Terug naar site

Ervaringsdeskundigen bij congres Belastingdienst

“Voel me fucked vandaag, want ik ben broke", zet je niet zo snel op TikTok.”

De Belastingdienst en Dienst Toeslagen organiseerden vorige week het congres Samen opgeteld met als titel ‘Jong geleerd... om schulden te voorkomen’. Verschillende overheidsinstanties en maatschappelijk hulpverleners kwamen samen om te kijken hoe zij jongeren met schulden beter kunnen helpen.

En ook een groep van onze jonge ervaringsdeskundigen was aanwezig. Ze kwamen aan het woord in videofragmenten en in het jongerenpanel o.l.v. onze groepscoach Rosana Salden. Rosana trad daarnaast op met haar spoken word en rap, net als ervaringsdeskundige Samuel van Belle.

Rosana legde de aanwezigen uit dat je je financiële problemen niet gauw deelt op social media: “Voel me fucked vandaag, want ik ben broke", zet je niet zo snel op TikTok.”

Uit de ervaringen van het jongerenpanel blijkt dat schulden schaamte en stress veroorzaken. Daardoor weten ze vaak niet meer wat ze moeten doen en ervaren ze een hogere drempel om hulp te zoeken. Zo gaf Nick van Lunsen als voorbeeld dat hij zich zo schaamde voor zijn schulden dat hij brieven niet meer uit de brievenbus durfde te halen, uit angst dat een van zijn huisgenoten hem ermee zou confronteren. En Layla Badoella noemt het voorbeeld van iemand in haar omgeving die niet door had dat toeslagen een voorschot zijn. Hierdoor ontstonden mede haar schulden, omdat ze het teveel ontvangen geld moest terugbetalen. Maar aan wie kon ze hulp vragen? Haar vrienden hadden zelf ook schulden. Fidessa Inen noemde de verwarring over de kleine ondernemersregeling, nadat ze zich al tijdens haar studie inschreef bij de KVK, zoals vele beginnende muzikanten aan het conservatorium. Want dat ze geen BTW hoefde te reken, betekende dat dan dat ze wel of juist geen aangifte moest doen?

We zijn super trots op de openheid van onze jonge ervaringsdeskundigen en dankbaar dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan dit waardevolle congres!

Hier lees je een terugblik op de dag: https://www.overtoeslagen.nl/actueel/nieuws/2024/06/19/terugblik-congres-samen-opgeteld-samen-drempels-verlagen-voor-jongeren-met-schulden