• ONSbank streeft naar een meer menselijke omgang met schulden. Onze aanpak is vormgegeven vanuit het idee dat schuldproblemen niet op te lossen zijn door alleen trainingen in het op orde krijgen van je administratie. Je moet ook de energie hebben om je leven aan te pakken en je gedrag veranderen. En dit is makkelijker als je weet wie je bent en wat je wilt, een gevoel van eigenwaarde hebt en weer kansen kunt zien.


  Kunst, muziek, sport en theater helpen je om een antwoord te vinden op vragen als: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? En wat houdt me tegen? De overtuigende eigenzinnigheid van de kunstenaars waarmee we samenwerken, werkt inspirerend en bevrijdend. Zij laten je zien dat verandering mogelijk is. Bovendien laten ze andere vormen van waarde, succes en kracht zien, dan die van geld, roem en uiterlijk. Het werken met mensen, die liefde hebben voor maken en persoonlijk contact, geeft je een ander perspectief op het leven en nieuwe kracht om je toekomst te bepalen en andere keuzes te maken.

   

  ONSbank biedt je een weg uit de schulden. Samen werken we aan je persoonlijke ontwikkeling en een blijvende verandering van je leven.

   

  ONSbank is geen reguliere schuldhulpverlener. We helpen je om aan je toekomst te werken en pakken daarbij je schulden aan. We zijn een stichting, afhankelijk van financiële steun van diverse organisaties.

   

  Stichting ONSbank is in 2017 opgericht door Stichting Het Instituut. De initiatiefnemer was Johan Wagenaar:

  'Jongeren met schulden moet je helpen, niet straffen'

  “Uit cijfers blijkt dat het merendeel van de mensen met schulden wel wil, maar niet kan betalen. Het heeft geen zin om iemand die geen geld heeft, steeds meer geld te vragen. De schulden worden hierdoor alleen maar groter. In het ergste geval, als de jongeren met zware schulden uiteindelijk voor de rechter moeten komen, worden ze persoonlijk failliet verklaard en gaan ze voor drie jaar een schuldsaneringstraject in. Het resultaat: de schuldeiser krijgt niets. En de jongere zit totaal aan de grond.

   

  ONSbank wil een humaan schuldenbeleid. Het systeem dat gebaseerd is op straf en boete is aan zijn eind. Jongeren zijn verantwoordelijk voor de schuld die ze hebben, maar het afhandelen van die schuld moet anders. Je kunt jongeren beter helpen, dan afstraffen.

   

  Gelukkig zijn steeds meer schuldeisers bereid om zich socialer op te stellen en mee te werken aan een duurzame oplossing. Tijdens je deelname aan het ONSbank programma volg je een leertraject, waardoor je inzicht krijgt in je gedrag en mogelijkheden. Hierin werk je samen met kunstenaars en sporters. Zij kunnen een voorbeeld zijn dat je altijd iets kunt doen, ook als niemand dat aan je vraagt. Je maakt of doet iets, omdat je het zelf belangrijk vindt. Het leertraject laat je zien dat ook in jouw leven verandering mogelijk is. Kunst confronteert je en spiegelt je gedrag. Zo krijg je inzicht in wat je kan. Belangrijk is dat je leert te accepteren wat je reële mogelijkheden zijn. Niet iedereen kan een filmster worden".

   

   

   

  Een traject bij ONSbank is niet alleen een winstgevende investering voor jou als deelnemer, maar ook voor de maatschappij. Schulden nemen af, gerechtelijke kosten worden minder en dankzij begeleiding naar werk is er minder aanspraak op uitkeringen. Ook draagt het traject bij aan preventie van criminaliteit.

  All Posts
  ×