• We stellen het ONSbank team graag aan je voor

  De teamleden waar je als deelnemer het meeste mee samenwerkt zijn onze coaches: je groepscoach, schuldrustcoach en jobcoach. Daarnaast heb je zo nu en dan contact met de projectleider. En ook de teamleden achter de schermen zijn hard aan het werk om zoveel mogelijk jongeren een schuldenvrije toekomst te kunnen bieden. Net als onze ambassadeurs en adviseurs. En last, maar allerminst least, onze fantastische ervaringsdeskundigen!
   
  En hier ook een linkje voor wie nieuwsgierig is naar onze workshopleiders.
 • Groepscoaches

  broken image

  Rosana Salden

  groepscoach

  Rosana is geboren en getogen in Amsterdam Oud-West.

  "Opgroeien in de Kinkerbuurt betekende opgroeien met straatcultuur. Leven in dit klimaat maakte van mij een vechter. Een mentaliteit die ik veelal herken in de kids en jongeren waar ik mee werk. Op mijn 20ste kreeg ik mijn kind en kwam ik er alleen voor te staan: geen huis, geen vast inkomen en geen opleiding. Het was niet makkelijk om als jonge moeder te overleven in een individualistische samenleving, terwijl ik zelf ook nog in ontwikkeling was naar volwassenheid.

  Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om richting te bepalen als je in het moment alleen maar ballen hoog moet houden. Ik denk dat dit ook de reden is dat ik al jaren in het veld werk als coach, docent en trainer. Ik geloof in de kracht van kunst als expressie en vorm van zelfontplooiing. Gelukkig kon ik mijn ei altijd kwijt in het creatieve: muziek, schrijven, poëzie, theater, film en sport."

   

  Met haar eigen positieve en negatieve ervaringen kan Rosana je goed begeleiden in jouw eigen zoektocht naar wie je wilt zijn in dit leven. Weet dat je er niet alleen voor staat, maar dat je het uiteindelijk wel zelf moet doen.

  broken image

  Gino Promes

  groepscoach

  Gino is zelfstandig ondernemer en zet zich in als coach, personal trainer en muziekproducent.
  Hij leeft vanuit het idee: “Niks is onmogelijk. Heb je een droom, dan kan je die verwezenlijken. Sterker nog, je leeft je droom, want dat ben jij. Make your steps matter!”
  Als je dagelijkse werkelijkheid bestaat uit overleven, omdat je diep in de schulden zit, dan is het natuurlijk niet zo makkelijk om te zien hoe je je dromen kunt waarmaken. Misschien heb je niet eens ruimte om te dromen.
   
  Tijdens het ONSbank-traject krijg je die ruimte. Om antwoorden te vinden op vragen als: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Daarmee krijg je weer grip op je leven. En Gino staat al die tijd naast je. “Ik heb echt plezier in oplossingsgericht nadenken en denk graag met je mee hoe je jouw persoonlijke succes kunt realiseren. Ik coach je om eindelijk die belangrijke eerste stap te kunnen zetten, richting een toekomst waarvan je nu misschien nog niet eens weet dat je er dan van droomt.”

 • Schuldrustcoaches

  broken image

  Willem Los

  schuldrustcoach

  Willem is circa 35 jaar werkzaam in de financiële sector en is nu senior manager Business Innovation Consumer Lending bij Nationale-Nederlanden. Daarnaast zet hij zich onder andere als schuldrustcoach in voor ONSbank. “Ik ken de wereld van schuldeisers vanuit mijn werkervaring. Opkopers van vorderingen, incassobureaus, bewindvoerders, deurwaarders: de schuldenindustrie verdient geld aan mensen met financiële problemen. Ik schrik soms van de manier waarop jongeren worden behandeld. Bij Nationale-Nederlanden waar ik nu werk, zoeken we samen naar een oplossing. Het kan echt anders. Ook bij ONSbank zet ik me in voor een menselijke aanpak van schulden. Het geeft mij veel voldoening zo van betekenis te kunnen zijn voor de deelnemers van ONSbank en uiteindelijk voor de maatschappij.”

  Willem zet zijn specialistische kennis als vrijwilliger in voor ONSbank.

  Lees meer over Willem

  broken image

  Annemieke Soorsma

  schuldrustcoach

  Annemieke zet zich op allerlei manieren in voor mensen met schulden. Als vrijwilliger coacht ze jongeren bij ONSbank en helpt ze mensen uit de schulden via SchuldHulpMaatje als crisismaatje. In haar vaste baan begeleidt Annemieke mensen met hypotheekachterstanden naar een oplossing. Officieel is ze van beroep schuldeiser, maar dat dekt de lading niet echt, ze is dus veel meer dan dat! Ze zoekt in haar betaalde en in haar vrijwilligerswerk naar een oplossingen voor situaties waarin schulden zijn ontstaan.

   

  “Als vrijwilliger heb ik ervaring als hulpvrager en professioneel sta ik aan de kant van de schuldeisers, daardoor weet ik heel goed de juiste ingangen te vinden om te bemiddelen tussen alle partijen. Ik zie vaak dat er onbegrip is tussen mensen met schulden en schuldeisers. Ik wil juist meer begrip creëren tussen schuldeisers en mensen met schulden. Voor de jongeren die ik begeleid levert dat de rust op die nodig is om zich op hun toekomst te kunnen richten.”

  Als schuldrustscoach staat Annemieke naast jou, samen met haar pak je je schulden aan. Ze zet haar expertise op vrijwillige basis in voor ONSbank.

  broken image

  Bob van der Klok

  schuldrustcoach

  Bob heeft ruime werkervaring in het bank- en verzekeringswezen. Die kennis zet hij in om samen met jou te werken aan een toekomst waarin geldzaken je niet meer tegenhouden om je ambities waar te maken.

  Als schuldrustcoach zorgt Bob dat je leven op het financiële vlak rustiger wordt, dat je weer overzicht krijgt. Daarnaast vindt hij het belangrijk om te zorgen dat je zelfredzaam bent, dat je voelt dat je je leven weer in eigen hand hebt en er de volle verantwoordelijkheid voor kunt pakken.

   

  "Ik weet wat de impact van armoede betekent, doordat ik ben geadopteerd uit Sri Lanka. Wat me aanspreekt aan de werkwijze van ONSbank, is dat het programma je helpt je eigen kracht te vinden door zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling. Dat zijn twee dingen waar ik mij persoonlijk ook veel mee bezig hou. De coronapandemie versterkte dat. Aan de ene kant lijkt de tijd soms stil te staan, aan de andere kant werd de wereld juist opgeschud. Er is bijvoorbeeld meer aandacht voor het gebrek aan diversiteit en de kansenongelijkheid op de arbeidsmarkt. Door mij als vrijwilliger in te zetten voor ONSbank kan ik een bijdrage leveren om dit soort problemen op te lossen.

  Door samen je financiën op orde te brengen krijg jij de ruimte om de vraag 'hoe hoog zijn mijn schulden?' te vervangen door de belangrijke vraag 'wat ben ik waard?'".

  broken image

  Arno Marijt

  schuldrustcoach

  Als schuldrustcoach zet Arno zijn uitgebreide kennis van de financiële wereld als vrijwilliger in. Hij rondde in 2011 zijn studie HBO Management, Economie en Recht af en vulde die onlangs aan met een master Managementwetenschappen. Arno heeft bij verschillende grote banken gewerkt, waaronder ABN Amro, Rabobank en ING. Momenteel is hij manager bij Babbage, een bedrijf dat oplossingen biedt aan personen met een visuele-, motorische- of leesbeperking binnen werk-, studie- of thuissituaties.

   

  Arno maakte kennis met ONSbank toen hij eerder een team aanstuurde dat zich bezighield met het oplossen van achterstanden op hypotheken. Hij raakte enthousiast om zelf jongeren te begeleiden. De berg aan kennis die Arno in zijn carrière heeft opgedaan, zet hij in om jou inzicht te geven in je inkomen, uitgaven en schulden. “Ik wil rust creëren, zodat je je weer op de positieve dingen in het leven kunt richten. Ik wil je de tools geven om te werken aan een succesvolle en mooie toekomst zonder schulden”.

   

  broken image

  Jelle Dekkers

  schuldrustcoach

  Jelle is sinds 2004 actief in de credit management branche. Op dit moment is hij Country Manager Benelux bij Hoist Finance. “In het algemeen zien we vooruitgang bij het terugdringen van problematische schulden. Maar we merken ook dat er mensen zijn die bij bijvoorbeeld een gemeentelijke schuldhulpverleningsinstantie aankloppen, maar om verschillende redenen buiten de boot vallen. Bijvoorbeeld door de veelheid aan toelatingseisen en administratieve druk, maar ook door schaamte en gebrek aan informatie over de mogelijkheden. Hoist Finance wil bijdragen aan een oplossing voor deze mensen. Ook zet ik me in voor ONSbank, met name vanwege de professionele werkwijze en de persoonlijke en maatwerkaanpak. ONSbank kijkt écht naar een duurzame oplossing per persoon. Hiermee onderscheidt ONSbank zich van de traditionele vormen van schuldhulpverlening, waar Hoist Finance ook aan meewerkt.”

  Jelle zet zijn specialistische kennis als vrijwilliger in voor ONSbank.

  Bekijk hier het interview waarin Jelle vertelt hoe hij als schuldrustcoach met deelnemers samenwerkt

  broken image

  Jolanda van Woudenberg-Hordijk

  schuldrustcoach

  Jolanda dook vanuit een beschermd nest gelijk in de harde werkelijkheid van de incassowereld toen ze op haar 18e uit huis ging. Tijdens haar werk bij een deurwaarder en daarna bij een incassobureau, leerde ze dat iedereen een eigen verhaal heeft en op z’n eigen manier met tegenslagen worstelt. Zelf ervaarde ze ook heel wat onprettige hobbels op haar weg.

   

  Zo’n acht jaar geleden koos ze een ander pad, nog steeds in de incasso, maar dan met een meer menselijke benadering. Ze werkt nu bij HypoCasso en ziet daar een aanpak die meer gericht is op een oplossing die past bij iemands financiële situatie.

  Naast haar baan is Jolanda vrijwilliger bij ONSbank. Als schuldrustcoach staat ze aan jouw kant als je tegen de harde kant van de incassowereld oploopt. En ze weet precies hoe ze met jou tot een op maat gemaakte oplossing komt.

   

  "Geldproblemen zorgen voor enorme stress. Als we dat aanpakken, ontstaan er zoveel meer mogelijkheden in je leven. Geld maakt niet gelukkig, maar te weinig geld kan je groei en je geluk wel beperken."

  broken image

  Reinier Hannink

  schuldrustcoach

  Reinier is al ruim 20 jaar actief in het creditmanagement, hij is op dit moment verantwoordelijk voor alle operationele activiteiten van Hoist Finance in de Benelux. Hoist's motto is een streven om bij te dragen aan een schuldenvrije toekomst voor hun klanten.

  "Al langere tijd heb ik het idee om met mijn professionele kennis mensen te helpen die het lastiger vinden om hun financiële leven op orde te krijgen of te houden. Deze kans krijg ik nu via ONSbank. Wat mij aanspreekt is dat er naar de persoon gekeken wordt en niet zozeer naar het probleem; 'Welke kansen zijn er voor jou?' in plaats van 'welke problemen heb jij?'. Hierdoor richt je je op een positieve oplossing en dat spreekt mij erg aan.

  Ik vind het altijd bijzonder om bij mensen, die door allerlei omstandigheden in bepaalde situaties zijn beland, de veerkracht te zien, om toch weer door te gaan, toch weer een toegestoken hand te pakken en weer op te staan."

  Met name bij jongeren is het belangrijk dat wij hen helpen om weer verder te komen. Mijn inzicht is daarbij dat het niet helpt om het voor iemand te doen, maar juist om iemand te helpen om het zelf te doen. Dat geeft je de kracht om door te gaan."

  Reinier zet zijn specialistische kennis als vrijwilliger in voor ONSbank.

  broken image

  Dennis Faas

  schuldrustcoach

  Dennis is ruim 20 jaar actief in de wereld van betalen. Als Managing Director bij Mail to Pay helpt Dennis organisaties de klantreis rond betalen te verbeteren. Dennis weet daardoor alles over hoe de achterkant van de betaalwereld er uitziet, maar ook over de juiste tone-of-voice om mensen en bedrijven aan te spreken.


  Ideale kennis om met jou je financiën op orde te krijgen. Samen met hem ga je aan de slag om weer grip op je geldzaken te krijgen. Dennis zette zijn ervaring en netwerk eerder al in als SchuldhulpMaatje. Na kennismaking met de aanpak van ONSbank besloot hij zich specifiek voor jongeren in te zetten. "Het concept van ONSbank sluit aan bij mijn eigen overtuigingen. Het helpen van jonge mensen geeft bovendien voldoening. Als jongere sta je aan het begin van je leven. Ik wil je een toekomst bieden zonder schulden, zonder stress om je financiën, vrij om je verder te ontwikkelen.”

  broken image

  Hanneke van de Woud

  schuldrustcoach

  Hanneke is sinds 2001 werkzaam in de ‘schuldenindustrie’, ze begon bij KMPG, werd daarna deurwaarder en zit nu in de commerciële sector. Intimiderend? Juist niet! Want ze weet dus alles van die wereld en staat als schuldrustcoach naast jou.


  ‘Het is super dat ik mijn expertise kan inzetten om anderen te helpen. Samen met de jongere creëer ik rust op het financiële vlak. Want zonder die acute geldzorgen ervaar je pas de ruimte om met jezelf aan de slag te gaan en kun je ontdekken waar je heen wilt. Bij ONSbank krijg je op meer dan alleen het financiële vlak support, dat is wat mij het meest aanspreekt.

   

  Jongeren kunnen voor ze aan ONSbank beginnen nog het gevoel hebben dat ze er helemaal alleen voor staan, maar al snel merken ze dat ze niet de enige zijn én dat er hulp is. Wanneer ze zich dat beseffen en er vol voor gaan: Mind blowing!’

  broken image

  Joost Hunink

  schuldrustcoach

  Joost werkt zo’n 30 jaar in de financiële dienstverlening. Hij heeft o.a. ervaring met de klassiekers waar veel mensen met schulden mee worstelen; rekeningen voor energie, zorgverzekeringspremies en (mobiele) telefoonabonnementen. Hij weet precies hoe het incassoproces werkt en zag hoe mensen erin vastliepen.

   

  ‘Dan hoor je de schrijnende verhalen van klanten die door veel verschillende oorzaken in de financiele problemen kwamen. Ik ben er van overtuigd dat niemand kiest voor een situatie waarin schulden zich maar blijven opstapelen.

  Ik ben blij dat incasseren inmiddels een besmet woord begint te worden, dat de bewustwording groeit dat het moet gaan om het helpen van de ‘klant achter de schuld’. Ook in mijn werk zie ik die bewustwording. Ik zie al veel verbeteringen in de incassowereld. Maar het kan en moet nog beter!’

   

  Joost wil zijn eigen steentje bijdragen door zijn enorme kennis van het incassoproces als vrijwilliger in te zetten voor de jongeren bij ONSbank. ‘Ik wil jongeren die vast zijn gelopen in hun schulden een opstapje geven naar een (financieel) gezonde toekomst en een heel blij leven zonder stress en zorgen!

  broken image

  Bart Bijker

  schuldrustcoach

  Bart werkt inmiddels al dik 10 jaar in het creditmanagement, in verschillende rollen. Hij was incassomedewerker, groeide door tot coördinator en is op het moment teammanager. Hij stuurt een groep klantenmedewerkers aan bij Flanderijn, een incasso- en deurwaardersorganisatie die het anders wil doen. Binnen zijn werk streeft Bart zelf ook naar verandering van de schuldenindustrie, hij zet zich in voor een wereld zonder problematische schulden, hij wil het systeem van binnenuit veranderen.

   

  Intimiderend zo’n incassoman? Bart kent als geen ander de taal van jouw schuldeisers en schroomt niet om dat voor jou in te zetten. Heb je hem aan je zij als schuldrustcoach, dan kan hij je precies laten zien hoe het werkt. Samen regelen jullie dat je tijdens het programma schuldrust krijgt en dat je tot voor jou passende afbetalingsregelingen komt.

   

  "Door mijn kennis van de deurwaarderij weet ik hoe mensen verdwaald kunt raken in het woud van schulden. De verwarring die je kunt voelen over alle wetten en regeltjes daarom omheen. En hoe de druk van schuldeisers enorme stress kan opleveren."

  Als vrijwilliger bij ONSbank wil Bart jongeren weer lucht geven en die druk en verwarring bij je wegnemen.

 • Jobcoaches

  broken image

  Jermaine Sandvliet

  (job)coach

  Jermaine werkt al 14 jaar voor Wmo Radar Diensten/ Radar uitvoering. “Voordat ik mijn 2e passie kon uitvoeren was ik 10 jaar lang betaald voetballer, in zowel Nederland als Ierland”. Vanaf 2007 werkt Jermaine met jongeren die zich in een moeilijke positie bevinden in de maatschappij. “Ik voel me gezegend met het feit dat ik na mijn eerste droombaan als voetballer, ik bij de tweede mijn sociale talenten in kan zetten voor de toekomst; onze jeugdigen en jongeren”. Zijn opgedane vaardigheden als betaald voetballer, koppelt hij nu aan zijn functie als (job)coach voor jongeren. Denk dan aan discipline en doorzettingsvermogen, maar vooral ook aan plezier hebben in wat je doet. “Er voor zorgen dat jongeren een kansrijke toekomst tegemoet gaan voelt voor mij als een roeping en deze rol vervul ik dan ook met mijn hart”.

  Jermaine’s kracht is dat hij je je bewust maakt van je talenten en kansen. Hij heeft een breed netwerk in het bedrijfsleven in het gebied Rijnmond opgebouwd als profvoetballer en jobcoach. Dat netwerk en zijn expertise zet hij in om jongeren de mogelijkheid te bieden om een zelfredzaam leven op te bouwen.

  broken image

  Michiel van der Steen

  (job)coach

  Michiel is als (job)coach aangesloten bij ONSBank en ondersteunt deelnemers op het gebied van onderwijs en werk. Michiel is 18 jaar werkzaam bij Spirit Jeugd en Opvoedhulp. Op dit moment maakt hij daar onderdeel uit van het Expertiseteam 16-27 jaar. Dit team stelt zich ten doel om professionals goed toe te rusten in de begeleiding van jongeren op weg naar volwassenheid. “We zien het als de verantwoordelijkheid van Spirit om jongeren zo zelfredzaam mogelijk te maken op alle domeinen van ‘de Big 5’, namelijk: Support, Wonen, School & Werk, Inkomen, en Welzijn. Hierbij zijn ook het versterken van financiële vaardigheden en het financieel weerbaar maken belangrijke thema's. Mijn kennis en vaardigheden die ik in mijn werk bij Spirit heb opgedaan, zet ik ook graag in voor deelnemers van ONSbank. Door mijn werk weet ik wat de effecten van armoede en schulden kunnen zijn en wat de invloed hiervan is op het beleven van toekomstperspectief en het kunnen werken hieraan. Stress zorgt ervoor dat jongeren in een overlevingsmodus komen met een korte termijn focus. Door schuldrust te creëren kan deze cirkel worden doorbreken en er weer ruimte komen voor persoonlijke ontwikkeling.”

 • Bureau

  broken image

  Hester Apeldoorn

  directeur-bestuurder

  "Mijn kracht en passie is het verbinden van sociale projecten en mensen. Elk persoon, elke schuld en elke situatie is anders. Ik zie keer op keer dat persoonlijke aandacht het belangrijkste ingrediënt is om mensen met financiële problemen te helpen om weer grip op hun situatie te krijgen.
  Onze jongeren willen het liefst gisteren geholpen worden, en dat kun je ze toch niet kwalijk nemen? Van je schulden afkomen blijkt in Nederland echter een langdurig en moeizaam proces te zijn. Bij ONSbank kunnen we met onze persoonlijke aandacht de jongeren laten groeien en bloeien en zorgen we dat ze na 6 maanden in staat zijn om zelf hun schulden de baas te worden en te blijven.”
   
  Hester werkte jarenlang in verschillende functies voor Delta Lloyd. Ze was onder meer projectmanager voor Delta Lloyd Foundation, waar ze voor het beleid zorgde om de financiële zelfredzaamheid te versterken van kwetsbare mensen in Nederland. De laatste jaren was Hester partnerships manager bij Amref Flying Doctors en Dance4Life. Ze begon als projectleider bij ONSbank en nam in 2022 de rol van directeur-bestuurder op zich. Daarnaast is zij ook partnerships manager bij TechMeUp.
  broken image

  Mariska Hoksbergen

  Zakelijk leider

  We stellen Mariska binnenkort uitgebreider aan je voor!

  broken image

  Joyce Seerden

  Projectleider Amsterdam en Rotterdam

  Joyce is een duizendpoot, met een studie in hospitality als basis. Ze werkte eerder in het bedrijfsleven, voor goede doelen, bij de overheid en in het vrijwilligerswerk.

  “Ik wil met mijn werk een verschil maken voor anderen. Het verrijkt mijn leven als ik mensen kan verbinden. Of als ik iemand die zoekt, kan wijzen naar plekken die hem of haar op een fijne manier kunnen ondersteunen, een stap verder kunnen helpen of blij kunnen maken.

  Met name jongeren gun ik een goede start, op het gebied van onderwijs, werkervaring, maar ook met geldzaken. Het kan een grote stap zijn om op je 18e ineens ook financieel volwassen te moeten zijn. Er zijn vaak veel uitdagingen. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om financieel een soepele start te maken. Er zijn gelukkig steeds meer initiatieven die jongeren hierbij helpen. En het ONSbank-programma biedt meer dan alleen werken aan je schulden, de workshops leren je ook meer over jezelf. Dat is bijzonder waardevol voor je toekomst, dat geldt eigenlijk voor iedereen.”

  Joyce geeft je een warm onthaal als je bij ONSbank aanklopt en ze zorgt dat het programma zo soepel mogelijk verloopt.

  broken image

  Sacha Schellart

  Projectleider Den Haag

  We vertellen je binnenkort meer over Sacha!

  broken image

  Madelinde Hageman

  Programmamaker

  Madelinde is social designer, docent, curator en programmamaker. Ze ontwikkelt kunstprogramma’s die interactie tussen mensen mogelijk maken. Vaak rondom schurende sociale vraagstukken. Kunst maakt ruimte om het onbekende te verkennen. En kunst werkt als inspiratie, om je eigen situatie of een vraagstuk met een andere blik te bekijken. Dat geldt ook voor het workshopprogramma dat Madelinde voor ONSbank samenstelt.

   

  “Voor ONSbank nodig ik professionele kunstenaars en culturele makers uit, zoals beeldend kunstenaars, theatermakers, fotografen spoken-word artiesten en muzikanten. Jongeren gaan samen met de kunstenaars hun verhalen verbeelden en bespreekbaar maken. Hierdoor kunnen ze hun eigen verhaal een plek geven en een nieuwe richting voor de toekomst bepalen. Naast kunst betrekken we sportcoaches bij het programma, die gaan in op het bewustzijn van het lichaam. Het is geweldig om te zien hoe de jongeren tijdens het workshopprogramma de situatie waar ze in zitten kunnen openbreken.”

  Je leest hier meer over Madeline's andere projecten: https://www.madelinde.com/

  broken image

  Erica van Loon

  communicatiemanager

  Erica van Loon is beeldend kunstenaar. Ze werkt met diverse media, waaronder video, audio, tekst en fotografie. Naast haar kunstpraktijk doet zij de communicatie voor ONSbank. Ook geeft Erica regelmatig filmworkshops aan jongeren bij het EYE Filmmuseum in Amsterdam. Daarnaast is ze de laatste jaren geselecteerd om als kunstenaar een paar maanden te wonen en werken op verschillende plekken in de wereld (artist-in-residence). Onder andere in Japan, Brazilië, Zwitserland, Canada en de VS.

   

  “Kunst laat je de wereld opnieuw bevragen. De kracht die daarin schuilt, wordt in het programma van ONSbank overgedragen aan de jongeren. Ik vind het te gek om mee te werken aan een project waarin kunst op zo’n directe manier een bijdrage kan leveren aan iemands leven.”

   

  Erica is ook onze interne vertrouwenspersoon.

  Lees hier hoe en waarvoor je bij de haar terecht kunt.

 • Ervaringsdeskundigen

  broken image

  Layla Badoella, ervaringsdeskundig adviseur

  Layla is één van de eerste jongeren die we met ONSbank Next Level tot ervaringsdeskundige opleidde.

  Al in 2020, net nadat Layla het ONSbank-traject afrondde, vroegen we haar voor onze Jongerenadviesraad. In die rol denkt ze nog steeds mee over onze projecten en de communicatie met jongeren. Haar ervaringen maken haar adviezen extra waardevol. En toen we Next Level ontwikkelden moesten we ook gelijk aan haar denken.

   

  “Ik voel echt hoe ik gegroeid ben in mijn rol als ervaringsdeskundige en daardoor kan ik me steeds beter inzetten voor andere jongeren. Mijn eigen ervaring kan ik combineren met de kennis die ik opdeed tijdens mijn studie pedagogiek. Daar leerde ik o.a. hoe het brein zich ontwikkelt van de vroege kindertijd naar volwassenheid. Denk bijvoorbeeld aan hoe pubers de consequenties van hun eigen handelen nog niet goed kunnen inschatten.”

   

  Terugkijkend ziet Layla dat ze zelf nog maar nauwelijks de stap van kind naar volwassene had gemaakt toen ze al met schulden in aanraking kwam. Layla hield het thuis niet meer uit en nam op haar 18e de benen. Ze was thuisloos en logeerde bij vrienden. De rekeningen stapelden zich intussen op bij haar moeder op de deurmat. Binnen een jaar zat Layla diep in de stress over haar schulden. Gelukkig klopte ze op haar 19e aan bij ONSbank. En inmiddels kunnen we bij ONSbank dus niet meer zonder haar.

  broken image

  Samuel van Belle, ervaringsdeskundig adviseur

  “Ik begon aan het ervaringsdeskundigentraject omdat ik verandering wil brengen in het schuldensysteem waar we nu mee leven. Veel partijen brengen je bewust in een positie waarin je makkelijk schulden opbouwt en dat vind ik allesbehalve rechtvaardig. Door mijn stem te laten horen wil ik helpen daar een einde aan te maken.”

   

  Sam is een jonge rapper uit Rotterdam. Hij zet zijn muzikale skills ook in voor andere jongeren met schulden. Sam spreekt én rapt onder meer tijdens congressen en in podcasts. Hij produceerde samen met onze groepscoach en woordenwizard Rosana en producer Navadem een track over zijn eigen worstelingen met geld.

   

  Nadat hij in aanvulling op zijn studielening een studentencreditcard bij de bank nam, zich niet realiserend hoe snel de rente op die €500 zou oplopen, raakte Sam in korte tijd in de schulden verstrikt. Het ene gat met het andere vullen bleek al snel onmogelijk en de rekeningen en incassoboetes werden een onbedwingbare berg. Zijn geldproblemen zorgden voor stress, maar ook schaamte. Sam is close met zijn alleenstaande moeder en nam haar in vertrouwen. Zij adviseerde hem direct aan de bel te trekken. Hij was 21 toen hij zich in 2023 aanmeldde voor het ONSbank-traject.

   

  Sam kreeg weer zicht op een toekomst zonder schulden en de rust en ruimte om zijn muziek professioneel naar buiten te brengen. Hij bracht in 2023 zijn eerste single ‘Saint Tropez’ uit samen met Dailow en staat inmiddels vol vertrouwen op het podium. Dat Sam ook zijn rap inzet, maakt hem tot een unieke ervaringsdeskundige.

  broken image

  Nick van Lunsen, ervaringsdeskundig adviseur

  ‘Als ervaringsdeskundige wil ik praten over schulden en geldproblemen meer toegankelijk maken voor iedereen, zodat het niet meer zo’n taboe topic is.’

   

  Nick zet zich sinds 2023 in als ervaringsdeskundige bij Stichting ONSbank. Een jaar daarvoor, hij was 25, liep hij vast in de schulden. Hij hield het stil, worstelde met het taboe, totdat zijn vader er per toeval achter kwam. Die vertelde hem wat hij over ONSbank had gelezen. Tijdens het ONSbank-programma maakte Nick grote stappen. En hij bleek een goeie spreker, die zich graag inzet voor anderen. We vroegen hem dus gelijk voor ons Next Level traject.

   

  Bij het delen van zijn ervaringen met schulden schuwt Nick geen kritische zelfreflectie over hoe het bij hem zo ver kwam. Hij benoemt welke onhandige beslissingen hij nam. En doordat hij meer inzicht in het schuldensysteem kreeg, kan hij helder aangeven hoe jongeren als hijzelf een betere handreiking kan worden gedaan door schuldeisers.

   

  Nick’s talent in spreken oefende hij al tijdens zijn sales opleiding en zet hij ook in voor zijn huidige baan in de retail. In zijn vrije tijd maakt hij deel uit van een hechte gamers-community. Het sociale en competitieve komen hier voor hem samen. Nick staat namelijk behoorlijk hoog in de Nederlandse ranking en doet regelmatig mee aan (internationale) toernooien. Tijdens het ONSbank-programma werd nog een andere passie aangewakkerd. Nick maakte kennis met spoken word en begon daardoor met het schrijven van eigen teksten en het bezoeken van spoken word-events en open mic avonden.

  broken image

  Stijn Martens, ervaringsdeskundig adviseur

  Stijn is student Onderwijs Wetenschappen aan de UvA. Als bijbaan werkt hij voor een instelling die studiehulp biedt aan kinderen waarvan de ouders dat niet kunnen betalen. Sinds 2023 zet hij zich in als ervaringsdeskundig adviseur bij Stichting ONSbank.

  ‘Door te delen hoe het is om in de schulden te zitten, wil ik het beter bespreekbaar maken. Ik wil laten zien dat het je bijzonder makkelijk kan overkomen. Bij mij was het een samenloop van op zich kleine gebeurtenissen, die maakten dat er in een korte tijd veel schulden ontstonden.”

   

  Stijn kwam in 2021 met zijn racefiets in de tramrails terecht doordat iemand voor hem plotseling uitweek. Bij zijn val kreeg hij een flinke klap op zijn hoofd. Naast een hersenschudding leverde dat hoge zorgkosten op. Acht weken op bed met een wazig hoofd, zonder inkomen en zonder buffer. Na zijn herstel lag er een stapeltje ongeopende brieven op hem te wachten. Hij werd overweldigd door de hoog opgelopen bedragen.

   

  Begin 2022, op zijn 27e, nam Stijn contact op met ONSbank. Hij kon gelijk aan de slag samen met schuldrustcoach Arno. Na het traject besloot hij ook deel te nemen aan ONSbank Next Level, zodat hij zijn ervaringen voor andere jongeren met schulden kan inzetten. Zijn vuurdoop kreeg hij op nationale TV in een item van Nieuwsuur.

  broken image

  Fidessa Inen, ervaringsdeskundig adviseur

  In 2022 klopte Fidessa aan bij ONSbank omdat ze het lastig vond om rond te komen en in de stress zat over een schuld van haar creditcard. Ze was 21 en had net als veel jongeren nog geen zicht op hoe het systeem precies werkt en dacht dat er gelijk een deurwaarder zou komen als ze niet direct alles afbetaalde.

  Het bedrag van haar schulden bleek enorm mee te vallen, maar we waren blij dat ze het lef had om vroeg aan de bel te trekken. Fidessa kon gelijk aan de slag met het basistraject en heeft met support van de schuldrustcoaches haar schuld snel kunnen afbetalen.

   

  ‘Daarnaast leerde ik tijdens dat traject veel over het schuldensysteem en hoe geldproblemen jongeren beïnvloeden. Ik sprak met een handvol andere jongeren zonder schaamte over impuls-uitgaven en over hoe je een week doet met een euro op je bankrekening. Dat was ontzettend verfrissend, en ik dacht; hier zouden zoveel meer jongeren baat bij hebben.

  Toen ik hoorde over het Next-Level traject, werd ik meteen enthousiast. Ik wil graag een stem geven aan mijn leeftijdsgenoten. Het lijkt alsof geldproblemen voor veel jongeren onvermijdelijk zijn; huur, de zorgtoeslag, reiskosten, boodschappen en dan nog een beetje overhouden voor jezelf lijkt in deze tijd onmogelijk. Dat kan en moet anders, vind ik.'

   

  Fidessa laat inmiddels publiekelijk van zich horen als ervaringsdeskundige en denkt ook mee met de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid, o.a. over een Nederlandse schuldhulproute speciaal voor jongeren. Naast ervaringsdeskundige bij ONSbank is ze blokfluitist, singer-songwriter, schrijver en model.

  broken image

  Manna Prudon, ervaringsdeskundig adviseur

  Manna was 25 toen ze in 2020 contact opnam met ONSbank om haar schulden aan te pakken. Ze viel op door haar scherpe manier van denken en doordat ze de dingen helder kan verwoorden. Het maakte dat we haar in 2021 al als ervaringsdeskundige vroegen voor het programma 'Alle Jongeren een Thuis' van Kansfonds. Tijdens ons Next Level programma kon ze echt achter de schermen kijken bij schuldeisers en leerde ze meer over hoe ze daar het gesprek kan aangaan voor andere jongeren met schulden.


  “’We zijn op de wereld om elkaar te helpen’ is het motto dat ik van mijn moeder meekreeg. Geboren worden in Amsterdam en opgroeien met een alleenstaande moeder, betekende dat ik veel verschillende mensen met verschillende achtergronden leerde kennen. Niet iedereen krijgt dezelfde kansen en dat heb ik zelf ook ervaren. Mede door een chronische ziekte en moeilijke omstandigheden, ervaarde ik hoe lastig het kan zijn om uit de problemen te komen. Het systeem werkt niet mee. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en ziet gewoon geen uitweg. Ik hoop als ervaringsdeskundige anderen te kunnen helpen en een verandering in het schuldensysteem teweeg te brengen. Zelfs kleine, simpele veranderingen in beleid en reglementen kunnen het verschil betekenen tussen verder de diepte in of een oplossing.”

  broken image

  Brian Schipper, ervaringsdeskundig adviseur

  “Ik weet hoe donker het leven kan voelen als je in de schulden zit. Daarom zet ik me nu als ervaringsdeskundige in om anderen te helpen om hier uit te komen.”

   

  Brian was 26 toen hij in 2020 aan het ONSbank-programma begon. Samen met zijn vrouw had hij rond de 25.000 euro aan schulden. De eerste stappen zette hij samen met ONSbank. Daarna hebben ze zelfstandig grote sprongen kunnen maken.

  Twee jaar terug zagen ze door de bomen het bos niet meer. Er was veel schaamte: "We durfden vrienden en familie niets te vertellen, uit angst dat ze ons zouden veroordelen. Of nog erger: niet meer met ons om wilden gaan." Die angst werd gevoed door de instanties waar het stel schulden had. "Ze toonden geen begrip voor onze situatie en wilden alleen maar geld zien.”

   

  Als ervaringsdeskundige gaat Brian nu o.a. het gesprek aan met schuldeisers, met als missie een meer menselijke manier om jongeren met schuldproblemen te benaderen.

  Brian zelf is inmiddels niet alleen bijna schuldenvrij, maar ook de trotse vader van een dochter. Hij is lekker aan het werk en heeft zelfs de ruimte om zijn tattoo-skills verder te ontwikkelen.

  Met ONSbank Next Level worden jongeren die het ONSbank basistraject hebben afgerond, opgeleid tot ervaringsdeskundigen. De volgende lichting ervaringsdeskundigen rondt binnenkort het Next Level programma af. We stellen ook hen over niet al te lang aan je voor!

 • Adviseurs en ambassadeurs

  broken image

  Johan Wagenaar

  ambassadeur

  Johan is directeur van Het Instituut, een stichting die kunstenaars samenbrengt om hun artistieke kwaliteiten in te zetten bij het oplossen van maatschappelijke en culturele vraagstukken. ONSbank is in 2017 vanuit Het Instituut opgericht. Johan was één van de initiatiefnemers. Op dit moment is hij nog steeds bij ONSbank betrokken als ambassadeur en als workshopleider.

   

  “ONSbank wil een humaan schuldenbeleid. Het systeem dat gebaseerd is op straf en boete is aan zijn eind. Jongeren zijn verantwoordelijk voor de schuld die ze hebben, maar het afhandelen van die schuld moet anders. Je kunt jongeren beter helpen, dan afstraffen. Kunstenaars en sporters zijn een voorbeeld voor de jongeren dat je altijd iets kunt doen, ook als niemand dat aan je vraagt. Het leertraject laat de jongeren zien dat ook in hun leven verandering mogelijk is. Kunst confronteert de jongeren en spiegelt hun gedrag. Deelnemende jongeren krijgen zodoende inzicht in wat ze kunnen.”

  Lees meer over Johan

  broken image

  Laura Mudde

  adviseur

  Laura Mudde is als kunsthistoricus actief op het snijvlak van kunst en maatschappij. Vandaar ook haar betrokkenheid bij ONSbank. Ze was al betrokken bij de ontwikkeling van het concept dat uiteindelijk tot ONSbank leidde. Vanaf de eerste pilot gaf ze leiding aan de programma’s in Amsterdam en ze was medeverantwoordelijk voor de samenstelling van het cultureel workshopprogramma.

   

  Vanaf 2022 focust Laura zich op andere werkzaamheden, maar we kunnen nog steeds bij haar terecht voor advies. Laura is momenteel o.a. bezig met een promotieonderzoek aan de Universiteit van Humanistiek. Hierin onderzoekt ze wat kunstenaars kunnen betekenen in het voorstellen en realiseren van een meer inclusieve samenleving.

  broken image

  Etienne Spierts

  fiscaal-juridisch adviseur

  “Tijdens de laatste jaren van mijn loopbaan als belastingadviseur groeide de behoefte om een andere bijdrage aan de maatschappij te leveren. Via een oproep in de krant kwam ik met schuldhulpverlening in aanraking. Ik ben mij bewust van de onderlinge verschillen in onze maatschappij, maar werd toch verrast door de schrijnende financiële situaties van mensen die één verkeerde keuze maken of simpelweg pech hebben en daar vervolgens niet meer uitkomen. Met mijn fiscaal juridische kennis en mijn ervaring en netwerk in de financiële (vastgoed) wereld kan ik hier echt iets betekenen.”

   

  Etienne adviseert ONSbank als vrijwilliger bij fiscaal-juridische vragen. Verder is hij voorzitter van Stichting Diversiteitsland, waar hij ook de gastsprekers voor het MON€Y SCHOOL programma organiseert en als mentor van jongeren met complexe schulden optreedt. Daarnaast werkt hij als vrijwilliger voor Stichting De Liedjesfabriek en adviseert hij bedrijven over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 • broken image
  broken image
  broken image
  broken image
 • broken image

  Marjolein de Graaf

  projectleider Arnhem

  Als organisator en coördinator ondersteunt Marjolein ONSbank. Ze heeft haar eigen bureau De Graaf werkt! Van hieruit helpt ze haar opdrachtgevers om plannen en projecten te realiseren en uit te voeren. Deze projecten kennen allerlei vormen en de inhoud is vaak heel divers. Het liefst werkt Marjolein mee in zinvolle projecten die een maatschappelijk en sociaal karakter hebben. Of die zelfs ontstaan vanuit een maatschappelijke noodzaak. “Toen ik 2,5 jaar geleden in aanraking kwam met ONSbank liet dit mij dan ook niet los. Graag bouw ik mee aan het succes van ONSbank door samenwerkingen op te zoeken en de handen en voeten van ONSbank in Arnhem te zijn.”

  broken image

  Anneke Ensink

  projectleider Zaanstad

  Anneke is al heel wat jaren actief op het gebied van schulden en armoede, in de gemeente Amsterdam en op landelijke niveau. Ze weet hoe de schuldhulpverlening werkt en is goed in het vinden van maatwerkoplossingen. Door haar rol als voorzitter van het Doorbraakfonds Amsterdam krijgt ze ook inzicht in individuele situaties van mensen die worstelen met schulden. Want iedereen heeft zijn eigen verhaal.

  “Al die kennis en expertise zet ik in als projectleider voor ONSbank in Zaandam. Veel van de schuldenproblematiek gaat over gedrag en context die het moeilijk maken om je eigen weg te vinden, daarom sta ik helemaal achter het aanbod van de ONSbank. ONSbank helpt jongeren om te kijken naar waar hun talenten liggen. Van daaruit kijken we hoe we samen met hen een toekomst zonder schulden kunnen opbouwen.”