• Onze jongeren worden ervaringsdeskundig adviseur

  ONSbank Next Level

  Een vervolg

  ONSbank Next Level is een vervolg op het ONSbank basistraject. Het ONSbank basistraject geeft jongeren met schulden de mogelijkheid om weer grip op hun financiële situatie te krijgen. Dit doen we door de schulden aan te pakken in samenwerking met de jongeren zelf en de schuldeisers. Parallel daaraan doorlopen de jongeren een cultureel workshopprogramma waarin zij aan de slag gaan met levensvragen zoals: Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?

   

  Met ONSbank Next Level worden jongeren die het ONSbank basistraject hebben afgerond en die interesse hebben om zich in te zetten voor andere jongeren, opgeleid tot ervaringsdeskundigen. ONSbank Next Level is een leerprogramma van 24 weken. Hierin worden workshops, stage en intervisie afgewisseld. De jongeren leren gesprekstechnieken, beïnvloeding & overtuiging, presentatievaardigheden & storytelling. Het leerprogramma wordt afgesloten met een rondetafelbijeenkomst. Hierin delen de jongeren, schuldeisers en beleidsmakers van de landelijke en lokale overheid de opgedane kennis en vaardigheden met elkaar. Uiteindelijk zijn de jongeren klaar om aan het werk te gaan als ervaringsdeskundige adviseur.

  Missie

  De jongeren die we met het Next Level traject opleiden tot ervaringsdeskundige zetten zich samen met ONSbank actief in om een verandering in beleid bij schuldeisers te veroorzaken. In het traject trainen we de deelnemers om de psychische belasting van het hebben van schulden goed te verwoorden. Zij kunnen vervolgens kwetsbare jongeren met ernstige financiële problemen goed vertegenwoordigen bij schuldeisers. Ze breken een lans voor de jongeren na hen, die ook in de problemen zitten. Met als doel dat het terugbetalen van schulden of het treffen van regelingen in de toekomst makkelijker wordt en dat jongeren met een meer menselijke schuldeiser te maken krijgen.

   

  ONSbank Next Level levert deelnemers communicatievaardigheden, extra inzichten en zelfvertrouwen op. Doordat zij meer kwaliteiten van zichzelf leren benutten, levert dit nog meer mogelijkheden op om een passende betaalde baan te vinden.

  Ervaringsdeskundige uitnodigen?

  Hieronder stellen we onze ervaringsdeskundigen uitgebreid aan je voor.

  Wil je een ervaringsdeskundige van ONSbank uitnodigen om in gesprek te gaan over schulden en de omgang met mensen met schulden? Neem contact op met Hester Apeldoorn, ze vertelt je er graag meer over. En als je interesse hebt zal ze je een offerte sturen. Want zoals Hester al eens schreef: 'We willen zorgen dat onze jonge ervaringsdeskundigen verdienen aan hun eigen shit!'

  Hier lees je meer over de interviews, gesprekken en presentaties die onze ervaringsdeskundigen al gaven.

 •  Hester Apeldoorn, directeur Stichting ONSbank:

  "Toen een van de schuldeisers concludeerde dat hij het tafelgesprek verliet met een somber gevoel, schrok ik even. Maar die schrik maakte meteen plaats voor trots, want dit wilden we bereiken!

  Lees over de eerste editie van het Next Level Tafelgesprek in 2022 of bekijk de video 🎥

  Wake-up call van onze ervaringsdeskundigen!

  Tijdens de tweede editie in 2023 ging de nieuwe lichting ervaringsdeskundigen in gesprek met o.a. de Belastindienst en het CJIB.

  Bekijk hier het fotoverslag 📷

 • Over onze ervaringsdeskundigen

  broken image

  Layla Badoella, ervaringsdeskundig adviseur

  Layla is één van de eerste jongeren die we met ONSbank Next Level tot ervaringsdeskundige opleidde.

  Al in 2020, net nadat Layla het ONSbank-traject afrondde, vroegen we haar voor onze Jongerenadviesraad. In die rol denkt ze nog steeds mee over onze projecten en de communicatie met jongeren. Haar ervaringen maken haar adviezen extra waardevol. En toen we Next Level ontwikkelden moesten we ook gelijk aan haar denken.

   

  “Ik voel echt hoe ik gegroeid ben in mijn rol als ervaringsdeskundige en daardoor kan ik me steeds beter inzetten voor andere jongeren. Mijn eigen ervaring kan ik combineren met de kennis die ik opdeed tijdens mijn studie pedagogiek. Daar leerde ik o.a. hoe het brein zich ontwikkelt van de vroege kindertijd naar volwassenheid. Denk bijvoorbeeld aan hoe pubers de consequenties van hun eigen handelen nog niet goed kunnen inschatten.”

   

  Terugkijkend ziet Layla dat ze zelf nog maar nauwelijks de stap van kind naar volwassene had gemaakt toen ze al met schulden in aanraking kwam. Layla hield het thuis niet meer uit en nam op haar 18e de benen. Ze was thuisloos en logeerde bij vrienden. De rekeningen stapelden zich intussen op bij haar moeder op de deurmat. Binnen een jaar zat Layla diep in de stress over haar schulden. Gelukkig klopte ze op haar 19e aan bij ONSbank. En inmiddels kunnen we bij ONSbank dus niet meer zonder haar.

   

  Layla deelde haar verhaal o.a. in het Kansfonds Magazine en vertelt over thuisloos zijn in deze video, ze schoof daarnaast o.a. aan bij De Nieuws BV (NPO Radio1).

  broken image

  Samuel van Belle, ervaringsdeskundig adviseur

  “Ik begon aan het ervaringsdeskundigentraject omdat ik verandering wil brengen in het schuldensysteem waar we nu mee leven. Veel partijen brengen je bewust in een positie waarin je makkelijk schulden opbouwt en dat vind ik allesbehalve rechtvaardig. Door mijn stem te laten horen wil ik helpen daar een einde aan te maken.”

   

  Sam is een jonge rapper uit Rotterdam. Hij zet zijn muzikale skills ook in voor andere jongeren met schulden. Sam spreekt én rapt onder meer tijdens congressen en in podcasts. Hij produceerde samen met onze groepscoach en woordenwizard Rosana en producer Navadem een track over zijn eigen worstelingen met geld.

   

  Nadat hij in aanvulling op zijn studielening een studentencreditcard bij de bank nam, zich niet realiserend hoe snel de rente op die €500 zou oplopen, raakte Sam in korte tijd in de schulden verstrikt. Het ene gat met het andere vullen bleek al snel onmogelijk en de rekeningen en incassoboetes werden een onbedwingbare berg. Zijn geldproblemen zorgden voor stress, maar ook schaamte. Sam is close met zijn alleenstaande moeder en nam haar in vertrouwen. Zij adviseerde hem direct aan de bel te trekken. Hij was 21 toen hij zich in 2023 aanmeldde voor het ONSbank-traject.

   

  Sam kreeg weer zicht op een toekomst zonder schulden en de rust en ruimte om zijn muziek professioneel naar buiten te brengen. Hij bracht in 2023 zijn eerste single ‘Saint Tropez’ uit samen met Dailow en staat inmiddels vol vertrouwen op het podium. Dat Sam ook zijn rap inzet, maakt hem tot een unieke ervaringsdeskundige.

   

  Sam trad onder meer op tijdens congressen van het CJIB en NVVK en was te zien bij AT5 over het theaterstuk Lucky Day, waarin hij meespeelt.

  broken image

  Fidessa Inen, ervaringsdeskundig adviseur

  In 2022 klopte Fidessa aan bij ONSbank omdat ze het lastig vond om rond te komen en in de stress zat over een schuld van haar creditcard. Ze was 21 en had net als veel jongeren nog geen zicht op hoe het systeem precies werkt en dacht dat er gelijk een deurwaarder zou komen als ze niet direct alles afbetaalde.

  Het bedrag van haar schulden bleek enorm mee te vallen, maar we waren blij dat ze het lef had om vroeg aan de bel te trekken. Fidessa kon gelijk aan de slag met het basistraject en heeft met support van de schuldrustcoaches haar schuld snel kunnen afbetalen.

   

  ‘Daarnaast leerde ik tijdens dat traject veel over het schuldensysteem en hoe geldproblemen jongeren beïnvloeden. Ik sprak met een handvol andere jongeren zonder schaamte over impuls-uitgaven en over hoe je een week doet met een euro op je bankrekening. Dat was ontzettend verfrissend, en ik dacht; hier zouden zoveel meer jongeren baat bij hebben.

  Toen ik hoorde over het Next-Level traject, werd ik meteen enthousiast. Ik wil graag een stem geven aan mijn leeftijdsgenoten. Het lijkt alsof geldproblemen voor veel jongeren onvermijdelijk zijn; huur, de zorgtoeslag, reiskosten, boodschappen en dan nog een beetje overhouden voor jezelf lijkt in deze tijd onmogelijk. Dat kan en moet anders, vind ik.'

   

  Fidessa laat inmiddels publiekelijk van zich horen als ervaringsdeskundige en denkt ook mee met de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid, o.a. over een Nederlandse schuldhulproute speciaal voor jongeren. Naast ervaringsdeskundige bij ONSbank is ze blokfluitist, singer-songwriter, schrijver en model.

   

  Fidessa kwam o.a. in de NRC aan het woord. 

  broken image

  Nick van Lunsen, ervaringsdeskundig adviseur

  ‘Als ervaringsdeskundige wil ik praten over schulden en geldproblemen meer toegankelijk maken voor iedereen, zodat het niet meer zo’n taboe topic is.’

   

  Nick zet zich sinds 2023 in als ervaringsdeskundige bij Stichting ONSbank. Een jaar daarvoor, hij was 25, liep hij vast in de schulden. Hij hield het stil, worstelde met het taboe, totdat zijn vader er per toeval achter kwam. Die vertelde hem wat hij over ONSbank had gelezen. Tijdens het ONSbank-programma maakte Nick grote stappen. En hij bleek een goeie spreker, die zich graag inzet voor anderen. We vroegen hem dus gelijk voor ons Next Level traject.

   

  Bij het delen van zijn ervaringen met schulden schuwt Nick geen kritische zelfreflectie over hoe het bij hem zo ver kwam. Hij benoemt welke onhandige beslissingen hij nam. En doordat hij meer inzicht in het schuldensysteem kreeg, kan hij helder aangeven hoe jongeren als hijzelf een betere handreiking kan worden gedaan door schuldeisers.

   

  Nick’s talent in spreken oefende hij al tijdens zijn sales opleiding en zet hij ook in voor zijn huidige baan in de retail. In zijn vrije tijd maakt hij deel uit van een hechte gamers-community. Het sociale en competitieve komen hier voor hem samen. Nick staat namelijk behoorlijk hoog in de Nederlandse ranking en doet regelmatig mee aan (internationale) toernooien. Tijdens het ONSbank-programma werd nog een andere passie aangewakkerd. Nick maakte kennis met spoken word en begon daardoor met het schrijven van eigen teksten en het bezoeken van spoken word-events en open mic avonden.

   

  Nick vertelde onder andere zijn verhaal bij Pointer (KRO-NCRV) en in een artikel van Brandpunt+

  broken image

  Stijn Martens, ervaringsdeskundig adviseur

  Stijn is student Onderwijs Wetenschappen aan de UvA. Als bijbaan werkt hij voor een instelling die studiehulp biedt aan kinderen waarvan de ouders dat niet kunnen betalen. Sinds 2023 zet hij zich in als ervaringsdeskundig adviseur bij Stichting ONSbank.

  ‘Door te delen hoe het is om in de schulden te zitten, wil ik het beter bespreekbaar maken. Ik wil laten zien dat het je bijzonder makkelijk kan overkomen. Bij mij was het een samenloop van op zich kleine gebeurtenissen, die maakten dat er in een korte tijd veel schulden ontstonden.”

   

  Stijn kwam in 2021 met zijn racefiets in de tramrails terecht doordat iemand voor hem plotseling uitweek. Bij zijn val kreeg hij een flinke klap op zijn hoofd. Naast een hersenschudding leverde dat hoge zorgkosten op. Acht weken op bed met een wazig hoofd, zonder inkomen en zonder buffer. Na zijn herstel lag er een stapeltje ongeopende brieven op hem te wachten. Hij werd overweldigd door de hoog opgelopen bedragen.

   

  Begin 2022, op zijn 27e, nam Stijn contact op met ONSbank. Hij kon gelijk aan de slag samen met schuldrustcoach Arno. Na het traject besloot hij ook deel te nemen aan ONSbank Next Level, zodat hij zijn ervaringen voor andere jongeren met schulden kan inzetten.

   

  Zijn vuurdoop kreeg hij op nationale TV in een item van Nieuwsuur, ook deelde hij zijn ervaringen o.a. in de NRC. 

  broken image

  Manna Prudon, ervaringsdeskundig adviseur

  Manna was 25 toen ze in 2020 contact opnam met ONSbank om haar schulden aan te pakken. Ze viel op door haar scherpe manier van denken en doordat ze de dingen helder kan verwoorden. Het maakte dat we haar in 2021 al als ervaringsdeskundige vroegen voor het programma 'Alle Jongeren een Thuis' van Kansfonds. Tijdens ons Next Level programma kon ze echt achter de schermen kijken bij schuldeisers en leerde ze meer over hoe ze daar het gesprek kan aangaan voor andere jongeren met schulden.


  “’We zijn op de wereld om elkaar te helpen’ is het motto dat ik van mijn moeder meekreeg. Geboren worden in Amsterdam en opgroeien met een alleenstaande moeder, betekende dat ik veel verschillende mensen met verschillende achtergronden leerde kennen. Niet iedereen krijgt dezelfde kansen en dat heb ik zelf ook ervaren. Mede door een chronische ziekte en moeilijke omstandigheden, ervaarde ik hoe lastig het kan zijn om uit de problemen te komen. Het systeem werkt niet mee. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en ziet gewoon geen uitweg. Ik hoop als ervaringsdeskundige anderen te kunnen helpen en een verandering in het schuldensysteem teweeg te brengen. Zelfs kleine, simpele veranderingen in beleid en reglementen kunnen het verschil betekenen tussen verder de diepte in of een oplossing.”

   

  Manna sprak o.a. over haar ervaring met schulden thuissloos zijn in het Kansfonds Magazine en later over haar worsteling met hoge tandartsrekeningen, daarnaast maakte ze deel uit van het congres 'Van Huis naar Thuis' in Pakhuis de Zwijger.

  broken image

  Brian Schipper, ervaringsdeskundig adviseur

  “Ik weet hoe donker het leven kan voelen als je in de schulden zit. Daarom zet ik me nu als ervaringsdeskundige in om anderen te helpen om hier uit te komen.”

   

  Brian was 26 toen hij in 2020 aan het ONSbank-programma begon. Samen met zijn vrouw had hij rond de 25.000 euro aan schulden. De eerste stappen zette hij samen met ONSbank. Daarna hebben ze zelfstandig grote sprongen kunnen maken.

  Toen Brian aan de bel trok bij ONSbank zagen ze door de bomen het bos niet meer. Er was veel schaamte: "We durfden vrienden en familie niets te vertellen, uit angst dat ze ons zouden veroordelen. Of nog erger: niet meer met ons om wilden gaan." Die angst werd gevoed door de instanties waar het stel schulden had. "Ze toonden geen begrip voor onze situatie en wilden alleen maar geld zien.”

   

  Als ervaringsdeskundige gaat Brian nu o.a. het gesprek aan met schuldeisers, met als missie een meer menselijke manier om jongeren met schuldproblemen te benaderen.

  Brian zelf is inmiddels niet alleen bijna schuldenvrij, maar ook de trotse vader van een dochter. Hij is lekker aan het werk en heeft zelfs de ruimte om zijn tattoo-skills verder te ontwikkelen.

   

  Brian vertelde zijn verhaal o.a. in Trouw, het Kansfonds Magazine, een artikel van NPO 3FM en hij schoof o.a. aan bij De Nieuws BV (NPO Radio1).

  De volgende lichting ervaringsdeskundigen rondt binnenkort het Next Level programma af. We stellen ook hen over niet al te lang aan je voor!

  En, een aantal van onze ervaringsdeskundigen kiest ervoor om zich anoniem uit te spreken, zij worden hierboven niet genoemd, maar hun bijdrage is even waardevol.

 • Interviews, gesprekken, presentaties

  Ervaringsdeskundigen aan het woord

  11 april 2024: Nick in artikel van Brandpunt+ over schaamte over opgelopen schuld

  Onze vervaringsdeskundige Nick leefde een doodnormaal leven, tot hij zijn baan verloor tijdens corona. Al snel escaleerden een paar achterstallige verkeersboetes tot een schuld van 25.000 euro. “Ik schaamde me enorm, en stak daarom mijn kop in het zand.”

  https://npo.nl/npo3/brandpuntplus/schulden-jongeren-2

  29 maart 2024: Layla vertelt in item Kansfonds over thuisloos zijn

  Net als veel jongeren die met schulden worstelen, was Layla een flinke tijd thuisloos. In het item dat Kansfonds maakte vertelt Layla over haar ervaringen, hoe ze van bank tot bank leefde en zelfs haar studie moest stoppen. Kijk het item hier terug

  12 januari 2024: Manna over zorgkosten en bureaucratievrije geld in Mede Magazine

  Manna en ONSbank directeur Hester vertellen over hoe het bureaucratievrij geld dat we via onze partner Kansfonds voor dit soort noodgevallen kunnen inzetten en wat dat betekent voor jongeren die met schulden worstelen.

  https://www.kansfonds.nl/artikelen/verhalen/stoer-geld-voor-stoere-jongeren/

  7 december 2023: Layla en Sam op het podium bij groot ING-evenement

  Sam en Layla zaten in het jongerenpanel bij een groot ING-evenement. Tijdens dit evenement lanceerde ING haar strategie, met als belangrijk onderdeel Financial Health. De dag, bedoelt voor medewerkers van ING, werd geleid door Humberto Tan en Sophie van den Enk.

  26 november 2023: Nick vertelt bij Pointer (KRO-NCRV) over kiezen tussen eten en bezine

  Lees het verhaal van Nick in het uitgebreidere artikel van Pointer (KRO-NCRV) via de link hieronder. Daar kun je ook de tv-uitzending over vroegsignalering terugkijken, waar ook Stijn, Samuel, Fidessa en Layla aan het woord komen.

  https://pointer.kro-ncrv.nl/gemeentelijke-schuldhulpverlening-bereikt-jongeren-onvoldoende-nick-25-er-zijn-dagen-geweest-dat-ik

  17 november 2023: NRC Handelsblad: Stijn en Fidessa in gesprek met Belastingdienst

  'Jong, schuldenaar en vastgelopen in systemen'. Koen Marée van de NRC schreef over de tweede editie van ons Next Level Tafelgesprek dat op 9 november plaatsvond in het EYE Filmmuseum. Tijdens de avond gingen o.a. ervaringsdeskundigen Stijn en Fidessa in gesprek met Rowena Jansen en Ellen Baas van de Belastingdienst.

  Hier lees je het hele artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/11/16/jong-schuldenaar-en-vastgelopen-in-systemen 

  16 november 2023: Sam en Nouafal bij NVVK congres

  Tijdens deze editie van het NVVK congres in Amsterdam trad Sam op met 'Toekomstplannen', een speciale track die hij over zijn ervaringen met schulden schreef. Daarnaast verzorgde ervaringsdeskundige Nouafal samen met directeur Hester Apeldoorn en schuldrustcoach Jolanda van Woudenberg-Hordijk een van de workshops tijdens het congres.

  9 november 2023: Tweede editie van het Next Level tafelgesprek tussen ervaringsdeskundigen en hun schuldeisers

  Onder andere de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en incasso en gerechtsdeurwaarders Syncasso en De Klerk Vis Niekus (KVN) schoven op 9 november om de tafel met onze 'nieuwe' ervaringsdeskundigen. Nick, Fidessa, Sam, Naoufal, Stijn en Faysal delen op deze avond wat ze leerden over hun eigen gedrag en over de muren waar ze tegenaan liepen tijdens het aanpakken van hun schulden.

  Lees hier meer over het programma van de avond

  2 November 2023: Samuel speelt in nieuwe theatervoorstelling Lucky Day, over jong zijn en in de schulden zitten

  LUCKY DAY is de nieuwe voorstelling door theatermaker Marjolein Frijling en we zien uit naar de première van dit bijzondere a.s. donderdag!

  De voorstelling kwam tot stand in samenwerking met Stichting ONSbank. Marjolein geeft sinds 2022 een van de workshops in ons Next Level programma en maakte zo kennis met onze ervaringsdeskundigen. Ze betrok o.a. twee van hen in het ontwikkelen van het stuk en geeft hen ook letterlijk een stem op het podium.

  AT5 kwam langs bij de repetities, bekijk hier het filmpje.

  9 augustus 2023: Nick kreeg een kijkje in de keuken bij Flanderijn

  Als onderdeel van het Next Level traject liep Nick onlangs stage bij Flanderijn. Benieuwd naar zijn ervaringen? Hier lees je het verslag van Nick's stage.

  De Flanderijn Foundation is een van onze belangrijke samenwerkingspartners uit de creditwereld. Zij ondersteunen de missie van Stichting ONSbank en onze jonge ervaringsdeskundigen, om samen met alle partijen tot een meer humane omgang van mensen met schulden komen.

  4 september 2023: Fidessa geeft samen met Rosana presentatie voor collega-initatief uit IJsland

  Ervaringsdeskundige Fidessa verzorgde samen met groepscoach Rosana een presentatie voor het werkbezoek van het collega initiatief The Opportunity uit IJsland. Fidessa is een van de huidige deelnemers aan ons Next Level programma. We vertellen binnenkort meer over haar.

  28 juni 2023: Sam in gesprek met CJIB voor onze nieuwe podcast-serie

  We hadden de eerste opnames voor de nieuwe podcast-serie die we samen met onze ervaringsdeskundigen maken. Sam ging in gesprek met Maarten van Zaane, hoofd overheidsincasso bij Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

  Binnenkort kun je dit en de andere gesprekken van onze ervaringsdeskundigen met hun schuldeisers beluisteren in onze nieuwe podcast-serie, die we samen met radiomaker Marjolein Frijling maken. Dus stay tuned!

  21 juni 2023: Sam rapt bij congres over schulden

  Sam is één van onze ervaringsdeskundige adviseurs. Hij spreekt én rapt over zijn ervaringen, om het systeem te veranderen voor andere jongeren die met schulden worstelen.

  Gisteren trad hij op bij het congres Samen Opgeteld, over jongeren, schulden en verkeer, georganiseerd door het CJIB. De gloednieuwe track maakte hij de laatste weken i.s.m. groepscoach en woordenwizard Rosana en producer Navadem.

  4 juni 2023: Layla en Hester bij FNV Jong

  Tijdens de FNV Jong borrel gisteravond waren onze ervaringsdeskundige Layla en directeur Hester aanwezig om te vertellen over wat het betekent voor jongeren als ze kampen met hoge schulden. In Nederland is het toegestaan om 18 tot 21 jarigen wettelijk minder te betalen voor hun werk. Dat terwijl je vanaf je 18e voor de wet gewoon volwassen bent en direct moet beginnen met het betalen van onder andere je zorgverzekering. Dat zijn trouwens ook meteen de kosten waar de meeste van de jongeren die zich bij ons melden in de problemen mee komen.

  FNV Jong maakt zich hard voor het afschaffen van het jeugdloon. Dankzij het goede werk van FNV onderhandelaars in verschillende sectoren is het jeugdloon in veel cao’s inmiddels verleden tijd. Zijn zetten zich in om dit voor alle sectoren te laten gelden.

  11 mei 2023: Stijn en Arno spreken op NVVK congres

  Onze schuldrustcoach Arno Marijt en ervaringsdeskundig adviseur Stijn Martens verzorgden samen een workshop tijdens het Congres 'Goed je te zien!' van het NVVK, over de nieuwe financiële hulpverlener.

  6 mei 2023: Samuel in podcast Vrijwilligersacademie

  Luister naar de podcast die de Vrijwilligersacademie maakte met onze ervaringsdeskundige adviseur Samuel, naar aanleiding van de masterclass die hij onlangs samen met Layla gaf bij de vrijwilligersacademie.

  https://www.vrijwilligersacademie.net/nl/blog/2023/05/podcast-over-armoede/544/

  12 april 2023: Samuel spreekt bij GenZ Inspiratiedag VCMB

  Samuel gaf samen met schuldrustcoaches Annemieke en Jolanda en ONSbank directeur Hester een presentatie tijdens de GenZ Inspiratiedag van VCMB (Credit management organisatie). Tijdens de inspiratiedag stond omgang met generatie Z centraal. Hoe denken én communiceren Z'ers? Wat drijft hen?

  Het eerste gedeelte van het programma stond in het teken staan van Gen Z & betaalgedrag. Hoe gaan jongeren om met geld, welke ervaringen
  hebben jongeren met schuldeisers? Team ONSbank ging hier uitgebreid op in.

  16 maart 2023: Brian geeft presentatie bij OKT Amsterdam

  Brian gaf samen met ONSbank directeur Hester een presentatie over de ONSbank-methode aan het Ouder & Kind Team in Amsterdam. Brian's eigen vaderschap bood gelegenheid om daarnaast in te gaan op de situatie van jonge gezinnen die met schulden worstelen. En Brian zette zich na de presentatie in als trainingsacteur tijdens de workshop.

  16 maart 2023: Stijn verzorgt samen met Willem werksessie voor pilot-team Amaryllis

  Samen met schuldrustcoach Willem verzorgde ervaringskundige Stijn een werksessie voor het pilot-team vroegsignalering van Amaryllis uit Leeuwarden, er werd gesproken over de ONSbank-method en de waarde van ervaringsdeskundigheid. "Door verhaal te doen zet je de deur open, daarom zijn ervaringsdeskundigen belangrijk"

  7 maart 2023: Layla en Samuel geven een masterclass

  Layla en Samuel gaven een masterclass bij de Vrijwilligersacademie in Amsterdam. Zij lieten beleidsmakers, docenten en vrijwilligers nadenken over de oordelen en stigma's rondom armoede.

  1 maart 2023: Manna op de radio bij 5 Dagen

  In de radio-uitzending van '5Dagen' op NPO Radio 1 gaan Jo van Egmond en Mirthe Van Der Drift in gesprek met Stichting ONSbank's schuldrustcoach Willem Los en ervaringsdeskundige Manna Prudon.

  Luister de uitzending van 1 maart hier terug.

  27 februari 2023: Manna spreekt in Pakhuis de Zwijger

  Manna was een van de sprekers tijdens het programma ‘Van Huis naar Thuis’, georganiseerd door Kansfonds en Pakhuis de Zwijger .

  Manna maakt sinds 2021 met Stichting ONSbank deel uit van de community Alle jongeren thuis – bestaande uit jongeren en 27 initiatieven en organisaties. Al deze organisaties helpen dak- en thuisloze jongeren op een eigenzinnige en vernieuwende manier. Dat werkt! Maar het gaat niet vanzelf. Tijdens deze avond kwamen inspirerende voorbeelden en systeemhacks langs. Er werd getoond hoe het al anders kan en welke uitdagingen we als samenleving nog moeten overwinnen.

  Kijk de avond hier terug: https://dezwijger.nl/programma/van-huis-naar-thuis

  16 februari 2023: Brian en Layla bij De Nieuws BV

  De premies voor zorgverzekeringen zijn dit jaar flink gestegen. 140 euro zorgpremie per maand is nu heel normaal. Maar wat als je dit niet meer kunt betalen? Dan beland je dus in de "wanbetalersregeling". En voor heel veel mensen is dit een harde realiteit.

  Wat houdt deze regeling in, en werkt het wel? Natasja Gibbs bespreekt dit met met Frederique van Zomeren, Ombudsman Zorgverzekeringen, en ONSbank ervaringsdeskundigen Brian Schipper en Layla Badoella. De belangrijkste boodschap van Brian en Layla: neem contact op met je zorgverzekeraar als je je premie niet kunt betalen om erger te voorkomen.

  Luister en kijk het item terug via deze link

  22 december 2023: Stijn bij Nieuwsuur

  De overheid is de grootste schuldeiser. Na de toeslagenaffaire is beloofd om menselijker om te gaan met mensen met schulden. Maar Stijn merkt daar nog weinig van.

  Onze ervaringsdeskundige Stijn en schuldrustcoach Willem waren gisteren te zien bij Nieuwsuur. Ze vertelden over ingewikkelde brieven van de gemeente en bellen met de overheid, waar je van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

  Kijk het item hier terug: Luister en kijk het item terug via deze link

  15 december 2022: Manna bij De Nieuws BV

  Uit cijfers van het Bureau Kredietregistratie (het BKR) blijkt dat het aantal mensen met schulden, afneemt. Alleen bij de jongeren neemt het toe. Hoe ontstaan die schulden? En wat kun je eraan doen? Natasja Gibbs van De Nieuws BV van BNNVARA sprak hier o.a. over met onze ervaringsdeskundige Manna Prudon.

  Luister en kijk het item terug via deze link

  2 december 2022: Manna geeft presentatie bij jaarconferentie

  Manna geeft samen met schuldrustcoach Willem een presentatie tijdens de 25ste editie van de jaarconferentie 'De Aanpak van Problematische Schulden'. Ze spraken over financiële problemen bij jongeren en de aanpak van ONSbank.

  19 september 2022: Manna, Layla en Brian spreken met hun schuldeisers

  We sloten de pilot van Next Level af met een besloten tafelgesprek in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Layla, Brian en Manna gingen in gesprek met schuldeisers Pieter Dekker (KPN), Tom van der Waals (Zorgverzekraar VGZ), Ben van Zanten (Bosveld incasso- en gerechtsdeurwaarders) en Marieke Boon (Flanderijn incasso- en gerechtsdeurwaarders).

  Hier lees je een verslag van de avond door Hester Apeldoorn en kun je de videoregistratie terugzien.

  18 mei 2022: Brian bij NPO3

  "Boodschappen, brandstof, elektriciteit: de prijzen rijzen de pan uit en dat voel je in je portemonnee. Voor veel mensen is dit een probleem, zo ook voor Femke (23) en Brian (27). "Ik voel me machteloos. Ik krijg geen loonsverhoging, mijn huurprijs is wéér gestegen en de jaarlijkse energierekening kan ik niet betalen."

  Brian loste bijna de helft van zijn schuld van 25.000 euro af, maar kan dit door de stijgende prijzen niet meer doen: "Ik kan amper het
  hoofd boven water houden."

  Lees hier het hele artikel.

  10 juni 2022: Manna in Kansfonds Magazine

  Manna verhuisde keer op keer na de scheiding van haar ouders. Ze heeft de afgelopen jaren nooit een thuis gehad, terwijl ze dat wel graag wilde. Haar leven liep daardoor anders dan gepland; schulden stapelden zich op en alle stress zorgde dat ze moest stoppen met haar opleiding.

  Lees het hele artikel hier

   31 januari 2022: Manna in NVVK podcast-serie 'Jong in de schulden'

  'Jong in de schulden' is een podcast over de wereld van jongeren-schuldhulpverlening, gemaakt door Ronit van der Schaaf, zelf jong en senior beleidsadviseur bij het NVVK.
  Ronit gaat in gesprek met deskundigen uit het werkveld en met jonge ervaringsdeskundigen, waaronder ervaringsdeskundige Manna.

  Luister naar haar ervaringen en visie op hoe jongeren met schulden het beste geholpen kunnen worden.

  Alle drie de afleveringen zijn nu te beluisteren via Spotify

  27 juni 2021: Brian in reportage Zorg & Welzijn

  Brian en zijn vrouw Samantha raakten diep in de problemen. Hun schuld, ooit €6000,- groeide uit tot een schuldenlast van €25.000,-.

  Lees hun verhaal in de reportage door Zorg&Welzijn: https://www.zorgwelzijn.nl/magazine-artikelen/thema-ophouden-met-zeggen-dat-het-goed-gaat/?tid=1633970137

  23 juni 2021: Layla leidt een sessie in Clubhouse

  Een Clubhouse sessie voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Over jong zijn en in de schulden zitten. Hoe voelt dat? En hoe pak je je situatie aan? Ervaringsdeskundige Layla Badoella leidde het gesprek.

  Er werden ervaringen, tips en vragen uitgewisseld.

  19 januari 2021: Manna deelnemer aan actieonderzoek 'Alle Jongeren een Thuis'

  Manna neemt samen met onze directeur Hester namens ONSbank deel aan het langlopende actieonderzoek 'Alle Jongeren een Thuis' van Kansfonds.

  Het streven van dit initiatief is een toekomst waarin alle jongeren een thuis hebben. Met de 23 initiatieven wordt er actieonderzoek gedaan naar wat er in de praktijk nodig is om dak- en thuisloze jongeren beter te helpen. Samen met Kansfonds werken zij aan een nieuw perspectief. Kansfonds steunt vernieuwende ideeën die niemand kan of durft te financieren, vanuit de visie dat ieder mens telt en recht heeft op een menswaardig bestaan.

  https://www.kansfonds.nl/programmas/alle-jongeren-een-thuis/

  9 december 2020: Layla te horen bij FunX

  18 september 2020: Layla en Brian in Kansfonds Magazine

  Layla en Brian vertellen over hun weg uit de schulden. Ook projectleider Hester Apeldoorn, teamcoach Rosana Salden en schuldrustcoach Willem Los komen aan het woord. https://issuu.com/kansfonds/docs/mede_herfst_2020

  Lees hier meer ervaringen van oud-deelnemers.

   

  ONSbank Next Level wordt mogelijk gemaakt door FNO, als onderdeel van hun programma FNO GeestKracht.

 •  

  broken image
  broken image
  broken image
  broken image