• ONSbank Programma

  Het ONSbank-traject duurt in totaal 6 maanden en is kosteloos voor de deelnemers.

   

  Binnen het programma van ONSbank doorloop je 2 stappen, namelijk:
  1. Je financiën aanpakken

  2. Met je toekomst aan de slag

 • 1. Je financiën aanpakken  

  Eerst ga je in gesprek met een van onze schuldrustcoaches om te kijken wat er speelt in je leven. Daarna kijken we samen met je schuldeisers hoe we je schuld kunnen regelen.


  We zorgen ervoor dat je schulden in ieder geval 6 maanden worden bevroren en niet verder oplopen. En je geen berichten meer krijgt van deurwaarders en incassobureaus. Dat noemen we schuldrust. Zo heb je minder stress en kun je aan jezelf werken.

   

  Naast het bedrag dat je oorspronkelijk moest betalen, is je schuld waarschijnlijk opgelopen door allerlei bijkomende kosten. Bijvoorbeeld aanmanings-, incasso- en deurwaarderskosten. Daarom kijken we samen met je schuldeisers ook of we je schuld kunnen terugbrengen naar de oorspronkelijke schuld. Ook dit zal stress bij je wegnemen, waardoor je je kunt richten op jezelf en je toekomst.

   

  In dit filmpje vertelt Jelle meer over wat je samen met je schuldrustcoach doet. Hij is een van onze vele schuldrustcoaches.

   

  2. Met je toekomst aan de slag

  Gedurende 3 maanden volg je een cultureel workshopprogramma. Dit houdt in dat je elke week 2 uur aan de slag gaat met een kunstenaar, fotograaf, theatermaker, muzikant of sporter. Je maakt bijvoorbeeld een kunstwerk, gaat de straat op om te fotograferen of leert de basics van een vechtsport. En tegelijkertijd ga je in gesprek met de workshopleider en de andere deelnemers. Samen kijk je naar vragen als:

  • Wie ben ik? Wat vind ik leuk of interessant?
  • Wat kan ik? Waar liggen mijn kwaliteiten?
  • Wat wil ik? Wat zijn mijn dromen voor de toekomst?

  Door de workshops ervaar je dat verandering in je leven mogelijk is. Je gaat weer kansen zien. Je leert jezelf beter kennen en kunt weer dromen over de toekomst. Als je beter weet waar je toekomst ligt en weer overzicht hebt, krijg je vanzelf weer behoefte om je leven praktisch op orde te brengen. Je krijgt dus weer grip op je leven. En doordat je tijdens sommige workshops ook lekker aan het bewegen bent, krijg je niet alleen rust in je hoofd, maar ook in je lijf.

   

  Dit leertraject sluiten we af met een gezamenlijke presentatie.

   

  Het programma volg je in een groep van maximaal 12 mensen, die in min of meer dezelfde situatie zitten. Door de workshops samen met andere mensen te volgen, kun je elkaar steunen en leer je jezelf ook beter kennen. Ook word je begeleid door een ONSbank groepscoach. Deze groepscoaches zijn ervaringsdeskundigen en begrijpen dus waar je mee te dealen hebt. De coach is bij elke workshop aanwezig. En natuurlijk kun je ook tussendoor bij je coach terecht. We’ve got your back!

   

  Na het leertraject ga je samen met jouw ONSbank jobcoach op zoek naar een geschikte baan, stageplek of studie. In het leertraject heb je uitgevonden wat je dromen zijn. Samen zorgen we ervoor dat je die ook gaat waarmaken. Het kan natuurlijk ook zijn dat je wat betreft werk of studie al helemaal op je plek zit. We kijken samen met jou naar wat past bij jouw situatie.

   

  Lees meer over de workshopleiders die de workshops geven en de ONSbank coaches die je begeleiden.

  Wil je weten wat anderen van het ONSbank-programma vonden? Lees hier over de ervaringen van deelnemers.

 • Zit jij in de schulden en heb je hulp nodig?

  Het ONSbank-programma duurt in totaal 6 maanden en is kosteloos voor de deelnemers, het kost je dus geen geld.

  Voor wie nog veel vragen heeft: check onze FAQ

  Of meld je nu gelijk vrijblijvend aan en wij nemen contact met je op om te kijken of ONSbank bij je past:

  Of wil je juist helpen om nog meer jongeren een weg uit de schulden bieden?

  In Nederland liepen voor de coronacrisis al 400.000 jongeren rond met ernstige schulden (NJI, april 2020). ONSbank wil zoveel mogelijk jongeren op weg helpen naar een schuldenvrije toekomst. Het ONSbank-programma ontvangt ondersteuning van diverse fondsen en een belangrijk deel van ons team bestaat uit vrijwilligers.

  Met jouw donatie kunnen we nog meer jongeren helpen!

  Op de hoogte blijven van wat we doen?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang zo'n 4 keer per jaar de ins en outs over ONSbank in je mailbox.

  Je kunt ook lezen wat we doen op onze nieuwspagina. Of door ons te volgen op onderstaande social media.

  Als gemeente of organisatie samenwerken met ONSbank?

  Het eerste ONSbank-traject vond plaats in Amsterdam in 2016. We zijn op dit moment actief in de gemeente Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Den Bosch en eerder ook in Arnhem en Zaanstad. Het ONSbank-traject is een aanvulling op het bestaande systeem en komt het best tot zijn recht in samenwerking met de gemeente en de diverse schuldhulpinstanties.

  Wil je als gemeente of organisatie samenwerken met Stichting ONSbank of wil je ons op een andere manier helpen om nog meer jongeren een toekomst zonder schulden te bieden? Wij zijn een en al oor!

  Mail ons gelijk of lees meer over de ONSbank-methode in de handreiking die we maakten voor het Ministerie van VWS en Kansfonds.

 • broken image
  broken image
  broken image
  broken image