• Wie geven de workshops van ONSbank?

  De onderstaande workshopleiders hebben al eerder workshops in het ONSbank programma gegeven.

  Per locatie en samenstelling van de groep kijken we met welke workshopleiders we samenwerken.

   

  ‘Je komt weer beter in je vel te zitten’

  Nita Liem, choreograaf en theatermaker

  Nita is choreograaf en theatermaker. Samen met dramaturg Bart Deus richtte zij in 2000 het dansgezelschap Don't Hit Mama op. Zij baseren hun danstheaterwerk op hiphop, de Afro-Amerikaanse danstradities, migranten thema’s en sociale dansvormen, die de basis vormen voor vele urbane dansstijlen. Het werk van Don´t Hit Mama draait om viering, dans en bewustwording. Nita volgde de ontwikkeling van Afro-Amerikaanse, urban- en sociale danstradities al vanaf het begin van haar carrière van dichtbij. Onder meer tijdens haar verblijven in New York, Zuid Afrika en Senegal.

   

  Nita: “Mijn workshops zorgen ervoor dat de schuldrust ook écht doorwerkt in je hoofd en in je lijf. Je komt weer beter in je vel te zitten. Ook besteed ik veel aandacht aan groepsdynamiek, lichaamshouding en presentatie.”

  ‘Not scared to dream big’

  Khalid Amakran, fotograaf

  Khalid is een jonge portretfotograaf geboren en getogen Rotterdam. Khalid: “Ik maak alleen foto’s van échte mensen in een échte stad. Hierbij ben ik vooral geïnteresseerd in de verhalen van de mensen die ik portretteer. Jongeren zijn interessant om te fotograferen, omdat ze nog veel ambitie en sterke idealen hebben: they’re not scared to dream big.”

   

  Khalid: “In mijn workshops bij ONSbank begeleid ik je in het maken van verhalen met tekst en beeld. Verhalen over hoe jij je ideale leefomgeving ziet en wat jouw toekomstdromen zijn.”

   

  In 2016 was Khalid een van de twee winnaars van de publieksprijs van de fotowedstrijd ‘De Kracht van Rotterdam’. Inmiddels wordt hij wereldwijd gevraagd voor shoots en legde hij onder meer de jongerencultuur in New York vast. Sinds begin 2017 maakt hij de rubriek 'Jong!' voor het NRC Handelsblad en is hij museumdocent bij FOAM Fotografiemuseum Amsterdam.

  ‘Je dromen voor de toekomst verwoorden’

  Luan Buleshkaj (L-Deep), woordkunstenaar

  Luan is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en is al een tijd bezig met spoken word. De Albanese Amsterdammer uit De Baarsjes maakte daarvoor vooral naam als battlerapper (L-Deep) bij het platform 'Punchout Battles'. Sinds Luan entree maakte in de poëziewereld stond hij al op vele gerenommeerde podia in Nederland. Hij staat vooral bekend om zijn woordspelingen en gevoel voor improvisatie en is onderdeel van het bekende collectief Mensen Zeggen Dingen. Luan was tijdens het EK 2016 op de NOS te zien als analist van de wedstrijden van Albanië, waarna hij de avonden afsloot met een spoken word-stuk. In 2018 stond hij o.a. in een bomvolle tent op Lowlands en in 2019 verzorgde hij de tekst en voice-over voor een reclame van Gemeente Amsterdam, trad hij op bij het Wintertuin Festival op Curaçao en was hij twee keer gastdichter bij het BNNVARA-programma Spijkers met Koppen.

   

  Luan: “In mijn workshops krijg je de kans je verhaal te uiten en je dromen voor de toekomst te verwoorden. Ik werk hierbij samen met schrijver Dirk van Weelden.”

  ‘Ik help je zoeken naar je grensgebied’

  Digna Poelman, sporter, personal coach en trainer

  Digna is een sporter in hart en nieren. “Als ik ga dan ga ik volledig. Ik heb wedstrijden gewonnen en wedstrijden verloren. Ben kampioen geweest. Ben geblesseerd geweest. Mijn kracht ligt bij boksen en turnen. Ik heb ervaren hoe sport kan helen, maar ook de valkuilen gezien. Zonder de juiste begeleiding kan je verdwalen. Ik ben vaak over mijn grenzen heen gegaan. Zo heb ik geleerd naar mijn lichaam te luisteren. Om je doelen te bereiken moet je weten waar je grensgebied zit. Daar help ik je naar te zoeken.’

  ‘Omdraaien zorgt ervoor dat je mogelijkheden ziet’

  Domenique Himmelsbach de Vries, kunstenaar

  Domenique: “Als kunstenaar geef ik een frisse benadering op sociale vraagstukken. In mijn workshops bij ONSbank gaat het over ‘omdraaien’. Wat is het tegenovergestelde van je probleem? Als je een probleem omdraait, zie je ineens mogelijkheden. In de workshops zorg ik dat iedereen uit zijn eigen bubbel komt en niet te veel in zijn hoofd blijft hangen. We gaan maken en doen. Zo was er een meisje in één van mijn workshops die het gevoel had dat iedereen vooroordelen over haar had, omdat ze zwart en vrouw is. Ze heeft een bord gemaakt met de tekst ‘Wat denk je van mij?’ en daarmee is ze met een groepje door het Vondelpark gaan lopen. Ze kreeg allemaal complimenten. Ze kreeg het inzicht dat mensen niet denken wat zij denkt. Hierdoor ontstaat er een kier waar licht doorheen schijnt.”

   

  Domenique studeerde af in 2010 aan de social design post-graduate opleiding No Academy, Laboratory for Art & Society in Amsterdam. En in 2009 aan de afdeling Autonome Beeldende Kunst bij ArtEZ in Zwolle. Tijdens de pilot van ONSbank in 2016/2017 bedacht en begeleidde hij de workshop ‘Lessen in omdraaien (detournement)’.

  ‘Je kunt zoveel van boksen leren’

  Hüsnü Kocabaş, bokser

  Hüsnü: “Toen ik 13 was, moest ik naar bureau Halt. Het ging allemaal om kattenkwaad, maar zoiets kan escaleren. Gelukkig nodigde een vriend mij uit om een keer mee te gaan naar de boksschool. Ik had aanleg. Na een maand mocht ik meedoen met wedstrijden. Toen ging het snel. Boksen werd mijn leven.”

  Na zijn opleiding tot sportinstructeur werkte Hüsnü voor Defensie. Hier maakte hij tot 2010 als ambassadeur voor de topsport deel uit van de Defensie Topsport Selectie. In 2005 wordt hij niet alleen Militair Wereldkampioen, maar ontvangt hij tevens de “CISM bronze Star Sport Merit” onderscheiding voor zijn betekenis voor de militaire sport in het algemeen. Daarvoor bereikte hij al kwartfinales tijdens Europese en wereldkampioenschappen. Dit levert hem een A-status bij het NOC*NSF op. Hüsnü sloot zijn lange topsportcarrière in 2011 af als twaalfvoudig Nederlands kampioen.
   
  “In mijn workshops bij ONSbank is het vooral doen!"

   

  Lees meer...

  ‘Samen een werk bouwen’

  James Beckett, kunstenaar

  James is geboren in Zimbabwe, groeide op in Zuid-Afrika en woont sinds lange tijd in Nederland. Een van zijn belangrijkste interesses is de geschiedenis van de industrie, en dan vooral haar ondergang. “Ik wil op een alternatieve manier naar de geschiedenis kijken en mijn werk heeft vaak een absurdistische wending. In mijn installaties gebruik ik zeer uiteenlopende media, waaronder geluid." Beckett studeerde aan de Rijksakademie in Amsterdam en won in 2003 de Prix de Rome met zijn project 'A Partial Museum of Noise'.

   

  "In 2016 bouwde ik het werk 'Palace Ruin' op de Zuidas in Amsterdam, en ik betrok hier de deelnemers van ONSbank tijdens mijn workshop in. Het werk bestond uit een reconstructie van een deel van het Paleis voor Volksvlijt uit 1864, dat in 1929 afbrandde." Zijn grote bouwwerk functioneerde als podium voor lezingen en concerten.

  ’Je gaat aan de slag op een voor jou belangrijke plek’

  Willem de Haan, kunstenaar

  Willem is een jonge kunstenaar die met name werk maakt in de publieke ruimte. Hij ziet al zijn werken als eerbetoon aan onderwerpen uit het dagelijkse leven, die volgens hem ten onrechte als doodnormaal worden afgedaan. Zo heeft hij in de afgelopen jaren eerbetonen gedaan aan rotondes, zonsondergangen, silent disco’s, toiletpapier en slechte ideeën.

  Willem: “De workshops die ik voor ONSbank heb ontwikkeld, zijn gebaseerd op mijn werk ‘5 Minute Moped Tours’. In dit werk organiseerde ik een brommertour langs diverse kleine werken die ik in de publieke ruimte heb gemaakt, op voor mij betekenisvolle plaatsen in mijn stad. Dit doe je als deelnemer aan het ONSbank programma ook. Je kiest voor jou een belangrijke plek in je leefomgeving - een plek die je graag zou willen veranderen of juist zou willen koesteren - en maakt daar een passend werk voor. Al doende reflecteer je zo op je relatie met je leefomgeving en de verantwoordelijkheid die je daarvoor voelt.”

  Willem behaalde in 2017 een Bachelor in Fine Arts aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. In korte tijd na zijn afstuderen behaalde hij al veel aandacht voor z’n werk.

   

  ‘Jouw toekomstdromen en stappen om daar te komen’

  Des Balentien, motivatiespreker

  Des is een motivatiespreker met het motto ‘You gotta believe’. Onder deze naam (YGB) richt zij zich met haar eigen bedrijf op training, coachen en opleiden op het gebied van persoonlijk groei en ontwikkeling. Des: “Hierbij put ik uit mijn eigen levensverhaal en bied ik jong en oud de extra motivatie om (weer) in zichzelf te geloven.”

   

  Des is vooral bekend van haar vele vlogs, maar ze spreekt ook regelmatig op seminars en congressen en wordt gevraagd als kritische gast in talkshows, zoals ‘De Nieuwe Maan’ van de NTR. In 2016 besteedde NPO Spirit een aflevering van ‘De Ochtendkus’ aan Des. Zelf maakte zij vanuit YGB de serie ‘Real Talk’. Hierin gaat ze door middel van een open gesprek op zoek naar het achterliggende verhaal van mensen die haar inspireren.

  Des: “Bij ONSbank help ik je met het maken van je eigen ‘vision board’, een beeldend verhaal van je toekomstdromen en de stappen om daar te komen.”

  Hoe maak je met jouw verhaal contact met anderen?

  Wendelien Wouters, allround dagvoorzitter en theatermaker

  Als dagvoorzitter voor evenementen zorgt Wendelien voor een goede sfeer, bijzondere ontmoetingen en diepgang. Ze presenteert het evenement niet alleen, maar denkt ook mee over hoe de inhoud voor zo'n evenement het beste kan worden verteld. Het podium is de plek waar Wendelien's energie het beste stroomt en waar ze verhalen tot leven brengt. Ze is opgeleid als theatermaker en ze is de oprichter van On Stage (voorheen muziektheaterschool GRID), een plek waar ze jongeren leert om hun verhaal op het podium te vertellen.

   

  In de workshop voor ONSbank zal Wendelien je uitnodigen op zoek te gaan naar het verhaal dat jij te vertellen hebt: wat raakt je, wat beweegt je en waar verwonder je je over?

  Met welke scènes uit jouw leven kun je spelen als jij daar een podium voor krijgt? En hoe maak je met jouw verhaal contact met anderen?

  Wendelien leert je om je te presenteren op een podium, hoe je met behulp van spel je eigen verhaal kunt vertellen en naar dat van anderen kunt luisteren.

  Fouad Lakbir , storyteller en fotograaf

   

  'Met het stuur weer in eigen handen, kun je je eigen lot bepalen'.

  Sophia Janatti, beeldend kunstenaar

  Sophia is beeldend kunstenaar. Ze woont en werkt in Arnhem, maar groeide op tussen twee culturen, met een Nederlandse moeder en Marokkaanse vader. Ze studeerde schilderkunst aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (toentertijd in Kampen) en was vervolgens twee jaar deelnemer aan de Rijksakademie in Amsterdam.

   

  In haar workshops maak je twee schilderijen; in het eerste breng je in beeld wat je tegenhoudt om te doen wat je wilt of te zijn wie je bent. Dit kan van alles zijn, je ouders of de maatschappij, of iets wat iemand ooit tegen je gezegd heeft. Nadat je samen in kaart hebt gebracht wat je tegenhoudt, maak je een tweede schilderij. In dat tweede schilderij verbeeld je wat je zou doen als niets je in de weg zou staan.

   

  Sophia: 'Als je het stuur in eigen handen weet te krijgen, kun je je eigen lot voor een groot deel zelf bepalen.'

  'Never give up on your dreams!'

  Krista Fleming, kickbokser

  Krista richtte zich na de afronding van haar HBO-opleiding P&O volledig op haar kickbokscarrière. Met haar enthousiasme en doorzettingsvermogen heeft zij daarin maar liefst drie titels weten te veroveren (NK 2006, EK 2006 en WK in 2007).

  Na haar HBO-opleiding volgde Krista een opleiding psychologie en is zij geschoold als trainer kickboksen, trainer in weerbaarheid en als lichaamsgerichte traumatherapeut. Al deze skills bracht zij samen in KF Action, dat zij in 2006 oprichtte en waarmee ze trainingen en workshops organiseert en geeft. Krista heeft veel gereisd voor zowel haar sport als voor haar plezier. Het reizen heeft haar veel over zichzelf en over anderen geleerd.

   

  Als jong meisje droomde ze ervan om kampioen te worden en om iets goeds te doen voor dieren en kinderen. Krista heeft nooit opgegeven en heeft haar dromen laten uitkomen, haar credo is dan ook: 'Never give up on your dreams!'

  Voor de workshops bij ONSbank zet Krista al haar ervaringen die ze door de jaren heen heeft opgedaan in. "Ik heb als doel mensen te helpen die meer uit zichzelf willen halen. Want ieder individu telt, iedereeen heeft een rol te spelen en iedereen maakt het verschil!"

  ‘Beelden met een dosis humor’

  Gijs Assmann, kunstenaar

  Het werk van Gijs bevat thema’s als het menselijke tekort en vergankelijkheid. Deze toont hij in beelden met een zekere dosis humor. Enkele van zijn beelden zijn te zien in de openbare ruimte, waaronder ‘Man met Ezel 'Jack Ass' in Gouda, ‘The he and the she and the is of it’ in Den Haag en ‘Hert en Jager’ in Apeldoorn.

  De Volkskrant beschreef hem in 2015 als ‘De geheime parel van de Nederlandse kunst’, die “zo'n beetje in elk denkbaar medium werkt: aquarel, acryl, assemblage, gevonden objecten, keramiek met allerhande motieven: religieuze iconografie, volkskunst en pornografie.”
   
  Gijs volgde opleidingen aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede, aan de Rijksakademie in Amsterdam en het Keramisch Werkcentrum in Den Bosch. Hij geeft les aan de Design Academy in Eindhoven en bij Fine Art in Arnhem (BEAR).

  André Smits/ARTISTINTHEWORLD

  Hoe kijk je naar de ander en hoe ziet die ander jou?

  Anya Janssen, beeldend kunstenaar

  Anya's schilderijen worden wereldwijd tentoongesteld en bevinden zich in meerdere (inter)nationale collecties en musea. Haar schilderijen ontstaan vanuit een grenzeloze fascinatie voor mensen; hun emoties, gedragingen, onderlinge relaties en sociale codes. "Ik vertel verhalen over mensen die op mijn pad komen, mensen die ik bijzonder vind: ik kruip dan als het ware onder hun huid en leef even met ze mee." Naast haar kunstpraktijk is Anya docent bij Artez Hogeschool voor de kunsten in Arnhem.
   
  In haar workshop maak je een zelfportret waarmee je in kaart brengt wie je bent, of wilt zijn. Hoe kijk je naar jezelf? Hoe kijk je naar de ander en hoe ziet die ander jou? Je gaat een zelfportret schilderen, waarbij je een selfie als uitgangspunt neemt. Je leert hoe je emoties kunt verbeelden die moeilijk te verwoorden zijn, maar ook hoe je herinneringen of je toekomstdromen en eigenschappen waar je trots op bent of juist niet in beeld kunt brengen.
  Een zelfportret maakt je bewust van wie je bent, wat je doet, voelt, denkt, van wat je hebt meegemaakt, maar ook waar je heen wilt.
   
  foto: André Smits/ARTISTINTHEWORLD

  ‘Weten wie je bent en waar je voor staat’

  Stephan Seegers, Teamcoach/trainer vanuit vechtkunst

  Stephan traint en coacht mensen en groepen in het verkrijgen van zelfinzicht vanuit de traditie van de vecht- en krijgskunst. Hij combineert hiervoor zijn opleiding toegepaste psychologie met het grote aantal vechtsporten dat hij vanaf zijn 18e beoefent, waaronder jiu-jitsu, aikido, Tai-chi, Chi-Kung, Muy-Thai, Kickboxing en Kyokushin Karate.

   

  Stephan: “In mijn workshops wissel ik werken vanuit je hoofd af met een fysieke ervaring om je lijf en geest, hoofd en hart bij elkaar te brengen. Zo kom je te weten wie je bent en waar je voor staat. Van daaruit kun je richting geven en resultaten bereiken.”

   

  In 2004 publiceerde Stephan het boek ‘Vechtkunst voor Managers’ samen met Dennis Steussy.

   

  All Posts
  ×