat Layla het ONSbank-traject afrondde, vroegen we haar voor onze Jongerenadviesraad. In die rol denkt ze nog steeds mee over onze projecten en de communicatie met jongeren. Haar ervaringen maken haar adviezen extra waardevol. En toen we Next Level ontwikkelden moesten we ook gelijk aan haar denken.

   

  “Ik voel echt hoe ik gegroeid ben in mijn rol als ervaringsdeskundige en daardoor kan ik me steeds beter inzetten voor andere jongeren. Mijn eigen ervaring kan ik combineren met de kennis die ik opdeed tijdens mijn studie pedagogiek. Daar leerde ik o.a. hoe het brein zich ontwikkelt van de vroege kindertijd naar volwassenheid. Denk bijvoorbeeld aan hoe pubers de consequenties van hun eigen handelen nog niet goed kunnen inschatten.”

   

  Terugkijkend ziet Layla dat ze zelf nog maar nauwelijks de stap van kind naar volwassene had gemaakt toen ze al met schulden in aanraking kwam. Layla hield het thuis niet meer uit en nam op haar 18e de benen. Ze was thuisloos en logeerde bij vrienden. De rekeningen stapelden zich intussen op bij haar moeder op de deurmat. Binnen een jaar zat Layla diep in de stress over haar schulden. Gelukkig klopte ze op haar 19e aan bij ONSbank. En inmiddels kunnen we bij ONSbank dus niet meer zonder haar.

  Stijn Martens, ervaringsdeskundig adviseur

  Stijn is student Onderwijs Wetenschappen aan de UvA. Als bijbaan werkt hij voor een instelling die studiehulp biedt aan kinderen waarvan de ouders dat niet kunnen betalen. Sinds 2023 zet hij zich in als ervaringsdeskundig adviseur bij Stichting ONSbank.

  ‘Door te delen hoe het is om in de schulden te zitten, wil ik het beter bespreekbaar maken. Ik wil laten zien dat het je bijzonder makkelijk kan overkomen. Bij mij was het een samenloop van op zich kleine gebeurtenissen, die maakten dat er in een korte tijd veel schulden ontstonden.”

   

  Stijn kwam in 2021 met zijn racefiets in de tramrails terecht doordat iemand voor hem plotseling uitweek. Bij zijn val kreeg hij een flinke klap op zijn hoofd. Naast een hersenschudding leverde dat hoge zorgkosten op. Acht weken op bed met een wazig hoofd, zonder inkomen en zonder buffer. Na zijn herstel lag er een stapeltje ongeopende brieven op hem te wachten. Hij werd overweldigd door de hoog opgelopen bedragen.

   

  Begin 2022, op zijn 27e, nam Stijn contact op met ONSbank. Hij kon gelijk aan de slag samen met schuldrustcoach Arno. Na het traject besloot hij ook deel te nemen aan ONSbank Next Level, zodat hij zijn ervaringen voor andere jongeren met schulden kan inzetten. Zijn vuurdoop kreeg hij op nationale TV in een item van Nieuwsuur.

  Manna Prudon, ervaringsdeskundig adviseur

  Manna was 25 toen ze in 2020 contact opnam met ONSbank om haar schulden aan te pakken. Ze viel op door haar scherpe manier van denken en doordat ze de dingen helder kan verwoorden. Het maakte dat we haar in 2021 al als ervaringsdeskundige vroegen voor het programma 'Alle Jongeren een Thuis' van Kansfonds. Tijdens ons Next Level programma kon ze echt achter de schermen kijken bij schuldeisers en leerde ze meer over hoe ze daar het gesprek kan aangaan voor andere jongeren met schulden.


  “’We zijn op de wereld om elkaar te helpen’ is het motto dat ik van mijn moeder meekreeg. Geboren worden in Amsterdam en opgroeien met een alleenstaande moeder, betekende dat ik veel verschillende mensen met verschillende achtergronden leerde kennen. Niet iedereen krijgt dezelfde kansen en dat heb ik zelf ook ervaren. Mede door een chronische ziekte en moeilijke omstandigheden, ervaarde ik hoe lastig het kan zijn om uit de problemen te komen. Het systeem werkt niet mee. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en ziet gewoon geen uitweg. Ik hoop als ervaringsdeskundige anderen te kunnen helpen en een verandering in het schuldensysteem teweeg te brengen. Zelfs kleine, simpele veranderingen in beleid en reglementen kunnen het verschil betekenen tussen verder de diepte in of een oplossing.”

  Brian Schipper, ervaringsdeskundig adviseur

  “Ik weet hoe donker het leven kan voelen als je in de schulden zit. Daarom zet ik me nu als ervaringsdeskundige in om anderen te helpen om hier uit te komen.”

   

  Brian was 26 toen hij in 2020 aan het ONSbank-programma begon. Samen met zijn vrouw had hij rond de 25.000 euro aan schulden. De eerste stappen zette hij samen met ONSbank. Daarna hebben ze zelfstandig grote sprongen kunnen maken.

  Twee jaar terug zagen ze door de bomen het bos niet meer. Er was veel schaamte: "We durfden vrienden en familie niets te vertellen, uit angst dat ze ons zouden veroordelen. Of nog erger: niet meer met ons om wilden gaan." Die angst werd gevoed door de instanties waar het stel schulden had. "Ze toonden geen begrip voor onze situatie en wilden alleen maar geld zien.”

   

  Als ervaringsdeskundige gaat Brian nu o.a. het gesprek aan met schuldeisers, met als missie een meer menselijke manier om jongeren met schuldproblemen te benaderen.

  Brian zelf is inmiddels niet alleen bijna schuldenvrij, maar ook de trotse vader van een dochter. Hij is lekker aan het werk en heeft zelfs de ruimte om zijn tattoo-skills verder te ontwikkelen.

  De volgende lichting ervaringsdeskundigen rondt binnenkort het Next Level programma af. Hier boven lees je al meer over Stijn en we stellen Samuel en Jessy over niet al te lang aan je voor!

 • Interviews, gesprekken, presentaties

  Ervaringsdeskundigen aan het woord

  6 mei 2023: Samuel in podcast Vrijwilligersacademie

  Luister naar de podcast die de Vrijwilligersacademie maakte met onze ervaringsdeskundige adviseur Samuel, naar aanleiding van de masterclass die hij onlangs samen met Layla gaf bij de vrijwilligersacademie.

  https://www.vrijwilligersacademie.net/nl/blog/2023/05/podcast-over-armoede/544/

  12 april 2023: Samuel spreekt bij GenZ Inspiratiedag VCMB

  Samuel gaf samen met schuldrustcoaches Annemieke en Jolanda en ONSbank directeur Hester een presentatie tijdens de GenZ Inspiratiedag van VCMB (Credit management organisatie). Tijdens de inspiratiedag stond omgang met generatie Z centraal. Hoe denken én communiceren Z'ers? Wat drijft hen?

  Het eerste gedeelte van het programma stond in het teken staan van Gen Z & betaalgedrag. Hoe gaan jongeren om met geld, welke ervaringen
  hebben jongeren met schuldeisers? Team ONSbank ging hier uitgebreid op in.

  16 maart 2023: Brian geeft presentatie bij OKT Amsterdam

  Brian gaf samen met ONSbank directeur Hester een presentatie over de ONSbank-methode aan het Ouder & Kind Team in Amsterdam. Brian's eigen vaderschap bood gelegenheid om daarnaast in te gaan op de situatie van jonge gezinnen die met schulden worstelen. En Brian zette zich na de presentatie in als trainingsacteur tijdens de workshop.

  16 maart 2023: Stijn verzorgt samen met Willem werksessie voor pilot-team Amaryllis

  Samen met schuldrustcoach Willem verzorgde ervaringskundige Stijn een werksessie voor het pilot-team vroegsignalering van Amaryllis uit Leeuwarden, er werd gesproken over de ONSbank-method en de waarde van ervaringsdeskundigheid. "Door verhaal te doen zet je de deur open, daarom zijn ervaringsdeskundigen belangrijk"

  7 maart 2023: Layla en Samuel geven een masterclass

  Layla en Samuel gaven een masterclass bij de Vrijwilligersacademie in Amsterdam. Zij lieten beleidsmakers, docenten en vrijwilligers nadenken over de oordelen en stigma's rondom armoede.

  1 maart 2023: Manna op de radio bij 5 Dagen

  In de radio-uitzending van '5Dagen' op NPO Radio 1 gaan Jo van Egmond en Mirthe Van Der Drift in gesprek met Stichting ONSbank's schuldrustcoach Willem Los en ervaringsdeskundige Manna Prudon.

  Luister de uitzending van 1 maart hier terug.

  27 februari 2023: Manna spreekt in Pakhuis de Zwijger

  Manna was een van de sprekers tijdens het programma ‘Van Huis naar Thuis’, georganiseerd door Kansfonds en Pakhuis de Zwijger .

  Manna maakt sinds 2021 met Stichting ONSbank deel uit van de community Alle jongeren thuis – bestaande uit jongeren en 27 initiatieven en organisaties. Al deze organisaties helpen dak- en thuisloze jongeren op een eigenzinnige en vernieuwende manier. Dat werkt! Maar het gaat niet vanzelf. Tijdens deze avond kwamen inspirerende voorbeelden en systeemhacks langs. Er werd getoond hoe het al anders kan en welke uitdagingen we als samenleving nog moeten overwinnen.

  Kijk de avond hier terug: https://dezwijger.nl/programma/van-huis-naar-thuis

  16 februari 2023: Brian en Layla bij De Nieuws BV

  De premies voor zorgverzekeringen zijn dit jaar flink gestegen. 140 euro zorgpremie per maand is nu heel normaal. Maar wat als je dit niet meer kunt betalen? Dan beland je dus in de "wanbetalersregeling". En voor heel veel mensen is dit een harde realiteit.

  Wat houdt deze regeling in, en werkt het wel? Natasja Gibbs bespreekt dit met met Frederique van Zomeren, Ombudsman Zorgverzekeringen, en ONSbank ervaringsdeskundigen Brian Schipper en Layla Badoella. De belangrijkste boodschap van Brian en Layla: neem contact op met je zorgverzekeraar als je je premie niet kunt betalen om erger te voorkomen.

  Luister en kijk het item terug via deze link

  22 december 2023: Stijn bij Nieuwsuur

  De overheid is de grootste schuldeiser. Na de toeslagenaffaire is beloofd om menselijker om te gaan met mensen met schulden. Maar Stijn merkt daar nog weinig van.

  Onze ervaringsdeskundige Stijn en schuldrustcoach Willem waren gisteren te zien bij Nieuwsuur. Ze vertelden over ingewikkelde brieven van de gemeente en bellen met de overheid, waar je van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

  Kijk het item hier terug: Luister en kijk het item terug via deze link

  15 december 2022: Manna bij De Nieuws BV

  Uit cijfers van het Bureau Kredietregistratie (het BKR) blijkt dat het aantal mensen met schulden, afneemt. Alleen bij de jongeren neemt het toe. Hoe ontstaan die schulden? En wat kun je eraan doen? Natasja Gibbs van De Nieuws BV van BNNVARA sprak hier o.a. over met onze ervaringsdeskundige Manna Prudon.

  Luister en kijk het item terug via deze link

  2 december 2022: Manna geeft presentatie bij jaarconferentie

  Manna geeft samen met schuldrustcoach Willem een presentatie tijdens de 25ste editie van de jaarconferentie 'De Aanpak van Problematische Schulden'. Ze spraken over financiële problemen bij jongeren en de aanpak van ONSbank.

  19 september 2022: Manna, Layla en Brian spreken met hun schuldeisers

  We sloten de pilot van Next Level af met een besloten tafelgesprek in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Layla, Brian en Manna gingen in gesprek met schuldeisers Pieter Dekker (KPN), Tom van der Waals (Zorgverzekraar VGZ), Ben van Zanten (Bosveld incasso- en gerechtsdeurwaarders) en Marieke Boon (Flanderijn incasso- en gerechtsdeurwaarders).

  Hier lees je een verslag van de avond door Hester Apeldoorn en kun je de videoregistratie terugzien.

  18 mei 2022: Brian bij NPO3

  "Boodschappen, brandstof, elektriciteit: de prijzen rijzen de pan uit en dat voel je in je portemonnee. Voor veel mensen is dit een probleem, zo ook voor Femke (23) en Brian (27). "Ik voel me machteloos. Ik krijg geen loonsverhoging, mijn huurprijs is wéér gestegen en de jaarlijkse energierekening kan ik niet betalen."

  Brian loste bijna de helft van zijn schuld van 25.000 euro af, maar kan dit door de stijgende prijzen niet meer doen: "Ik kan amper het
  hoofd boven water houden."

  10 juni 2022: Manna in Kansfonds Magazine

  Manna verhuisde keer op keer na de scheiding van haar ouders. Ze heeft de afgelopen jaren nooit een thuis gehad, terwijl ze dat wel graag wilde. Haar leven liep daardoor anders dan gepland; schulden stapelden zich op en alle stress zorgde dat ze moest stoppen met haar opleiding.

  Lees het hele artikel hier

   31 januari 2022: Manna in NVVK podcast-serie 'Jong in de schulden'

  'Jong in de schulden' is een podcast over de wereld van jongeren-schuldhulpverlening, gemaakt door Ronit van der Schaaf, zelf jong en senior beleidsadviseur bij het NVVK.
  Ronit gaat in gesprek met deskundigen uit het werkveld en met jonge ervaringsdeskundigen, waaronder ervaringsdeskundige Manna.

  Luister naar haar ervaringen en visie op hoe jongeren met schulden het beste geholpen kunnen worden.

  Alle drie de afleveringen zijn nu te beluisteren via Spotify

  27 juni 2021: Brian in reportage Zorg & Welzijn

  Brian en zijn vrouw Samantha raakten diep in de problemen. Hun schuld, ooit €6000,- groeide uit tot een schuldenlast van €25.000,-.

  Lees hun verhaal in de reportage door Zorg&Welzijn: https://www.zorgwelzijn.nl/magazine-artikelen/thema-ophouden-met-zeggen-dat-het-goed-gaat/?tid=1633970137

  23 juni 2021: Layla leidt een sessie in Clubhouse

  Een Clubhouse sessie voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Over jong zijn en in de schulden zitten. Hoe voelt dat? En hoe pak je je situatie aan? Ervaringsdeskundige Layla Badoella leidde het gesprek.

  Er werden ervaringen, tips en vragen uitgewisseld.

  19 januari 2021: Manna deelnemer aan actieonderzoek 'Alle Jongeren een Thuis'

  Manna neemt samen met onze directeur Hester namens ONSbank deel aan het langlopende actieonderzoek 'Alle Jongeren een Thuis' van Kansfonds.

  Het streven van dit initiatief is een toekomst waarin alle jongeren een thuis hebben. Met de 23 initiatieven wordt er actieonderzoek gedaan naar wat er in de praktijk nodig is om dak- en thuisloze jongeren beter te helpen. Samen met Kansfonds werken zij aan een nieuw perspectief. Kansfonds steunt vernieuwende ideeën die niemand kan of durft te financieren, vanuit de visie dat ieder mens telt en recht heeft op een menswaardig bestaan.

  https://www.kansfonds.nl/programmas/alle-jongeren-een-thuis/

  18 september 2020: Layla en Brian in  Kansfonds Magazine

  Layla en Brian vertellen over hun weg uit de schulden. Ook projectleider Hester Apeldoorn, teamcoach Rosana Salden en schuldrustcoach Willem Los komen aan het woord.

  https://issuu.com/kansfonds/docs/mede_herfst_2020

 • Ervaringsdeskundige uitnodigen?

  Wil je een ervaringsdeskundige van ONSbank uitnodigen om in gesprek te gaan over schulden en de omgang met mensen met schulden? Neem contact op met Hester Apeldoorn, ze vertelt je er graag meer over.

  En als je interesse hebt zal ze je een offerte sturen. Want zoals Hester al eens schreef: 'We willen zorgen dat onze jonge ervaringsdeskundigen verdienen aan hun eigen shit!'

  Meer verhalen