• Coaches

  Rachel Tokromo

  groepscoach

  Rachel is kunstenaar en ervaringsdeskundige. “Toen ik 19 was, ben ik in de schulden geraakt. Ik zag af van een studie en had geen werk. Mijn schulden liepen snel op tot 30.000 euro, vooral door de bijkomende kosten. Ik voelde me gevangen en was depressief. Toen kwam gelukkig een omslagpunt. Ik realiseerde me dat ik alleen mezelf gelukkig kan maken. Ik ben op zoek gegaan naar mijzelf, ik heb werk gekozen dat beter bij mij paste en ik ben gestopt met mijn relatie die niet goed ging. Ik ben gaan doen. Ik belde met schuldeisers om betalingsregelingen te maken. Dat was niet altijd makkelijk. Nu, tien jaar later, heb ik mijn schulden teruggebracht tot de helft en heb ik een saneringsregeling afgesloten, waardoor ik in drie jaar van mijn schulden af ben. Deze ervaringen gebruik ik bij het begeleiden en coachen van jongeren bij ONSbank.”

  Lees meer over Rachel

  Rosana Salden

  groepscoach

  Rosana is geboren en getogen in Amsterdam Oud-West. Ze is de dochter van een Chileense moeder en Limburgse vader. “Opgroeien in de Kinkerbuurt betekende opgroeien met straatcultuur. Overleven in dit klimaat maakte van mij een vechter. Een mentaliteit die ik herken in de kids en jongeren waar ik mee werk. Op mijn 20ste kreeg ik mijn dochter en kwam ik er alleen voor te staan: Geen huis, geen vast inkomen en geen opleiding. Het was niet makkelijk om als jonge moeder te overleven in een individualistische samenleving, terwijl ik ook nog in ontwikkeling was. Van schoolverlater heb ik me ontwikkeld tot basisschooljuf. Gelukkig heb ik mijn ei altijd kwijt gekund in het creatieve: muziek, schrijven, poëzie, theater & film, waar ik jongeren tot op de dag van vandaag in begeleid. Ik geloof in de kracht van kunst als expressie en vorm van zelfontplooiing. Ik hoop met mijn eigen positieve en negatieve ervaringen jongeren te begeleiden in hun zoektocht naar wie ze willen zijn in dit leven.”

  Henna Texel

  groepscoach

  Henna is communicatieadviseur, coach en trainer. Vanaf het begin van haar carrière houdt ze zich al bezig met schuldhulpverlening en armoedebestrijding. “Op mijn 23ste begeleidde ik al mensen uit de schulden, vervolgens verzorgde ik diverse projecten op het gebied van schuldpreventie. Dankzij mijn vorige werkgever en mijn ambitie kon ik verder studeren en groeien in het werk waar ik van hou. Mijn omgeving heeft mij ook geholpen om het beste uit mezelf te halen.
  Als je schulden hebt, dan wil je daar vooral van af. Ik begrijp dat je focus dan bijvoorbeeld niet op een opleiding ligt. Daarom is het creëren van schuldrust zo belangrijk. Je krijgt daarmee eindelijk even rust en de tijd voor het maken van een overzicht van je geldzaken.”

  Henna coacht en inspireert je tijdens het ONSbank traject. Wil jij meer uit jezelf halen? Zij helpt je uit je comfortzone te stappen. Want daar zit de groei!

  Bastiaan Kuijt

  groepscoach

  Bastiaan is groepscoach voor ONSbank in Arnhem, daarnaast werkt hij als jongerencoach en waarnemend teammanager bij Update Arnhem. Hij studeerde Beeldende Kunst en Grafisch Ontwerp aan de kunstacademie in Den Bosch en is nog altijd actief als grafisch ontwerper. Met zijn eigen ontwerpbureau, Studio Questionmark, werkt hij als freelancer aan ontwerp opdrachten.

  Bastiaan support je bij je zoektocht naar waar jij gelukkig van wordt. ‘Zelf ben ik ook lang zoekende geweest, dat was soms best heftig. Maar zoeken naar wat je echt wilt is belangrijk. Dat je het niet gelijk weet is helemaal ok. Je eigen weg vinden doe je niet alleen, want door naar elkaar te luisteren kun je elkaar inspireren.'

  Willem Los

  schuldrustcoach

  Willem is circa 35 jaar werkzaam in de financiële sector en is nu senior manager Business Innovation Consumer Lending bij Nationale-Nederlanden. Daarnaast zet hij zich onder andere als schuldrustcoach in voor ONSbank. “Ik ken de wereld van schuldeisers vanuit mijn werkervaring. Opkopers van vorderingen, incassobureaus, bewindvoerders, deurwaarders: de schuldenindustrie verdient geld aan mensen met financiële problemen. Ik schrik soms van de manier waarop jongeren worden behandeld. Bij Nationale-Nederlanden waar ik nu werk, zoeken we samen naar een oplossing. Het kan echt anders. Ook bij ONSbank zet ik me in voor een menselijke aanpak van schulden. Het geeft mij veel voldoening zo van betekenis te kunnen zijn voor de deelnemers van ONSbank en uiteindelijk voor de maatschappij.”

  Lees meer over Willem

  Jelle Dekkers

  schuldrustcoach

  Jelle is sinds 2004 actief in de credit management branche. Op dit moment is hij Country Manager Benelux bij Hoist Finance. “In het algemeen zien we vooruitgang bij het terugdringen van problematische schulden. Maar we merken ook dat er mensen zijn die bij bijvoorbeeld een gemeentelijke schuldhulpverleningsinstantie aankloppen, maar om verschillende redenen buiten de boot vallen. Bijvoorbeeld door de veelheid aan toelatingseisen en administratieve druk, maar ook door schaamte en gebrek aan informatie over de mogelijkheden. Hoist Finance wil bijdragen aan een oplossing voor deze mensen. Ook zet ik me in voor ONSbank, met name vanwege de professionele werkwijze en de persoonlijke en maatwerkaanpak. ONSbank kijkt écht naar een duurzame oplossing per persoon. Hiermee onderscheidt ONSbank zich van de traditionele vormen van schuldhulpverlening, waar Hoist Finance ook aan meewerkt.”

  Ton Kreule

  schuldrustcoach

  Ton heeft al vele jaren een budget- en begeleidingsbureau. “Ik inventariseer de inkomsten en uitgaven, en de schulden. En ik zorg voor regelingen met schuldeisers om zo rust bij de cliënt te realiseren. Ook werk ik voor bedrijven, waarvan het personeel in de problemen is geraakt. Ik ben er achter gekomen dat veel jongeren het financieel moeilijk hebben en een kans moeten krijgen om een schuldvrije toekomst met werk te hebben. ONSbank zet zich daarvoor in. En daarom maak ik me graag sterk voor ONSbank en de jongeren die deelnemen aan het programma.”

  Michiel van der Steen

  (job)coach

  Michiel is als (job)coach aangesloten bij ONSBank en ondersteunt deelnemers op het gebied van onderwijs en werk. Michiel is 18 jaar werkzaam bij Spirit Jeugd en Opvoedhulp. Op dit moment maakt hij daar onderdeel uit van het Expertiseteam 16-27 jaar. Dit team stelt zich ten doel om professionals goed toe te rusten in de begeleiding van jongeren op weg naar volwassenheid. “We zien het als de verantwoordelijkheid van Spirit om jongeren zo zelfredzaam mogelijk te maken op alle domeinen van ‘de Big 5’, namelijk: Support, Wonen, School & Werk, Inkomen, en Welzijn. Hierbij zijn ook het versterken van financiële vaardigheden en het financieel weerbaar maken belangrijke thema's. Mijn kennis en vaardigheden die ik in mijn werk bij Spirit heb opgedaan, zet ik ook graag in voor deelnemers van ONSbank. Door mijn werk weet ik wat de effecten van armoede en schulden kunnen zijn en wat de invloed hiervan is op het beleven van toekomstperspectief en het kunnen werken hieraan. Stress zorgt ervoor dat jongeren in een overlevingsmodus komen met een korte termijn focus. Door schuldrust te creëren kan deze cirkel worden doorbreken en er weer ruimte komen voor persoonlijke ontwikkeling.”

 • Bureau

  Laura Mudde

  projectleider Amsterdam

  Laura Mudde is als kunsthistoricus actief op het snijvlak van kunst en maatschappij. “Vandaar ook mijn betrokkenheid bij ONSbank. Bij ONSbank leid ik de programma’s in Amsterdam en ben ik medeverantwoordelijk voor de samenstelling van het cultureel workshopprogramma.” Daarnaast geeft Laura les aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij de Bachelor Crossover Creativity en doet ze een promotieonderzoek aan de Universiteit van Humanistiek. Hierin onderzoekt ze wat kunstenaars kunnen betekenen in het voorstellen en realiseren van een meer inclusieve samenleving.

  Anneke Ensink

  projectleider Zaanstad

  Anneke is al heel wat jaren actief op het gebied van schulden en armoede, in de gemeente Amsterdam en op landelijke niveau. Ze weet hoe de schuldhulpverlening werkt en is goed in het vinden van maatwerkoplossingen. Door haar rol als voorzitter van het Doorbraakfonds Amsterdam krijgt ze ook inzicht in individuele situaties van mensen die worstelen met schulden. Want iedereen heeft zijn eigen verhaal.

  “Al die kennis en expertise zet ik in als projectleider voor ONSbank in Zaandam. Veel van de schuldenproblematiek gaat over gedrag en context die het moeilijk maken om je eigen weg te vinden, daarom sta ik helemaal achter het aanbod van de ONSbank. ONSbank helpt jongeren om te kijken naar waar hun talenten liggen. Van daaruit kijken we hoe we samen met hen een toekomst zonder schulden kunnen opbouwen.”

  Marjolein de Graaf

  projectleider Arnhem

  Als organisator en coördinator ondersteunt Marjolein ONSbank. Ze heeft haar eigen bureau De Graaf werkt! Van hieruit helpt ze haar opdrachtgevers om plannen en projecten te realiseren en uit te voeren. Deze projecten kennen allerlei vormen en de inhoud is vaak heel divers. Het liefst werkt Marjolein mee in zinvolle projecten die een maatschappelijk en sociaal karakter hebben. Of die zelfs ontstaan vanuit een maatschappelijke noodzaak. “Toen ik 2,5 jaar geleden in aanraking kwam met ONSbank liet dit mij dan ook mij niet los. Graag bouw ik mee aan het succes van ONSbank door samenwerkingen op te zoeken en de handen en voeten van ONSbank in Arnhem te zijn.”

  Erica van Loon

  communicatiemedewerker

  Erica van Loon is beeldend kunstenaar. Ze werkt met diverse media, waaronder video, audio, tekst en fotografie. Naast haar kunstpraktijk doet zij de communicatie voor ONSbank. Ook geeft Erica regelmatig filmworkshops aan jongeren bij het EYE Filmmuseum in Amsterdam. Daarnaast is Erica de laatste jaren geselecteerd om als kunstenaar een paar maanden te wonen en werken op verschillende plekken in de wereld (artist-in-residence). Onder andere in Japan, Brazilië, Zwitserland, Canada en de VS. “Kunst laat je de wereld opnieuw bevragen. De kracht die daarin schuilt, wordt in het programma van ONSbank overgedragen aan de jongeren. Ik vind het te gek om mee te werken aan een project waarin kunst op zo’n directe manier een bijdrage kan leveren aan iemands leven.”

  Marie-Louise Voors

  directeur-bestuurder

  Marie-Louise Voors was oprichter van Delta Lloyd Foundation (nu Stichting Van Schulden Naar Kansen) en initiatiefnemer van de schuldeiserscoalitie. Bij ONSbank is zij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. “Ik zet me in voor ONSbank, omdat ONSbank een unieke aanpak heeft. De samenwerking met kunstenaars om jongeren te inspireren en te motiveren is gewoon echt gaaf. Én we zien dat het werkt. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om de schuldeisers te betrekken bij de gevolgen van hun keuzes en handelen. Ook dit is in de aanpak van ONSbank verweven.” Naast haar werk voor ONSbank werkt Marie-Louise voor de Vrije Universiteit Amsterdam als programma manager. Ook is ze lid van de raad van toezicht van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam en de raad van advies van Studiezalen.

  Belinda Bouhuys

  office manager

  Belinda zorgt ervoor dat alles bij ONSbank organisatorisch goed verloopt. “Ik ben dankbaar om onderdeel te mogen zijn van een bijzonder team. Samen een goed fundament neerleggen voor ONSbank is essentieel om een belangrijke en kwetsbare groep maximaal te ondersteunen.” Belinda is lang werkzaam geweest in de financiële sector. “Ik heb hier zelf van dichtbij ervaren hoe belangrijk het is dat vooral jongeren een gezonde relatie met geld ontwikkelen om hun financiële bewustzijn te vergroten. Belangrijk is dat jongeren toekomstperspectief krijgen. En dit is precies wat ONSbank beoogt.”

  Johan Wagenaar

  ambassadeur

  Johan is directeur van Het Instituut, een stichting die kunstenaars samenbrengt om hun artistieke kwaliteiten in te zetten bij het oplossen van maatschappelijke en culturele vraagstukken. ONSbank is in 2017 vanuit Het Instituut opgericht. Johan was één van de initiatiefnemers. Op dit moment is hij nog steeds bij ONSbank betrokken als ambassadeur. “ONSbank wil een humaan schuldenbeleid. Het systeem dat gebaseerd is op straf en boete is aan zijn eind. Jongeren zijn verantwoordelijk voor de schuld die ze hebben, maar het afhandelen van die schuld moet anders. Je kunt jongeren beter helpen, dan afstraffen. Kunstenaars en sporters zijn een voorbeeld voor de jongeren dat je altijd iets kunt doen, ook als niemand dat aan je vraagt. Het leertraject laat de jongeren zien dat ook in hun leven verandering mogelijk is. Kunst confronteert de jongeren en spiegelt hun gedrag. Deelnemende jongeren krijgen zodoende inzicht in wat ze kunnen.”

   

  Lees meer over Johan

  All Posts
  ×