• Daniëlle, oud-deelnemer, in het impactonderzoek uit 2022

  “Ik dacht, het zal wel weer een zoveelste instelling zijn die eigenlijk alleen je naam opschrijft, maar er niet zoveel mee doet. En toen bleek dat helemaal niet zo te zijn, ik bleek geen nummertje te zijn en wel gehoord te worden. En dat heeft voor mij wel veel veranderd.

  Je hebt workshops met een hele groep mensen die eigenlijk hetzelfde probleem hebben. Mijn groepscoach was ook superfijn, je kon altijd alles aan haar kwijt. We deden workshops waar je nieuwe skills leert, maar je vertelt dan ook dingen en hoort van anderen. Daardoor merk je dat je niet alleen bent en dat was heel fijn. Je voelt je gewoon eindelijk een keertje gehoord en gesupport.”

  anonieme oud-deelnemer, in het impactonderzoek uit 2021

  'De groepsetting was heel fijn, want de gesprekken met elkaar waren heel waardevol. Je hoort waar andere mensen doorheen gaan en hoe ze met hun eigen problemen omgaan dat was heel leerzaam maar ook mooi om zo intiem met elkaar te zijn.'

  anonieme oud-deelnemer, in het impactonderzoek uit 2021

  'Ik durf hulp te vragen en weet ook beter m'n financiën op orde te houden en maak mijn post weer open. Ook heb ik door heel veel inzet te tonen werk gevonden om een betere toekomst voor mij en mijn kinderen te creëren.

  Zonder de hulp van de begeleiders van ONSbank en het vertrouwen dat je kan hebben in ze, had ik het nooit gered.'

  Thomas, oud-deelnemer ONSbank in de enquete uit 2022

  “Je wordt niet veroordeeld, wat in andere situaties wel zo kan zijn. Als je het bijvoorbeeld met je ouders over schulden hebt.

  Dat ze denken: ‘Ah nee, dat is zoveel! Hoe heb je dat nou weer gedaan?'

   

  Het is heel fijn dat die drempel er niet is, dat je die stap kunt zetten in een omgeving waar je niet veroordeeld wordt. Ik denk dat dat vooral geholpen heeft, het niet veroordeeld worden en dat er begrip werd getoond.”

  Asha, oud-deelnemer, in het impactonderzoek uit 2022

  “Ik denk dat mensen onderschatten hoeveel stress geldzaken kunnen geven.

  ONSbank heeft me laten zien: je kan stress hebben, het kan fout gaan, maar je kan ook tot jezelf komen en hulp vragen en het gewoon regelen, in plaats van dat je bij de pakken neer gaat zitten en denkt: ‘O mijn god, ik heb schulden! O mijn god, ik heb zoveel stress!’ Tuurlijk, dat moment mag je hebben. En het is helemaal niet erg om even een dagje niet te willen, maar je moet wel gewoon doorpakken.

  Vraag gewoon hulp!

  Ik vond dat zelf heel moeilijk, ik ben zo zelfstandig. Ik heb dat wel geleerd. Het betekent ook niet dat je het niet zelf aankan, het betekent gewoon dat je meer overzicht krijgt met iemand die er op een andere manier naar kan kijken.”

  Amir, deelnemer ONSbank, in de enquette van 2022

  “Voor mij heeftONSbank meer mentaal iets betekend. Het erover hebben met mensen. En ook hetkunnen kijken naar wat je leuk vindt, in plaats van alleen maar met je schulden bezig zijn. Het gaf me perspectief.”

  Esmée, oud-deelnemer, in het impactonderzoek uit 2022

  'Die muur van ongeopende brieven die ik gestapeld om me heen had, die hebben ze afgebroken.'

  anonieme oud-deelnemer, in het impactonderzoek uit 2021

   

  'Ik voel meer zelfvertrouwen als het op financiën aankomt en dankzij de workshops ook veel meer zelfvertrouwen voor mijn creativiteit. Het was heel fijn dat er niet met een veroordelende houding met je wordt omgegaan.

  Ook vond ik het goed dat we veel zelf moesten doen, want hierdoor kwam ik erachter dat ik inderdaad heel veel gewoon zelf kon.'

  Aron, oud-deelnemer, in het impactonderzoek uit 2022

  “Ik dacht ik ga hulp zoeken en toen merkte ik ineens dat ik heel veel dingen best wel zelf moest doen. In het begin dacht ik: hmm, ok, lekkere hulp! Maar toen het een paar weken bezig was ontdekte ik: ik kan dit allemaal zelf.

   

  En dat is eigenlijk heel slim dat ze dit zo doen, want een telefoontje naar een schuldeiser lijkt super moeilijk als je in de schulden zit en je je brieven niet meer durft open te maken. Maar als je het dan toch doet, besef je je: o ja, het valt eigenlijk allemaal best wel mee. Ik heb ook daar meer zelfvertrouwen in gekregen.”

  anonieme oud-deelnemer, in het impactonderzoek uit 2021

  'Het taboe om over schulden te praten wordt doorbroken bij ONSbank, ik heb schaamte opzij leren zetten. Dat vind ik heel positief.'

 • Ervaringen

  'Wat ik fijn vond aan ONSbank is de manier waarop ze naar je kijken, ze zien een persoon met mogelijkheden, talenten en kansen'

  Kaylee, deelnemer ONSbank

  “Tijdens het verhaal van degene voor mij ben ik naar buiten gelopen om mijn paniekaanval onder controle te krijgen. Al snel kwam iemand van ONSbank naar me toe. We spraken over paniekaanvallen in het algemeen en hij stelde me gerust. Ik hoefde niks te zeggen als ik dat niet wou. Maar ik dacht aan de belofte aan mezelf en koos ervoor om ook deze angst te overwinnen. Met een brok in mijn keel heb ik mijn verhaal verteld. Mensen luisterden en steunden me. Ik voelde me al snel op mijn plek en durfde meer te delen omdat ik wist dat deze mensen wisten hoe het voelt.

   

  Wat ik fijn vond aan ONSbank is de manier waarop ze naar je kijken, ze zien een persoon met mogelijkheden, talenten en kansen. Iets wat ik eerder niet heb ervaren bij een ander traject. Er werd niet alleen gekeken naar de papieren, er werd ook gekeken naar mogelijkheden in je persoonlijke ontwikkeling en dit deden ze d.m.v. workshops. Ik had gesprekken over de dingen die ik wil in het leven en kreeg tips om die doelen te bereiken.”

   

  Kaylee was 25 toen ze in 2020 aan het ONSbank traject begon.

  In de documentaire 'Uit de Schulden' (door filmmaker Tamino Parren, voor KRO-NCRV Kruispunt), vertelt Kaylee haar verhaal

  ‘Je ellende delen en merken dat je niet de enige bent. Dat geeft een enorme opluchting.’

  Layla, deelnemer ONSbank

  Op haar achttiende nam ze de benen. Samen met haar vriend. Ze hadden niets, behalve de wil om er iets van te maken. Klinkt avontuurlijk, maar het viel tegen. ‘Ook op school’, vertelt Layla. ‘Toen ik hoorde dat ik bleef zitten, kwam dat hard aan. Het was altijd mijn droom om voor de klas te staan, maar het leek alsof die droom in duigen viel.’ Door teleurstelling en geldgebrek maakte ze een heftige keuze. Ze liet school achter zich om te gaan werken. Maar ook de baantjes liepen op niets uit. ‘Al snel hadden we geen woning meer en logeerden we bij vrienden.’ De rekeningen liepen intussen op. Zorgpremie, telefoon, ga zo maar door. Maand na maand, rente op rente, boete op boete.

   

  Layla was 20 toen ze in 2020 aan het ONSbank traject begon, Brian was 26. Beiden zijn nu ervaringsdeskundig adviseur bij ONSbank en spreken zich uit voor andere jongeren die met schulden worstelen.

  Lees hier hun verhaal in het magazine van Kansfonds

  ‘Goed om te laten zien waarin ik terecht ben gekomen. En vooral: hoe ik er weer uitkom.’

  Brian, deelnemer ONSbank

  Hij had een prima baan, een paar jaar geleden. Nu trouwens ook, net als zijn vrouw. Maar een tijdje zaten ze allebei zonder werk. De rekeningen stapelden zich op. Niet bij Brian zelf, maar op de deurmat van zijn buurman, waarmee hij hetzelfde huisnummer deelde. Brian: ‘Toen hij met een vuistdik pak enveloppen aankwam, schrokken we ons rot. Halverwege de stapel durfden we de rest al niet meer te openen.’ Brian deed wat zoveel jongeren doen als schulden hun hoog boven het hoofd groeien: hij stak zijn kop in het zand.

   

  Brian was 26 toen ze in 2020 aan het ONSbank traject begon, Layla was 20. Beiden zijn nu ervaringsdeskundig adviseur bij ONSbank en spreken zich uit voor andere jongeren die met schulden worstelen.

  Lees hier hun verhaal in het magazine van Kansfonds

   

  'En nu ophouden met zeggen dat het goed gaat'

  Samantha, deelnemer ONSbank

  Ook stonden om de haverklap deurwaarders en beslagleggers op de stoep. ‘Regelmatig lag ik jankend in bed. Ik kreeg suïcidale gedachten. Dat vertelde ik aan Sam, waardoor zij zich weer zorgen om mij ging maken.’ Samantha valt bij: ‘Naar buiten toe hield jij je altijd groot. Niemand wist van onze problemen. Ik trok dat niet meer, ik moest het ook kwijt. Op visite bij jouw vader en stiefmoeder heb ik gezegd: “En nu ophouden met zeggen dat het goed gaat.”‘

  ...

  Brian dacht ongeveer €12.500 aan schulden te hebben, maar door boetes en rente op rente was dat bedrag al verdubbeld. ‘Op zoek naar hulp kwam ik op internet toevallig op de site van ONSbank terecht. Ik las dat zij hulp bieden aan jongeren van 18 tot 27 jaar die in de schulden zitten. Ik dacht: hier moet ik zijn. Toen ik belde, kreeg ik een ontzettend vriendelijke vrouw aan de telefoon. Van haar stem werd ik al rustig, maar toch zei ik uit schaamte dat onze schuld een stuk kleiner was dan in werkelijkheid. Daarover zei ze later: “Joh, het maakt niet uit. We zijn er om je te helpen, maar je moet het zélf doen.”‘

   

  Samantha was 26 toen ze in 2020 aan het ONSbank traject begon.

  Lees hier het hele verhaal van Samantha en Brian

  'Dat ik in zo’n korte tijd, met de juiste hulp, een nieuwe start heb kunnen maken, had ik mijn stoutste dromen niet durven dromen'

  Luke, deelnemer ONSbank

  Ik wilde mijn leven beteren, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Als ik aan het werk wilde had ik een ­legitimatiebewijs nodig, wat ik toen niet had. Maar hoe vraag je een ID-kaart aan zonder geld of werk? Vanwege mijn schulden belandde ik tussen wal en schip. Terugkeren naar de criminaliteit schoot door mijn hoofd, maar mijn broer leende mij 100 euro voor een ID, waardoor ik aan de slag kon als barman op het Leidseplein. Alles wat ik met mijn minimumloon verdiende ging meteen naar de schuldeisers en de huur; eten betaalde ik van mijn fooien. Ik werkte tweehonderd uur in de maand, maar ik was ­allang blij met mijn baan en een dak boven mijn hoofd.
  Uiteindelijk kwam ik in contact met ONSbank, zij bevroren mijn schulden, waardoor er geen beslag meer werd ­gelegd op mijn inkomen. Ik kreeg ‘schuldrust’, wat mij enorm hielp, net als de workshops die ik volgde en de gesprekken met een psycholoog.

   

  Luke deed op zijn 22e mee aan het pilot traject van ONSbank in Amsterdam in 2016.
  Lees hier het artikel in het Parool waarin hij zijn verhaal deelt (2020)

   

  ‘ONSbank zorgt vooral voor rust. Door hun belletjes bevroren mijn schuldeisers een half jaar mijn schuld en is er een plan gemaakt’

  Julia, deelnemer ONSbank

  ”Op mijn negentiende ben ik met ruzie uit huis gegaan. Ik vond via school een kamer, maar vereenzaamde.

  Mijn originele schuld heb ik allang terugbetaald, nu achtervolgen de incassokosten me. Ik had bijvoorbeeld een rekening van 700 euro, die is nu 3.000 euro geworden. Crazy. Twee instanties zijn nu met mij bezig. Ik zit in een traject van ONSbank. Zij geven workshops en werken samen met reguliere schuldhulpverlener Puur Zuid aan mijn schulden. ONSbank zorgt vooral voor rust. Door hun belletjes bevroren mijn schuldeisers een half jaar mijn schuld en is er een plan gemaakt. Als alles goed loopt ben ik over 16 maanden schuldenvrij.”

   

  Julia deed op haar 27e mee aan het ONSbank-programma in 2019.

  Lees Julia's verhaal in het NRC artikel 'Schulden zijn nooit alleen een financieel probleem'

  (Heb je geen abonnement op NRC Handelsblad? Dan kan het zijn dat je tegen een paywall aanloopt.
  Al kun je een eerste artikel vaak gratis lezen)

  ‘Ik ontmoette mensen die in dezelfde situatie zitten. Dat geeft het gevoel dat je er niet alleen voor staat’

  Benito, deelnemer ONSbank

  “ONSbank gaf een positieve draai aan mijn situatie. Ik ontmoette mensen die in dezelfde situatie zitten. Dat geeft het gevoel dat je er niet alleen voor staat. De workshops gaven me fysieke rust, de mogelijkheid om met elkaar te praten over onze situatie en mijn schuldprobleem in kaart te brengen.”

   

  “De workshops door kunstenaars hielpen me met de plannen in mijn hoofd om iets met mijn artistieke talenten te doen. De workshops door Paulien Oltheten bijvoorbeeld, inspireerde mij door de foto’s die ze liet zien die ze op reizen door Japan maakte. Dat wekte iets in me op, ’t gevoel dat ik er gewoon echt voor moet gaan.”

   

  Benito deed mee aan het pilot traject van ONSbank in Amsterdam in 2016.

  Docu volgt drie deelnemers aan het ONSbank-traject

  De Schuldmachine (2018), Camiel Zwart

  Bekijk ook de indrukwekkende documentaire ‘De Schuldmachine’ (Viewpoint en BNNVARA). Filmmaker Camiel Zwart volgt drie jongeren die in Amsterdam Zuid-Oost het ONSbank-traject volgden in 2018.
  Je kunt de docu terugkijken via NPOStart

 • In 2022 begon ONSbank met het eerste Next Level traject. Hierin worden jongeren die het ONSbank basistraject hebben afgerond, opgeleid tot ervaringsdeskundigen als ze dat willen. De jongeren die voor Next Level kiezen kunnen op die manier andere jongeren met ernstige financiële problemen goed vertegenwoordigen bij schuldeisers. Ze maken een verschil voor de jongeren na hen, die ook in de problemen zitten. Hun doel is dat het terugbetalen van schulden en het treffen van regelingen in de toekomst makkelijker wordt en dat schuldeisers jongeren op een meer menselijke manier benaderen.

  Lees hier meer over het Next Level traject.

  Ervaringsdeskundigen

  broken image

  Layla Badoella

  ervaringsdeskundig adviseur

  Layla zet zich in als ervaringsdeskundig adviseur bij Stichting ONSbank en sinds 2023 ook als office manager. Zo support ze andere jongeren die met schulden worstelen zowel voor als achter de schermen.

   

  Al in 2020, net nadat Layla het ONSbank-traject afrondde, vroegen we haar voor onze Jongerenadviesraad. In die rol denkt ze nog steeds mee over onze projecten en de communicatie met jongeren. Haar ervaringen maken haar adviezen extra waardevol. En toen we Next Level ontwikkelden moesten we ook gelijk aan haar denken.

   

  “Ik voel echt hoe ik gegroeid ben in mijn rol als ervaringsdeskundige en daardoor kan ik me steeds beter inzetten voor andere jongeren. Mijn eigen ervaring kan ik combineren met de kennis die ik opdeed tijdens mijn studie pedagogiek. Daar leerde ik o.a. hoe het brein zich ontwikkelt van de vroege kindertijd naar volwassenheid. Denk bijvoorbeeld aan hoe pubers de consequenties van hun eigen handelen nog niet goed kunnen inschatten.”

   

  Terugkijkend ziet Layla dat ze zelf nog maar nauwelijks de stap van kind naar volwassene had gemaakt toen ze al met schulden in aanraking kwam. Layla hield het thuis niet meer uit en nam op haar 18e de benen. Ze was thuisloos en logeerde bij vrienden. De rekeningen stapelden zich intussen op bij haar moeder op de deurmat. Binnen een jaar zat Layla diep in de stress over haar schulden. Gelukkig klopte ze op haar 19e aan bij ONSbank. En inmiddels kunnen we bij ONSbank dus niet meer zonder haar.

  broken image

  Stijn Martens

  ervaringsdeskundig adviseur

  Stijn is student Onderwijs Wetenschappen aan de UvA. Als bijbaan werkt hij voor een instelling die studiehulp biedt aan kinderen waarvan de ouders dat niet kunnen betalen. Sinds 2023 zet hij zich in als ervaringsdeskundig adviseur bij Stichting ONSbank.

  ‘Door te delen hoe het is om in de schulden te zitten, wil ik het beter bespreekbaar maken. Ik wil laten zien dat het je bijzonder makkelijk kan overkomen. Bij mij was het een samenloop van op zich kleine gebeurtenissen, die maakten dat er in een korte tijd veel schulden ontstonden.”

   

  Stijn kwam in 2021 met zijn racefiets in de tramrails terecht doordat iemand voor hem plotseling uitweek. Bij zijn val kreeg hij een flinke klap op zijn hoofd. Naast een hersenschudding leverde dat hoge zorgkosten op. Acht weken op bed met een wazig hoofd, zonder inkomen en zonder buffer. Na zijn herstel lag er een stapeltje ongeopende brieven op hem te wachten. Hij werd overweldigd door de hoog opgelopen bedragen.

   

  Begin 2022, op zijn 27e, nam Stijn contact op met ONSbank. Hij kon gelijk aan de slag samen met schuldrustcoach Arno. Na het traject besloot hij ook deel te nemen aan ONSbank Next Level, zodat hij zijn ervaringen voor andere jongeren met schulden kan inzetten. Zijn vuurdoop kreeg hij op nationale TV in een item van Nieuwsuur.

  broken image

  Samuel van Belle

  ervaringsdeskundig adviseur

  “Ik begon aan het ervaringsdeskundigentraject omdat ik verandering wil brengen in het schuldensysteem waar we nu mee leven. Veel partijen brengen je bewust in een positie waarin je makkelijk schulden opbouwt en dat vind ik allesbehalve rechtvaardig. Door mijn stem te laten horen wil ik helpen daar een einde aan te maken.”

   

  Sam is een jonge rapper uit Rotterdam. Hij zet zijn muzikale skills ook in voor andere jongeren met schulden. Sam spreekt én rapt onder meer tijdens congressen en in podcasts. Hij produceerde samen met onze groepscoach en woordenwizard Rosana en producer Navadem een track over zijn eigen worstelingen met geld.

   

  Nadat hij in aanvulling op zijn studielening een studentencreditcard bij de bank nam, zich niet realiserend hoe snel de rente op die €500 zou oplopen, raakte Sam in korte tijd in de schulden verstrikt. Het ene gat met het andere vullen bleek al snel onmogelijk en de rekeningen en incassoboetes werden een onbedwingbare berg. Zijn geldproblemen zorgden voor stress, maar ook schaamte. Sam is close met zijn alleenstaande moeder en nam haar in vertrouwen. Zij adviseerde hem direct aan de bel te trekken. Hij was 21 toen hij in 2023 aanmeldde voor het ONSbank-traject.

   

  Sam kreeg weer zicht op een toekomst zonder schulden en de rust en ruimte om zijn muziek professioneel naar buiten te brengen. Hij bracht in 2023 zijn eerste single ‘Saint Tropez’ uit samen met Dailow en staat inmiddels vol vertrouwen op het podium. Dat Sam ook zijn rap inzet, maakt hem tot een unieke ervaringsdeskundige.

  broken image

  Manna Prudon

  ervaringsdeskundig adviseur

  Manna was 25 toen ze in 2020 contact opnam met ONSbank om haar schulden aan te pakken. Ze viel op door haar scherpe manier van denken en doordat ze de dingen helder kan verwoorden. Het maakte dat we haar in 2021 al als ervaringsdeskundige vroegen voor het programma 'Alle Jongeren een Thuis' van Kansfonds. Tijdens ons Next Level programma kon ze echt achter de schermen kijken bij schuldeisers en leerde ze meer over hoe ze daar het gesprek kan aangaan voor andere jongeren met schulden.


  “’We zijn op de wereld om elkaar te helpen’ is het motto dat ik van mijn moeder meekreeg. Geboren worden in Amsterdam en opgroeien met een alleenstaande moeder, betekende dat ik veel verschillende mensen met verschillende achtergronden leerde kennen. Niet iedereen krijgt dezelfde kansen en dat heb ik zelf ook ervaren. Mede door een chronische ziekte en moeilijke omstandigheden, ervaarde ik hoe lastig het kan zijn om uit de problemen te komen. Het systeem werkt niet mee. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en ziet gewoon geen uitweg. Ik hoop als ervaringsdeskundige anderen te kunnen helpen en een verandering in het schuldensysteem teweeg te brengen. Zelfs kleine, simpele veranderingen in beleid en reglementen kunnen het verschil betekenen tussen verder de diepte in of een oplossing.”

  broken image

  Brian Schipper

  ervaringsdeskundig adviseur

  “Ik weet hoe donker het leven kan voelen als je in de schulden zit. Daarom zet ik me nu als ervaringsdeskundige in om anderen te helpen om hier uit te komen.”

   

  Brian was 26 toen hij in 2020 aan het ONSbank-programma begon. Samen met zijn vrouw had hij rond de 25.000 euro aan schulden. De eerste stappen zette hij samen met ONSbank. Daarna hebben ze zelfstandig grote sprongen kunnen maken.

  Twee jaar terug zagen ze door de bomen het bos niet meer. Er was veel schaamte: "We durfden vrienden en familie niets te vertellen, uit angst dat ze ons zouden veroordelen. Of nog erger: niet meer met ons om wilden gaan." Die angst werd gevoed door de instanties waar het stel schulden had. "Ze toonden geen begrip voor onze situatie en wilden alleen maar geld zien.”

   

  Als ervaringsdeskundige gaat Brian nu o.a. het gesprek aan met schuldeisers, met als missie een meer menselijke manier om jongeren met schuldproblemen te benaderen.

  Brian zelf is inmiddels niet alleen bijna schuldenvrij, maar ook de trotse vader van een dochter. Hij is lekker aan het werk en heeft zelfs de ruimte om zijn tattoo-skills verder te ontwikkelen.

  De volgende lichting ervaringsdeskundigen rondt binnenkort het programma af. We stellen ze binnenkort aan je voor.

 • Interviews, gesprekken, presentaties

  Ervaringsdeskundigen aan het woord

  6 mei 2023: Samuel in podcast Vrijwilligersacademie

  Luister naar de podcast die de Vrijwilligersacademie maakte met onze ervaringsdeskundige adviseur Samuel, naar aanleiding van de masterclass die hij onlangs samen met Layla gaf bij de vrijwilligersacademie.

  https://www.vrijwilligersacademie.net/nl/blog/2023/05/podcast-over-armoede/544/

  12 april 2023: Samuel spreekt bij GenZ Inspiratiedag VCMB

  Samuel gaf samen met schuldrustcoaches Annemieke en Jolanda en ONSbank directeur Hester een presentatie tijdens de GenZ Inspiratiedag van VCMB (Credit management organisatie). Tijdens de inspiratiedag stond omgang met generatie Z centraal. Hoe denken én communiceren Z'ers? Wat drijft hen?

  Het eerste gedeelte van het programma stond in het teken staan van Gen Z & betaalgedrag. Hoe gaan jongeren om met geld, welke ervaringen
  hebben jongeren met schuldeisers? Team ONSbank ging hier uitgebreid op in.

  7 maart 2023: Layla en Samuel geven een masterclass

  Layla en Samuel gaven een masterclass bij de Vrijwilligersacademie in Amsterdam. Zij lieten beleidsmakers, docenten en vrijwilligers nadenken over de oordelen en stigma's rondom armoede.

  1 maart 2023: Manna op de radio bij '5 Dagen'

  In de radio-uitzending van '5Dagen' op NPO Radio 1 gaan Jo van Egmond en Mirthe Van Der Drift in gesprek met Stichting ONSbank's schuldrustcoach Willem Los en ervaringsdeskundige Manna Prudon.

  Luister de uitzending van 1 maart hier terug.

  27 februari 2023: Manna spreekt in Pakhuis de Zwijger

  Manna was een van de sprekers tijdens het programma ‘Van Huis naar Thuis’, georganiseerd door Kansfonds en Pakhuis de Zwijger .

  Manna maakt sinds 2021 met Stichting ONSbank deel uit van de community Alle jongeren thuis – bestaande uit jongeren en 27 initiatieven en organisaties. Al deze organisaties helpen dak- en thuisloze jongeren op een eigenzinnige en vernieuwende manier. Dat werkt! Maar het gaat niet vanzelf. Tijdens deze avond kwamen inspirerende voorbeelden en systeemhacks langs. Er werd getoond hoe het al anders kan en welke uitdagingen we als samenleving nog moeten overwinnen.

  Kijk de avond hier terug: https://dezwijger.nl/programma/van-huis-naar-thuis

  16 februari 2023: Brian en Layla bij De Nieuws BV

  De premies voor zorgverzekeringen zijn dit jaar flink gestegen. 140 euro zorgpremie per maand is nu heel normaal. Maar wat als je dit niet meer kunt betalen? Dan beland je dus in de "wanbetalersregeling". En voor heel veel mensen is dit een harde realiteit.

  Wat houdt deze regeling in, en werkt het wel? Natasja Gibbs bespreekt dit met met Frederique van Zomeren, Ombudsman Zorgverzekeringen, en ONSbank ervaringsdeskundigen Brian Schipper en Layla Badoella. De belangrijkste boodschap van Brian en Layla: neem contact op met je zorgverzekeraar als je je premie niet kunt betalen om erger te voorkomen.

  Luister en kijk het item terug via deze link

  22 december 2023: Stijn bij Nieuwsuur

  De overheid is de grootste schuldeiser. Na de toeslagenaffaire is beloofd om menselijker om te gaan met mensen met schulden. Maar Stijn merkt daar nog weinig van.

  Onze ervaringsdeskundige Stijn en schuldrustcoach Willem waren gisteren te zien bij Nieuwsuur. Ze vertelden over ingewikkelde brieven van de gemeente en bellen met de overheid, waar je van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

  Kijk het item hier terug: Luister en kijk het item terug via deze link

  15 december 2022: Manna bij De Nieuws BV

  Uit cijfers van het Bureau Kredietregistratie (het BKR) blijkt dat het aantal mensen met schulden, afneemt. Alleen bij de jongeren neemt het toe. Hoe ontstaan die schulden? En wat kun je eraan doen? Natasja Gibbs van De Nieuws BV van BNNVARA sprak hier o.a. over met onze ervaringsdeskundige Manna Prudon.

  Luister en kijk het item terug via deze link

  2 december 2022: Manna geeft presentatie bij jaarconferentie

  Manna gaf samen met schuldrustcoach Willem een presentatie tijdens de 25ste editie van de jaarconferentie 'De Aanpak van Problematische Schulden'. Ze spraken over financiële problemen bij jongeren en de aanpak van ONSbank.

  19 september 2022: Manna, Layla en Brian spreken met hun schuldeisers

  We sloten de pilot van Next Level af met een besloten tafelgesprek in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Layla, Brian en Manna gingen in gesprek met schuldeisers: Pieter Dekker (KPN), Tom van der Waals (Zorgverzekraar VGZ), Ben van Zanten (Bosveld incasso- en gerechtsdeurwaarders) en Marieke Boon (Flanderijn incasso- en gerechtsdeurwaarders).

  Hier lees je een verslag van de avond en kun je de videoregistratie terugzien.

  18 mei 2022: Brian bij NPO3

  "Boodschappen, brandstof, elektriciteit: de prijzen rijzen de pan uit en dat voel je in je portemonnee. Voor veel mensen is dit een probleem, zo ook voor Brian: "Ik voel me machteloos. Ik krijg geen loonsverhoging, mijn huurprijs is wéér gestegen en de jaarlijkse energierekening kan ik niet betalen."

  Brian loste bijna de helft van zijn schuld van 25.000 euro af, maar kan dit door de stijgende prijzen niet meer doen: "Ik kan amper het hoofd boven water houden."

  10 juni 2022: Manna in Kansfonds Magazine

  Manna verhuisde keer op keer na de scheiding van haar ouders. Ze heeft de afgelopen jaren nooit een thuis gehad, terwijl ze dat wel graag wilde. Haar leven liep daardoor anders dan gepland; schulden stapelden zich op en alle stress zorgde dat ze moest stoppen met haar opleiding.

  Lees het hele artikel hier

   31 januari 2022: Manna in NVVK podcast-serie 'Jong in de schulden'

  'Jong in de schulden' is een podcast over de wereld van jongeren-schuldhulpverlening, gemaakt door Ronit van der Schaaf, zelf jong en senior beleidsadviseur bij het NVVK.
  Ronit gaat in gesprek met deskundigen uit het werkveld en met jonge ervaringsdeskundigen, waaronder ervaringsdeskundige Manna.

  Luister naar haar ervaringen en visie op hoe jongeren met schulden het beste geholpen kunnen worden.

  Alle drie de afleveringen zijn nu te beluisteren via Spotify

  27 juni 2021: Brian in reportage Zorg & Welzijn

  Brian en zijn vrouw Samantha raakten diep in de problemen. Hun schuld, ooit €6000,- groeide uit tot een schuldenlast van €25.000,-.

  Lees hun verhaal in de reportage door Zorg&Welzijn: https://www.zorgwelzijn.nl/magazine-artikelen/thema-ophouden-met-zeggen-dat-het-goed-gaat/?tid=1633970137

  23 juni 2021 Layla leidt een sessie in Clubhouse

  Een Clubhouse sessie voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Over jong zijn en in de schulden zitten. Hoe voelt dat? En hoe pak je je situatie aan? Ervaringsdeskundige Layla Badoella leidde het gesprek.

  Er werden ervaringen, tips en vragen uitgewisseld.

  18 september 2020: Layla en Brian in  Kansfonds Magazine

  Layla en Brian vertellen over hun weg uit de schulden. Ook projectleider Hester Apeldoorn, teamcoach Rosana Salden en schuldrustcoach Willem Los komen aan het woord.

  https://issuu.com/kansfonds/docs/mede_herfst_2020

 • Zit jij in de schulden en heb je hulp nodig?

  Het ONSbank-programma duurt in totaal 6 maanden en is kosteloos voor de deelnemers, het kost je dus geen geld.

  Meld je nu vrijblijvend aan en wij nemen contact met je op om te kijken of ONSbank bij je past.

  Voor wie nog veel vragen heeft: check onze FAQ

  Of wil je juist helpen om nog meer jongeren een weg uit de schulden bieden?

  In Nederland liepen voor de coronacrisis al 400.000 jongeren rond met ernstige schulden (NJI, april 2020). ONSbank wil zoveel mogelijk jongeren op weg helpen naar een schuldenvrije toekomst. Het ONSbank-programma ontvangt ondersteuning van diverse fondsen en een belangrijk deel van ons team bestaat uit vrijwilligers.

  Met jouw donatie kunnen we nog meer jongeren helpen!

  Op de hoogte blijven van wat we doen?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang zo'n 4 keer per jaar de ins en outs over ONSbank in je mailbox.

  Je kunt ook lezen wat we doen op onze nieuwspagina. Of door ons te volgen op onderstaande social media.

  Wil je als gemeente of organisatie samenwerken met ONSbank?

  Het eerste ONSbank-traject vond plaats in Amsterdam in 2016. We zijn op dit moment actief in de gemeente Amsterdam en Rotterdam en eerder ook in Arnhem en Zaanstad. Het ONSbank-traject is een aanvulling op het bestaande systeem en komt het best tot zijn recht in samenwerking met de gemeente en de diverse schuldhulpinstanties.

  Wil je als gemeente of organisatie samenwerken met Stichting ONSbank of wil je ons op een andere manier helpen om nog meer jongeren een toekomst zonder schulden te bieden? Wij zijn een en al oor!
  Mail ons gelijk of lees meer over de ONSbank-methode in de handreiking die we maakten voor het Ministerie van VWS en Kansfonds.
 • broken image
  broken image
  broken image
  broken image
  Alle berichten
  ×