• Wie geven de workshops van ONSbank?

    De onderstaande workshopleiders hebben al eerder workshops in het ONSbank programma gegeven.

    Per locatie en samenstelling van de groep kijken we met welke workshopleiders we samenwerken.

     

    broken image

    ‘Ik help je zoeken naar je grensgebied’

    Digna Poelman, sporter, personal coach en trainer

    Digna is een sporter in hart en nieren. “Als ik ga dan ga ik volledig. Ik heb wedstrijden gewonnen en wedstrijden verloren. Ben kampioen geweest. Ben geblesseerd geweest. Mijn kracht ligt bij boksen en turnen. Ik heb ervaren hoe sport kan helen, maar ook de valkuilen gezien. Zonder de juiste begeleiding kan je verdwalen. Ik ben vaak over mijn grenzen heen gegaan. Zo heb ik geleerd naar mijn lichaam te luisteren. Om je doelen te bereiken moet je weten waar je grensgebied zit. Daar help ik je naar te zoeken.’

    broken image

    'Leef je dagdromen'

    Tyler Koudijzer, spoken-word artiest

    Tyler is Rotterdammer en spoken word artiest in de breedste zin van het woord. Tot 2012 kon Tyler zijn woorden ook kwijt in rap. En naast zijn eigen performances treedt hij op met spoken word formatie Barguijs.

    Zijn woorden zijn te horen in middelbare scholen, op het voortgezet onderwijs, op universiteiten, in gemeentelijke instellingen, in theaters en op festivals. Tyler draait zijn hand niet om voor spoken word stukken op maat, voice-overs en workshops waar taal en spoken word hun plek vinden.

    Tyler verbindt diaspora, kolonialisme en verstrengelde geschiedenis met elkaar in zijn spoken word stukken. "Ik werk vanuit het Javaanse Gotong Royong, wat 'samen leven; samen dragen' betekent. Door dit altijd in gedachten te houden, brengt ik het op de voorgrond en zorg ik dat wat ik maak, doe en zeg ook altijd voor anderen is".

    Leef je dagdromen in de workshops die Tyler voor ONSbank geeft.

    ‘Je komt weer beter in je vel te zitten’

    Nita Liem, choreograaf en theatermaker

    Nita is choreograaf en theatermaker. Samen met dramaturg Bart Deus richtte zij in 2000 het dansgezelschap Don't Hit Mama op. Zij baseren hun danstheaterwerk op hiphop, de Afro-Amerikaanse danstradities, migranten thema’s en sociale dansvormen, die de basis vormen voor vele urbane dansstijlen. Het werk van Don´t Hit Mama draait om viering, dans en bewustwording. Nita volgde de ontwikkeling van Afro-Amerikaanse, urban- en sociale danstradities al vanaf het begin van haar carrière van dichtbij. Onder meer tijdens haar verblijven in New York, Zuid Afrika en Senegal.

     

    Nita: “Mijn workshops zorgen ervoor dat de schuldrust ook écht doorwerkt in je hoofd en in je lijf. Je komt weer beter in je vel te zitten. Ook besteed ik veel aandacht aan groepsdynamiek, lichaamshouding en presentatie.”

    broken image

    ‘Ik ben altijd op zoek naar de gelaagdheid binnen verhalen’

    Marjolein Frijling, theater- en radiomaker

    Marjolein studeerde culturele antropologie en ging vervolgens naar de Toneelacademie, waar ze haar regie-opleiding afrondde. In haar jeugd verhuisde ze meer dan 15 keer. Zo woonde ze als kind in Indonesië, Schotland, Engeland en Oman.

    "Ik denkt dat dat ook een belangrijke reden is waarom ik continu bezig ben met het onderzoeken van sociologische en culturele verbanden. Ik ben daarbij altijd op zoek naar de gelaagdheid binnen verhalen en naar de verschillende perspectieven. Dat komt terug in al mijn radio- en theaterwerk."

    Marjolein werkt het liefst met jongeren, zo presenteert ze met veel plezier het programma Radiolab. Daarbij doet een schoolklas in de bibliotheek onderzoek naar een actueel thema. Daarna gaan ze hierover met elkaar in gesprek op de radio. Ook geeft ze regelmatig podcast- en storytelling workshops.

     

    Voor ONSbank Next Level leert Marjolein de toekomstige ervaringsdeskundigen gesprekstechnieken die ze kunnen gebruiken in gesprekken met o.a. schuldeisers. En ze geeft hen een workshop podcast-maken.

    broken image

    Ik begeleid je in je zoektocht naar de meest succesvolle versie van jezelf'

    Odair Inocencio, oud-wedstrijdbokser, kickbokstrainer en coach

    ‘Ik ben een down to earth mensen-mens van nature. Ik ondersteun mensen in de zoektocht naar hun innerlijke kracht en drijfveren. Mijn specialisatie ligt bij het begeleiden van jongvolwassenen in hun zoektocht naar de meest succesvolle versie van zichzelf. Belangrijk daarbij zijn het vinden van jouw passie, je talentontwikkeling en gedragsverandering waar nodig."

     

    Tijdens de workshop van Odair ga je echt fysiek aan de slag. Je leert principes van de martial arts, maar doet ook ontspanningsoefeningen. Dat maakt dat je de stress van de schulden uit je lijf kunt halen. Je komt uit je hoofd en weer in contact met je lijf. Daarnaast train je zo je weerbaarheid en werk je aan je mindset. Je leert voelen waar jij staat. En dat geeft grip en zelfvertrouwen om je situatie te veranderen.

    ‘Not scared to dream big’

    Khalid Amakran, fotograaf

    Khalid is een jonge portretfotograaf, geboren en getogen Rotterdam. Khalid: “Ik maak alleen foto’s van échte mensen in een échte stad. Hierbij ben ik vooral geïnteresseerd in de verhalen van de mensen die ik portretteer. Jongeren zijn interessant om te fotograferen, omdat ze nog veel ambitie en sterke idealen hebben: they’re not scared to dream big.”

     

    Op negentienjarige leeftijd pakte Khalid de camera om dingen vanuit het perspectief van een ander vast te kunnen leggen. Dit groeide onder andere uit tot de wekelijkse rubriek ‘Jong!’ in NRC Handelsblad, die hij van 2017 tot 2020 maakte. Een visueel onderzoek naar pubers in Nederland. Door de jaren ontwikkelde hij zich - naast zijn rol als fotograaf - tot docent, adviseur en curator. Zo nam hij plaats in de selectiecommissie voor de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie van Het Nederlands Fotomuseum en is hij jurylid in de categorie ’Storytelling’ bij de Zilveren Camera. Als maker en curator maakt hij een tentoonstelling voor het Maritiem Museum in Rotterdam.

    En naast dit alles geeft Khalid ook workshops bij ONSbank waarin hij jongeren begeleid in het maken van verhalen met tekst en beeld. Verhalen over hoe zij hun ideale leefomgeving zien en wat hun toekomstdromen zijn.

    broken image

    ‘Kunst confronteert en spiegelt, hierdoor krijg je inzicht in wat je kunt'

    Johan Wagenaar, beeldend kunstenaar

    Johan is kunstenaar, docent en directeur van Het Instituut. Het Instituut is een stichting die kunstenaars samenbrengt om hun artistieke kwaliteiten in te zetten bij het oplossen van maatschappelijke en culturele vraagstukken. ONSbank is in 2017 vanuit Het Instituut opgericht. Johan was één van de initiatiefnemers.

    "Het leertraject laat de jongeren zien dat ook in hun leven verandering mogelijk is. Kunst confronteert de jongeren en spiegelt hun gedrag. Deelnemende jongeren krijgen zodoende inzicht in wat ze kunnen.”

     

    In de workshop ‘zelfbeeld’ maak je onder begeleiding van Johan een zelfportret in klei. Zo'n zelfportret laat zien hoe je jezelf ziet; het gaat het over meer dan alleen hoe je er uitziet. En het werken met klei gaat ook over organisatie, over concentratie en de dingen opbouwen in een bepaalde volgorde.

    Lees meer over Johan

    broken image

    "Je kunt vaak meer dan je van te voren denkt"

     Ilij Haegens, muzikant, brassband-docent, producer, engineer

    Ilij speelt al bijna zijn hele leven brassband. Hij kwam er op 3-jarige leeftijd mee in aanraking tijdens het Zomercarnaval in Rotterdam en sindsdien is brassband zijn lust en zijn leven. Op 11-jarige leeftijd leidde hij zijn eerste brassband en sinds zijn 16e geeft hij les op de SKVR Brassbandschool, de place to be voor iedereen in Rotterdam e.o. die graag brass wil leren spelen (drums, trompet of trombone.) Ilij heeft van muziek zijn werk gemaakt, naast brass-speler is hij ook producer en engineer.


    "Zelf had ik het ook niet altijd even breed. Ik ben altijd blijven werken aan muziek en aan het doorgeven van kennis. Daardoor kan ik nu bezig zijn met wat ik graag doe."

     

    In Ilij's workshop staat samenwerking centraal, omdat spelers in een brassband afhankelijk zijn van elkaar. De deelnemers presenteren hun nieuwe skills aan elkaar en daarmee werk je ook aan je zelfvertrouwen.

    broken image

    Stacii Samidin, documentaire fotograaf en filmmaker

    Stacii’s foto's en films gaan over de wereld van nu en de vele verschillende werelden daarbinnen. Hij laat echte mensen zien en vermijdt stereotypen. Rauwe eerlijkheid, radicalisme en onbekende gebieden vormen de basis van zijn werk.

     

    Stacii’s foto’s en films vormen samen een levenswerk, dat de titel ‘Societies’ draagt. De kern in zijn werk is het zien, horen en accepteren van een mens zonder vooroordelen en oordeel. Over de hele wereld documenteert hij de levens van minderheden, onderdrukten en mensen met een onorthodoxe levensstijl. Stacii daagt je uit tot een andere kijk op de wereld. Met zijn werk tilt hij de mensen die vaak niet gezien of gehoord worden naar de voorgrond.

     

    In Stacci’s workshop voor ONSbank maak je een portret van jezelf. Samen met hem zoek je naar een manier om in een foto of korte film iets te laten zien over wie jij bent en hoe jij in de wereld staat.

    broken image

    ‘Ik wil mensen aan het denken zetten en in beweging krijgen’

    Fokka Deelen, theatermaker

    Fokka maakt deel uit van Powerboat. Powerboat is een theatergroep die op een heel eigen manier theater maakt, in de vorm van prikkelende en inspirerende interacties.

    “Ik wil mensen aan het denken zetten en in beweging krijgen. Ik geloof niet dat dat lukt als je op een hoog podium staat en het publiek in een donkere zaal zit.” Met Powerboat maakt Fokka projecten waar samen wordt gewerkt met het publiek en waar goeie gesprekken ontstaan. Zo kun je nieuwe communities creëren.

     

    Haar workshop voor ONSbank kun je zien als een laboratorium waar je samen aan de slag gaat. Je neemt jouw ervaringen, meningen en emoties mee en gaat op zoek naar interactie, klein of groot, letterlijk of figuurlijk. Fokka neemt je mee naar een andere plek. Samen bouw je een andere wereld. Je krijgt daardoor een nieuw perspectief, zodat je ruimte voelt om eens anders tegen de dingen aan te kijken.

    Hoe vertel je een goed verhaal, jouw eigen verhaal?

    Fouad Lakbir , storyteller en fotograaf

    Fouad is geboren en getogen in de Amsterdamse Kolenkitbuurt. Hij heeft een BA in Informatica, maar tegenwoordig werkt hij als zelfstandige voornamelijk in de maatschappelijke en culturele sector. Vanuit zijn werk gebruikt hij verschillende kunstvormen om creativiteit te stimuleren en de vaardigheden van jongeren te ontwikkelen. Meestal werkt hij met storytelling en fotografie. In beide kunstvormen is hij coach en trainer, maar daarnaast is hij ook een uitvoerend kunstenaar.
     

    Met dit als basis heeft hij samen met Samir el Hadaoui de stiching Shokkin Group Netherlands opgezet. Samen met een groep jonge Amsterdammers organiseren zij vanuit deze stichting projecten in binnen en buitenland, waarmee zij creativiteit bij jongeren stimuleren en jongeren met anderen in contact brengen.

    Fouad leert je de beginselen van storytelling; hoe vertel je een goed verhaal? Dat gebruik je daarna om je eigen verhaal te creëren.

    broken image

    'Er openen allerlei nieuwe deuren in je hoofd'

    MOHA (Alice Pons en Olivia Reschofsky)

    Kunstenaarscollectief MOHA bestaat uit Alice (Frankrijk) en Olivia (Hongarije). Zij maken performances, publicaties, geven workshops en bedenken alternatieve tentoonstellingsmodellen. MOHA werkt buiten de traditionele kunstinstellingen, in de openbare ruimte en samen met verschillende communities.

    MOHA wil je persoonlijke bubbel laten knappen en je in aanraking brengen met een realiteit die je anders nooit zou kennen.

     

    Speelsheid en nieuwsgierigheid staan centraal in MOHA’s workshop. Alice en Olivia nodigen je uit om samen met hen in verschillende werelden te springen. Samen bouw je onder andere ‘instant installations’. Je zet dagelijkse gebruiksvoorwerpen in een abstracte context en geeft ze daardoor nieuwe betekenis. Je gebruikt alles om je heen: een lipstick, een tas, een prullenbak, pen of stoel. Met deze voorwerpen bouw je een nieuw landschap en dus nieuwe verhalen. Je kunt het zien als een soort story-telling met objecten.

    Absurd? Ja! MOHA geeft je extra perspectieven op de wereld, er openen allerlei nieuwe deuren in je hoofd.

    broken image

    ‘Je leert je patronen kennen en kunt ze on stage en in real life versterken en doorbreken’

    Kaltoum Boufangacha, acteur

    Sinds ze de toneelschool afrondde, speelt Kaltoum in verschillende theater-, film- en tv-producties. Ze acteert onder andere in de theatervoorstelling 'Verloren Onschuld', die gemaakt is in samenwerking met slachtoffers van het Toeslagenschandaal en gebaseerd op hun onthutsende verhalen.

     

    Naast haar werk als acteur is Kaltoum docent drama. Haar focus ligt dan vooral op de bewustwording van onze eigen gedragingen. Je lichaam is tenslotte je instrument als acteur. Hoe meer je je bewust wordt van je zijnstoestand (waar sta je lichamelijk, mentaal en emotioneel?) en hoe dat zich uit in je gedrag, hoe beter je je eigen patronen ziet.

     

    En dat geeft ruimte om met die patronen te spelen. Je leert je patronen kennen en kunt ze on stage en in real life versterken en doorbreken. In Kaltoum’s workshop ga je dat spel samen onderzoeken in een veld van plezier en veiligheid.

    broken image

    ‘Ik nodig je uit om zonder oordeel te kijken’

    Milan Gies, fotograaf

    Milan is fotograaf en geeft daarnaast leiding en doceert aan fotoacademie Studio 307. Voordat hij in 2009 afstudeerde aan de Fotoacademie was hij professioneel springruiter en volgde een theateropleiding.

     

    Hij maakt voornamelijk portretstudies en sculpturale studies op basis van houding. Milan is gefascineerd door ‘het verhalende lichaam’, de manier waarop ervaringen, pijn en complexiteit hun sporen nalaten.

     

    In zijn werk is altijd een autobiografisch element aanwezig; hij laat zijn eigen ervaringen met de menselijke kwetsbaarheid en die van zijn geportretteerden samenkomen. Milan werkt vaak langere tijd met de mensen die hij portretteert, waardoor hij een vertrouwensband opbouwt en zo letterlijk en figuurlijk dichterbij mag komen.

     

    In de workshop met Milan maak je met de groep portretten van elkaar: Je wordt eerst zelf gefotografeerd om inzicht te krijgen in compositie en regie. Daarna breng je dit zelf in de praktijk door elkaar te portretteren. Naast dat je er twee prachtige foto’s aan overhoudt, ontstaan er mooie gesprekken over die twee verschillende beelden van jezelf en van de anderen

    ‘We vinden elkaar in de verhalen die we met elkaar delen’

    Elten Kiene, spoken word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent

    Elten is mede-oprichter van het platform Woorden Worden Zinnen en maakte deel uit van hiphopcollectief Brandwerk. Het samenbrengen van verschillende werelden met woordkunst als belangrijkste instrument, loopt als een rode draad door al zijn werkzaamheden.

    In 2020 kreeg hij de Cultuurprijs Zuid-Holland van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

     

    Elten geeft als coach van Young in Prison workshops in jeugdgevangenissen en maakt programma’s voor o.a. het Wereldmuseum en Read My World Festival. Daarnaast is hij ambassadeur van de Bibliotheek AanZet en reisde hij o.a voor het project Next Generation Speaks naar Liverpool, San Francisco en Johannesburg.

     

    "Spoken Word is een handige middel om te verbinden. Door te delen leren we van elkaar.
    Door te schrijven leren we van onszelf. Door hardop te spreken kunnen we meer vertrouwen krijgen en vervolgens meer spreken namens onszelf. In mijn workshops gaan we op zoek naar wat onze waardes zijn, al schrijvend onszelf leren definiëren om vervolgens steeds vaker kunnen en durven te 'zijn'."
    broken image

    Wat je ook doet of creëert, authenticiteit zit in de mate van verbinding met jezelf.

    Bellita Carol, zangeres en purposecoach

    Bellita Carol is zangeres, purposecoach en is geboren en getogen in Rotterdam. Het overwinnen van angsten en najagen van haar purpose loopt als een rode draad door haar eigen leven. Na jarenlang in vast dienstverband te hebben gewerkt, zei ze haar baan op en leerde out of the box te denken en te bewegen. Hierdoor kon zij haar veelzijdigheid verder ontwikkelen en inzetten als sociaal en creatief ondernemer.


    "Als jonge docent ontdekte ik hoeveel potentie en talent er schuilt in jongeren. Ik ontdekte mijn passie voor coaching voorbij de theorie, met als doel transformatie."


    In het traject van ONSbank geeft Bellita de workshop ‘Schrijf! En ontdek wie je bent’. Schrijven creëert zelfbewustzijn en schept helderheid en rust in je hoofd, waardoor je op een andere manier leert kijken naar de wereld om je heen. Het leert je om aan te pakken en de confrontatie aan te gaan. Of dat nu gaat om het oplossen van je problemen of het werken aan je dromen.

    broken image

    "Droom, plan, werk. Elke dag opnieuw"

    Ashar Medina, scenarioschrijver, regisseur en creative producer

    Ashar studeerde aan de Nederlandse Filmacademie, waarna hij scenario's schreef voor films en televisieseries als Mocro Maffia en Tom Adelaar.
    Naast zijn filmwerk is Ashar ook auteur en schreef hij onder anderen de graphic novel De Neukpiet. Ashar maakt daarnaast muziek voor film soundtracks en bracht onlangs zijn debuutalbum uit genaamd Boi. Sinds 2020 is Ashar bestuurslid van de Dutch Academy For Film en adviseur van het NPO Fonds en het Nederlands Filmfonds.
     
    In zijn workshop Scenarioschrijven laat Ashar je technieken uit de filmwereld zien waarmee je je eigen verhaal kunt vertellen. "We hebben allemaal een unieke kijk op het leven en zien de wereld door de lens van onze persoonlijke herinneringen, gedachten en gevoelens. Door deze op papier te zetten kunnen we niet alleen ons verleden verwerken, maar ook betekenisvolle connecties maken met anderen, om elkaar beter te begrijpen. Het tot leven brengen van verhalen via films en series is in mijn ogen het mooiste wat er is, en ik hoop mensen te inspireren om zichzelf te presenteren aan de wereld."
    broken image

    “Iedereen heeft een rijke fantasie, als je het jezelf maar toelaat om grenzeloos te dromen”

    Louike Duran, kunstenaar, manager kunstprojecten en docente schilderen

    Naast het maken van eigen werk, geeft Louike al jarenlang cursussen en workshops aan mensen van alle leeftijden. Ze stimuleert hen om hun eigen fantasie te gebruiken, op papier of doek, maar ook in de werkelijkheid. Ze gaf o.a. 22 jaar lang les aan de Vrije Academie Rotterdam en centrum voor de kunsten SKVR.

    In 2003 richtte Louike samen met collega-kunstenaars Stichting Kunsteiland op, een ‘bouwbedrijf voor luchtkastelen’. Met de stichting realiseren ze verschillende kunst- en architectuurprojecten, met als doel zoveel mogelijk mensen in aanraking te brengen met de mooie beelden die uit fantasie kunnen groeien. Daarbij zijn het zichtbaar maken van het werkproces en het contact tussen de makers en de bezoekers belangrijke onderdelen.

     

    Tijdens de workshop voor ONSbank leert Louike je hoe je fantasie in kunt zetten. Samen kijk je tijdens het maken naar je dromen en je toekomst.

    “Iedereen heeft een rijke fantasie, als je het jezelf maar toelaat om grenzeloos te dromen”

    broken image

    ‘Het verleggen van je grenzen maakt dat jij degene bent die net dat extra stapje harder kan lopen'

    Wendel Vers, trainer kickboksen

    Wendel draait al een flinke tijd mee in de wereld van het kickboksen. Hij trainde keihard en stond vele wedstrijden in de ring. Inmiddels is hij al ruim tien jaar trainer en heeft hij sinds 4 jaar zijn eigen boksschool: Muay Thai Hoogvliet in Rotterdam. Hij verzorgt er verschillende lessen, daarnaast staat hij in het weekend klaar voor zijn leerlingen die aan wedstrijden willen meedoen.

     

    “Mij is geleerd dat opgeven geen optie is. Het verleggen van je grenzen maakt dat jij degene bent die net dat extra stapje harder kan lopen. En daarmee kun je je doelen realiseren. Discipline is daarbij heel belangrijk. En dat leerde ik wel in al die jaren, zeker tijdens trainingen”.

    Tijdens de workshop kickboksen leert Wendel je wat discipline is, hij daagt je uit om je grenzen te verleggen. Ben je moe? Stop niet, maar zet juist dan dat extra tandje bij. Wendel laat je zien hoe hard werken je bij je doel brengt.

    “Winnen en verliezen liggen dicht bij elkaar. Je weet wat succes is als je ook hebt gefaald! En uiteindelijk zal je daar profijt van hebben in de toekomst.”

    broken image

    ‘Iets wat begon als een hobby werd al heel snel een journey vol mooie avonturen’

    Youssra Benaya, ontwerper

    Youssra werkt fulltime als Account & Creative Director bij een Fashion & Beauty Agency in Amsterdam. In 2015 begon zij haar eigen fashionlabel YUSRA. "Iets wat begon als een hobby werd al heel snel een journey vol mooie avonturen, verhalen en kleurrijke collecties."

    Door middel van mode items vertelt Youssra het verhaal van haar Marokkaanse Berber roots, de kracht van Amazigh vrouwen en haar eigen ervaringen met bijzondere vrouwen uit haar leven.

     

    De workshop van Youssra is gericht op ondernemen 'from scratch'. Wat heb je nodig wanneer je iets voor jezelf wilt beginnen? Waar moet je allemaal aan denken? Hoe ziet het financiële plaatje eruit? En waar begin je überhaupt met creatief ondernemen.

    broken image

    Hoe maak je met jouw verhaal contact met anderen?

    Wendelien Wouters, allround dagvoorzitter en theatermaker

    Als dagvoorzitter voor evenementen zorgt Wendelien voor een goede sfeer, bijzondere ontmoetingen en diepgang. Ze presenteert het evenement niet alleen, maar denkt ook mee over hoe de inhoud voor zo'n evenement het beste kan worden verteld. Het podium is de plek waar Wendelien's energie het beste stroomt en waar ze verhalen tot leven brengt. Ze is opgeleid als theatermaker en ze is de oprichter van On Stage (voorheen muziektheaterschool GRID), een plek waar ze jongeren leert om hun verhaal op het podium te vertellen.

     

    In de workshop voor ONSbank zal Wendelien je uitnodigen op zoek te gaan naar het verhaal dat jij te vertellen hebt: wat raakt je, wat beweegt je en waar verwonder je je over?

    Met welke scènes uit jouw leven kun je spelen als jij daar een podium voor krijgt? En hoe maak je met jouw verhaal contact met anderen?

    Wendelien leert je om je te presenteren op een podium, hoe je met behulp van spel je eigen verhaal kunt vertellen en naar dat van anderen kunt luisteren.

    broken image

    “Het souvenir is een monument aan de gebeurtenis, zodat we die niet vergeten en blindelings doorrazen naar de volgende crisis”.

    Eef Veldkamp, kunstenaar

    Eef is een jonge kunstenaar die gefascineerd is door TelSellTM-achtige producten. Deze objecten lossen vaak een alledaags probleem op, zoals stof dat in bepaalde soorten hoekjes blijft liggen of het ontstaan van rimpels bij je mondhoeken. Maar soms gaat het ook over totaal onduidelijke problemen die vooral de fantasie prikkelen, zoals

    een kilogram aardwormen of sokken met mini teentjes.

    Eef zelf objecten voor nieuwe handelingen. Zo ontwerpt hij sinds kort souvenirs, niet van gebruikelijke vakantieresorts, maar van globale gebeurtenissen zoals de Coronacrisis. Dit soort gebeurtenissen zijn zo groot dat ze onbevattelijk zijn, Eef zoekt naar vormen om ze te kunnen bevatten. “Het souvenir is een monument aan de gebeurtenis, zodat we die niet vergeten en blindelings doorrazen naar de volgende crisis”.

    Voor ONSbank ontwikkelt Eef in gesprek met jou een unieke ‘fidget’ – een klein vaak nutteloos object dat door herhaaldelijk ‘frutten’ een eigen betekenis krijgt. Zo kan het betekenis krijgen in je weg uit de schulden. Naast de fidget krijg je een blanco vouwkaart, die je uitdaag je leven als een landschap in kaart te brengen. “Aan de hand van die kaart en een navigatieobject (jouw fidget) kun je navigeren. Net zoals je je door een landschap beweegt, manoeuvreer je door je eigen leven.”

    broken image

    'Met het stuur weer in eigen handen, kun je je eigen lot bepalen'.

    Sophia Janatti, beeldend kunstenaar

    Sophia is beeldend kunstenaar. Ze woont en werkt in Arnhem, maar groeide op tussen twee culturen, met een Nederlandse moeder en Marokkaanse vader. Ze studeerde schilderkunst aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (toentertijd in Kampen) en was vervolgens twee jaar deelnemer aan de Rijksakademie in Amsterdam.

     

    In haar workshops maak je twee schilderijen; in het eerste breng je in beeld wat je tegenhoudt om te doen wat je wilt of te zijn wie je bent. Dit kan van alles zijn, je ouders of de maatschappij, of iets wat iemand ooit tegen je gezegd heeft. Nadat je samen in kaart hebt gebracht wat je tegenhoudt, maak je een tweede schilderij. In dat tweede schilderij verbeeld je wat je zou doen als niets je in de weg zou staan.

     

    Sophia: 'Als je het stuur in eigen handen weet te krijgen, kun je je eigen lot voor een groot deel zelf bepalen.'

    broken image

    ’Je gaat aan de slag op een voor jou belangrijke plek’

    Willem de Haan, kunstenaar

    Willem is een jonge kunstenaar die met name werk maakt in de publieke ruimte. Hij ziet al zijn werken als eerbetoon aan onderwerpen uit het dagelijkse leven, die volgens hem ten onrechte als doodnormaal worden afgedaan. Zo heeft hij in de afgelopen jaren eerbetonen gedaan aan rotondes, zonsondergangen, silent disco’s, toiletpapier en slechte ideeën.

    Willem: “De workshops die ik voor ONSbank heb ontwikkeld, zijn gebaseerd op mijn werk ‘5 Minute Moped Tours’. In dit werk organiseerde ik een brommertour langs diverse kleine werken die ik in de publieke ruimte heb gemaakt, op voor mij betekenisvolle plaatsen in mijn stad. Dit doe je als deelnemer aan het ONSbank programma ook. Je kiest voor jou een belangrijke plek in je leefomgeving - een plek die je graag zou willen veranderen of juist zou willen koesteren - en maakt daar een passend werk voor. Al doende reflecteer je zo op je relatie met je leefomgeving en de verantwoordelijkheid die je daarvoor voelt.”

    Willem behaalde in 2017 een Bachelor in Fine Arts aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. In korte tijd na zijn afstuderen behaalde hij al veel aandacht voor z’n werk.

    broken image

    ‘Omdraaien zorgt ervoor dat je mogelijkheden ziet’

    Domenique Himmelsbach de Vries, kunstenaar

    Domenique: “Als kunstenaar geef ik een frisse benadering op sociale vraagstukken. In mijn workshops bij ONSbank gaat het over ‘omdraaien’. Wat is het tegenovergestelde van je probleem? Als je een probleem omdraait, zie je ineens mogelijkheden. In de workshops zorg ik dat iedereen uit zijn eigen bubbel komt en niet te veel in zijn hoofd blijft hangen. We gaan maken en doen. Zo was er een meisje in één van mijn workshops die het gevoel had dat iedereen vooroordelen over haar had, omdat ze zwart en vrouw is. Ze heeft een bord gemaakt met de tekst ‘Wat denk je van mij?’ en daarmee is ze met een groepje door het Vondelpark gaan lopen. Ze kreeg allemaal complimenten. Ze kreeg het inzicht dat mensen niet denken wat zij denkt. Hierdoor ontstaat er een kier waar licht doorheen schijnt.”

     

    Domenique studeerde af in 2010 aan de social design post-graduate opleiding No Academy, Laboratory for Art & Society in Amsterdam. En in 2009 aan de afdeling Autonome Beeldende Kunst bij ArtEZ in Zwolle. Tijdens de pilot van ONSbank in 2016/2017 bedacht en begeleidde hij de workshop ‘Lessen in omdraaien (detournement)’.

    Lees meer over Domenique

    broken image

    “Door de dingen die we als verlengstuk van onszelf gebruiken te begrijpen, kunnen we onszelf wellicht beter begrijpen”

    Arash Fakhim, multimedia kunstenaar

    Arash is een multimedia kunstenaar, hij werd geboren in Iran en groeide op in Nederland. Hij studeerde beeldende kunst aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem en woont en werkt momenteel in Amsterdam. Zijn werk wordt internationaal tentoongesteld.

    Arash daagt zichzelf en ook de beschouwer van zijn werk uit om de wereld om zich heen – en daarmee zichzelf – op een andere manier te bekijken. Zijn schilderijen voldoen bijvoorbeeld niet aan de standaard regels die voor een schilderij gelden. En waar het om objecten gaat, wórdt hij soms zelfs het object in een poging te begrijpen wat het is. In de videoserie ‘Thinging about things’ bootst hij met zijn eigen beschilderde lichaam o.a. een Perzisch tapijt, een sigaret, een tennisbal en een blikje cola na.

    In de workshops voor ONSbank bekijkt hij samen met de deelnemers de wereld om hen heen op een nieuwe manier. Tijdens een van de workshops maakte hij bijvoorbeeld cyanotype prints van collages met objecten die je normaal gesproken over het hoofd zou zien. Het cyanotypie proces gebruikt Arash zelf regelmatig in zijn werken.

    ‘Je dromen voor de toekomst verwoorden’

    Luan Buleshkaj, woordkunstenaar

    Luan is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en is al een tijd bezig met spoken word. De Albanese Amsterdammer uit De Baarsjes maakte daarvoor vooral naam als battlerapper (L-Deep) bij het platform 'Punchout Battles'. Sinds Luan entree maakte in de poëziewereld stond hij al op vele gerenommeerde podia in Nederland. Hij staat vooral bekend om zijn woordspelingen en gevoel voor improvisatie en is onderdeel van het bekende collectief Mensen Zeggen Dingen. Luan was tijdens het EK 2016 op de NOS te zien als analist van de wedstrijden van Albanië, waarna hij de avonden afsloot met een spoken word-stuk. In 2018 stond hij o.a. in een bomvolle tent op Lowlands en in 2019 verzorgde hij de tekst en voice-over voor een reclame van Gemeente Amsterdam, trad hij op bij het Wintertuin Festival op Curaçao en was hij twee keer gastdichter bij het BNNVARA-programma Spijkers met Koppen.

     

    Luan: “In mijn workshops krijg je de kans je verhaal te uiten en je dromen voor de toekomst te verwoorden. Ik werk hierbij samen met schrijver Dirk van Weelden.”

    broken image

    ‘Samen een werk bouwen’

    James Beckett, kunstenaar

    James is geboren in Zimbabwe, groeide op in Zuid-Afrika en woont sinds lange tijd in Nederland. Een van zijn belangrijkste interesses is de geschiedenis van de industrie, en dan vooral haar ondergang. “Ik wil op een alternatieve manier naar de geschiedenis kijken en mijn werk heeft vaak een absurdistische wending. In mijn installaties gebruik ik zeer uiteenlopende media, waaronder geluid." Beckett studeerde aan de Rijksakademie in Amsterdam en won in 2003 de Prix de Rome met zijn project 'A Partial Museum of Noise'.

     

    "In 2016 bouwde ik het werk 'Palace Ruin' op de Zuidas in Amsterdam, en ik betrok hier de deelnemers van ONSbank tijdens mijn workshop in. Het werk bestond uit een reconstructie van een deel van het Paleis voor Volksvlijt uit 1864, dat in 1929 afbrandde." Zijn grote bouwwerk functioneerde als podium voor lezingen en concerten.

    ‘Jouw toekomstdromen en stappen om daar te komen’

    Des Balentien, motivatiespreker

    Des is een motivatiespreker met het motto ‘You gotta believe’. Onder deze naam (YGB) richt zij zich met haar eigen bedrijf op training, coachen en opleiden op het gebied van persoonlijk groei en ontwikkeling. Des: “Hierbij put ik uit mijn eigen levensverhaal en bied ik jong en oud de extra motivatie om (weer) in zichzelf te geloven.”

     

    Des is vooral bekend van haar vele vlogs, maar ze spreekt ook regelmatig op seminars en congressen en wordt gevraagd als kritische gast in talkshows, zoals ‘De Nieuwe Maan’ van de NTR. In 2016 besteedde NPO Spirit een aflevering van ‘De Ochtendkus’ aan Des. Zelf maakte zij vanuit YGB de serie ‘Real Talk’. Hierin gaat ze door middel van een open gesprek op zoek naar het achterliggende verhaal van mensen die haar inspireren.

    Des: “Bij ONSbank help ik je met het maken van je eigen ‘vision board’, een beeldend verhaal van je toekomstdromen en de stappen om daar te komen.”

    broken image

    ‘Dromen is een werkwoord’

    Simon Angel, ontwikkelt mensen en organisaties

    Simon is succesvol met niets afgestudeerd en toch maakte hij sporen. Hij zet ideeën om in daden. Zo bedacht hij ‘de Ontlastingdienst’ als tegenhanger van de belastingdienst. Hij is directeur van de bibliotheek van ongeschreven boeken. Hij schreef toneelstukken onder de titel ‘het hier nogmaals’ en hij was te zien bij VPRO’s Waskracht!, waar als eerste ter wereld items in hoogbeeld-tv werden ontwikkeld.
    Later is hij als consultant en trainer gaan werken in Den Haag. Hij gaf trainingen in persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit en hij is verantwoordelijk voor cruciale cultuurveranderingen bij onder meer het Ministerie van Financiën, binnenlandse zaken, buitenlandse zaken en justitie. Op dit moment werkt hij in de high-end mode (duurzame labels), geeft hij les op de Fashion Masters van ArtEZ en is hij curator Sustainable Innovations voor een van 's werelds grootste stoffenbeurs ter wereld.
    Gedurende 30 jaar is zijn ultieme doel om geïnspireerd ‘niets’ te doen.
    "Een wijs man zei ooit: 'om niets te doen moet je heel hard werken.’ En dat klopt: dromen is een werkwoord".
    André Smits/ARTISTINTHEWORLD

    Hoe kijk je naar de ander en hoe ziet die ander jou?

    Anya Janssen, beeldend kunstenaar

    Anya's schilderijen worden wereldwijd tentoongesteld en bevinden zich in meerdere (inter)nationale collecties en musea. Haar schilderijen ontstaan vanuit een grenzeloze fascinatie voor mensen; hun emoties, gedragingen, onderlinge relaties en sociale codes. "Ik vertel verhalen over mensen die op mijn pad komen, mensen die ik bijzonder vind: ik kruip dan als het ware onder hun huid en leef even met ze mee." Naast haar kunstpraktijk is Anya docent bij Artez Hogeschool voor de kunsten in Arnhem.
     
    In haar workshop maak je een zelfportret waarmee je in kaart brengt wie je bent, of wilt zijn. Hoe kijk je naar jezelf? Hoe kijk je naar de ander en hoe ziet die ander jou? Je gaat een zelfportret schilderen, waarbij je een selfie als uitgangspunt neemt. Je leert hoe je emoties kunt verbeelden die moeilijk te verwoorden zijn, maar ook hoe je herinneringen of je toekomstdromen en eigenschappen waar je trots op bent of juist niet in beeld kunt brengen.
    Een zelfportret maakt je bewust van wie je bent, wat je doet, voelt, denkt, van wat je hebt meegemaakt, maar ook waar je heen wilt.
     
    foto: André Smits/ARTISTINTHEWORLD
    broken image

    'Never give up on your dreams!'

    Krista Fleming, kickbokser

    Krista richtte zich na de afronding van haar HBO-opleiding P&O volledig op haar kickbokscarrière. Met haar enthousiasme en doorzettingsvermogen heeft zij daarin maar liefst drie titels weten te veroveren (NK 2006, EK 2006 en WK in 2007).

    Na haar HBO-opleiding volgde Krista een opleiding psychologie en is zij geschoold als trainer kickboksen, trainer in weerbaarheid en als lichaamsgerichte traumatherapeut. Al deze skills bracht zij samen in KF Action, dat zij in 2006 oprichtte en waarmee ze trainingen en workshops organiseert en geeft. Krista heeft veel gereisd voor zowel haar sport als voor haar plezier. Het reizen heeft haar veel over zichzelf en over anderen geleerd.

     

    Als jong meisje droomde ze ervan om kampioen te worden en om iets goeds te doen voor dieren en kinderen. Krista heeft nooit opgegeven en heeft haar dromen laten uitkomen, haar credo is dan ook: 'Never give up on your dreams!'

    Voor de workshops bij ONSbank zet Krista al haar ervaringen die ze door de jaren heen heeft opgedaan in. "Ik heb als doel mensen te helpen die meer uit zichzelf willen halen. Want ieder individu telt, iedereeen heeft een rol te spelen en iedereen maakt het verschil!"

    broken image

    ‘Beelden met een dosis humor’

    Gijs Assmann, kunstenaar

    Het werk van Gijs bevat thema’s als het menselijke tekort en vergankelijkheid. Deze toont hij in beelden met een zekere dosis humor. Enkele van zijn beelden zijn te zien in de openbare ruimte, waaronder ‘Man met Ezel 'Jack Ass' in Gouda, ‘The he and the she and the is of it’ in Den Haag en ‘Hert en Jager’ in Apeldoorn.

    De Volkskrant beschreef hem in 2015 als ‘De geheime parel van de Nederlandse kunst’, die “zo'n beetje in elk denkbaar medium werkt: aquarel, acryl, assemblage, gevonden objecten, keramiek met allerhande motieven: religieuze iconografie, volkskunst en pornografie.”
     
    Gijs volgde opleidingen aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede, aan de Rijksakademie in Amsterdam en het Keramisch Werkcentrum in Den Bosch. Hij geeft les aan de Design Academy in Eindhoven en bij Fine Art in Arnhem (BEAR).

    ‘Weten wie je bent en waar je voor staat’

    Marc ter Horst, grafisch ontwerper

    Marc is zelfstandig ontwerper. Hij zet zijn expertise in voor opdrachtgevers die de wereld beter en mooier willen maken, net als hijzelf. Denk aan non-profits en de culturele sector.

    “Ik zie mezelf als een ideeëngenerator. Ik wil met positieve energie mogelijkheden en kansen ontdekken. Ik wil verbanden leggen en betekenis geven. Ik hou van heldere beeldtaal en het bedenken van concepten waarmee ik vorm en inhoud kan versterken.

     

    In zijn workshop speel je met de kracht van taal. Eén enkele zin kan al een gigantische impact hebben. Die paar woorden kunnen enorm inspirerend en motiverend zijn. Je gaat op zoek naar krachtige woorden van iemand anders of bedenkt je eigen lijfspreuk. Die woorden ga je versterken door er jouw eigen vorm aan te geven op een door jouw ontworpen poster.

     

    ‘Weten wie je bent en waar je voor staat’

    Stephan Seegers, Teamcoach/trainer vanuit vechtkunst

    Stephan traint en coacht mensen en groepen in het verkrijgen van zelfinzicht vanuit de traditie van de vecht- en krijgskunst. Hij combineert hiervoor zijn opleiding toegepaste psychologie met het grote aantal vechtsporten dat hij vanaf zijn 18e beoefent, waaronder jiu-jitsu, aikido, Tai-chi, Chi-Kung, Muy-Thai, Kickboxing en Kyokushin Karate.

     

    Stephan: “In mijn workshops wissel ik werken vanuit je hoofd af met een fysieke ervaring om je lijf en geest, hoofd en hart bij elkaar te brengen. Zo kom je te weten wie je bent en waar je voor staat. Van daaruit kun je richting geven en resultaten bereiken.”

     

    In 2004 publiceerde Stephan het boek ‘Vechtkunst voor Managers’ samen met Dennis Steussy.

     

  • broken image
    broken image
    broken image
    broken image