• Ervaringen

  Verhalen van betrokkenen bij ONSbank

  ‘Jongeren zijn totaal verlamd door die schulden’

  Doménique Himmelsbach de Vries (34) uit Amsterdam:

  “Als kunstenaar geef ik een frisse benadering op sociale vraagstukken. In de workshops die ik aan de deelnemers van ONSbank geef, gaat het over ‘omdraaien’. Wat is het tegenovergestelde van je probleem? Als je een probleem omdraait, zie je ineens mogelijkheden.”

   

  Lees meer….

  ‘Van boksen krijg je zelfvertrouwen’

  Hüsnü Kocabas (38) uit ’s-Hertogenbosch:

  “Sommigen jongeren denken 'boksen is gevaarlijk, met bloedneuzen enzo'. Maar dat beeld klopt niet. Je hoeft elkaar niet hard te slaan, maar je moet wel een beetje kunnen uitdelen. Je moet goed stevig staan, met je sterke been achter en je handen voor je. Dan sta je als een blok en kan je niets gebeuren. Boksen leert je om zelfverzekerder te worden.”

   

  Lees meer….

  ’Jongeren met schuld schamen zich en hebben continu stress’

  Willem Los (54 jaar) uit Rotterdam:

  “Ineens heb je als jongere vaste lasten. Als je achttien wordt, moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Als je op kamers gaat, krijg je rekeningen voor huur, internet en energie. Door al die kosten heb je aan het einde van de maand soms een tekort. Als je een rekening niet kunt betalen, heb je een schuld. Geen probleem als je het snel terug kunt betalen. Maar lukt dat niet, dan kan een schuld enorm oplopen en nieuwe schulden veroorzaken. Dan heb je wel een probleem.

   

  Lees meer….

  ‘Ik bewonder hun kracht’

  Rachel Tokromo (29) uit Amsterdam:

  “Toen ik 19 was, ben ik in de schulden geraakt. Ik zag af van een studie en had geen werk. Mijn schulden liepen snel op tot 30.000 euro, vooral door de bijkomende kosten. Ik was jong, ik wilde leven: erop uit, reizen, leuke dingen doen met mijn vrienden. Maar ik had geen geld en ik wilde niet dat anderen voor mij gingen betalen. Ik ging steeds minder vaak mee met mijn vrienden. Op het laatst zag ik bijna niemand meer.

   

  Lees meer….

  Ik kreeg een nieuw perspectief op de wereld’

  Bato (24 jaar) uit Amsterdam:

  “Mijn vader is overleden toen ik zeven was, mijn moeder was depressief. Ik was altijd op straat in een wijk waar criminaliteit normaal was. Ik wilde weg uit die omgeving. Op mijn zestiende deed ik een militaire vooropleiding. Maar mijn droombaan bij de luchtmobiele brigade kreeg ik niet. Door de financiële crisis was er een opnamestop.

   

  Lees meer….

  Jongeren met schulden moet je helpen, niet straffen’

  Johan Wagenaar (66) uit Amsterdam:

  “Uit cijfers blijkt dat het merendeel van de mensen met schulden wel wil, maar niet kan betalen. Het heeft geen zin om iemand die geen geld heeft, steeds meer geld te vragen. De schulden worden hierdoor alleen maar groter. In het ergste geval, als de jongeren met zware schulden uiteindelijk voor de rechter moeten komen, worden ze persoonlijk failliet verklaard en gaan ze voor drie jaar een schuldsaneringstraject in. Het resultaat: de schuldeiser krijgt niets. En de jongere zit totaal aan de grond.

   

  Lees meer….

  ‘Schuldhulp heeft niet alleen een sociaal motief, maar ook een bedrijfsbelang’

  Anton Verstraeten (62) uit Maarssen:

  "Ik ben penningmeester van een fonds dat medewerkers van ons bedrijf geld leent als er financiële problemen zijn. Het fonds bestaat al meer dan tachtig jaar. Medewerkers betalen via inhouding op het salaris binnen 60 maanden de lening aan het fonds terug.

   

  Deze schuldhulp heeft niet alleen een sociaal motief. Het bedrijfsbelang is arbeidsverzuim voorkomen en zorgen dat mensen hun werk goed doen en zich verbonden voelen met het bedrijf. Ik weet dat er in Nederland meer multinationals zijn die met leningen uit een fonds hun medewerkers met financiële problemen helpen.

   

  Lees meer….

  All Posts
  ×