• Over ONSbank

  Stichting ONSbank is een non-profit organisatie die streeft naar een meer menselijke omgang met schulden. Onze aanpak is vormgegeven vanuit het idee dat schuldproblemen niet op te lossen zijn door alleen trainingen in het op orde krijgen van je administratie. Je moet ook de energie hebben om je leven aan te pakken en je gedrag veranderen. En dit is makkelijker als je weet wie je bent en wat je wilt, een gevoel van eigenwaarde hebt en weer kansen kunt zien.


  Kunst, muziek, sport en theater helpen je om een antwoord te vinden op vragen als: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? En wat houdt me tegen? De overtuigende eigenzinnigheid van de kunstenaars waarmee we samenwerken, werkt inspirerend en bevrijdend. Zij laten je zien dat verandering mogelijk is. Bovendien laten ze andere vormen van waarde, succes en kracht zien, dan die van geld, roem en uiterlijk. Het werken met mensen, die liefde hebben voor maken en persoonlijk contact, geeft je een ander perspectief op het leven en nieuwe kracht om je toekomst te bepalen en andere keuzes te maken.

   

  ONSbank biedt je een weg uit de schulden. Samen werken we aan je persoonlijke ontwikkeling en een blijvende verandering van je leven.

   

  ONSbank is geen reguliere schuldhulpverlener. We helpen je om aan je toekomst te werken en pakken daarbij je schulden aan. We zijn een stichting, afhankelijk van financiële steun van diverse organisaties. Het programma is geheel gratis voor de deelnemers.

 • 'Jongeren met schulden moet je helpen, niet straffen'

  ONSbank is in 2017 opgericht door Stichting Het Instituut.
  Initiatiefnemer Johan Wagenaar:

  “Uit cijfers blijkt dat het merendeel van de mensen met schulden wel wil, maar niet kan betalen. Het heeft geen zin om iemand die geen geld heeft, steeds meer geld te vragen. De schulden worden hierdoor alleen maar groter. In het ergste geval, als de jongeren met zware schulden uiteindelijk voor de rechter moeten komen, worden ze persoonlijk failliet verklaard en gaan ze voor een flinke periode een schuldsaneringstraject in. Het resultaat: de schuldeiser krijgt niets. En de jongere zit totaal aan de grond.

   

  Stichting ONSbank wil een humaan schuldenbeleid. Het systeem dat gebaseerd is op straf en boete is aan zijn eind. Het accepteren van eigen verantwoordelijkheid van de jongere bij het oplossen van zijn of haar schuldenproblematiek is belangrijk, maar het afhandelen van die schuld moet anders. Je kunt jongeren beter helpen, dan afstraffen.

   

  Gelukkig zijn steeds meer schuldeisers bereid om zich socialer op te stellen en mee te werken aan een duurzame oplossing. Tijdens je deelname aan het ONSbank-programma volg je een leertraject, waardoor je inzicht krijgt in je gedrag en mogelijkheden. Hierin werk je samen met kunstenaars en sporters. Zij kunnen een voorbeeld zijn dat je altijd iets kunt doen, ook als niemand dat aan je vraagt. Je maakt of doet iets, omdat je het zelf belangrijk vindt. Het leertraject laat je zien dat ook in jouw leven verandering mogelijk is. Kunst confronteert je en spiegelt je gedrag. Zo krijg je inzicht in wat je kan. Belangrijk is dat je leert te accepteren wat je reële mogelijkheden zijn. Niet iedereen kan een filmster worden".

  Een traject bij ONSbank is niet alleen een winstgevende investering voor jou als deelnemer, maar ook voor de maatschappij. Schulden nemen af, gerechtelijke kosten worden minder en dankzij begeleiding naar werk is er minder aanspraak op uitkeringen. Ook draagt het traject bij aan preventie van criminaliteit.

  Beleidsplan en jaarverslag

 • Zit jij in de schulden en heb je hulp nodig?

  Het ONSbank-programma duurt in totaal 6 maanden en is kosteloos voor de deelnemers, het kost je dus geen geld.

  Meld je nu vrijblijvend aan en wij nemen contact met je op om te kijken of ONSbank bij je past.

  Voor wie nog veel vragen heeft: check onze FAQ

  Of wil je juist helpen om nog meer jongeren een weg uit de schulden bieden?

  In Nederland liepen voor de coronacrisis al 400.000 jongeren rond met ernstige schulden (NJI, april 2020). ONSbank wil zoveel mogelijk jongeren op weg helpen naar een schuldenvrije toekomst. Het ONSbank-programma ontvangt ondersteuning van diverse fondsen en een belangrijk deel van ons team bestaat uit vrijwilligers.

  Met jouw donatie kunnen we nog meer jongeren helpen!

  Op de hoogte blijven van wat we doen?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang zo'n 4 keer per jaar de ins en outs over ONSbank in je mailbox.

  Je kunt ook lezen wat we doen op onze nieuwspagina. Of door ons te volgen op onderstaande social media.

  Als gemeente of organisatie samenwerken met Stichting ONSbank?

  Het eerste ONSbank-traject vond plaats in Amsterdam in 2016. We zijn op dit moment actief in de gemeente Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Den Bosch en eerder ook in Arnhem en Zaanstad. Het ONSbank-traject is een aanvulling op het bestaande systeem en komt het best tot zijn recht in samenwerking met de gemeente en de diverse schuldhulpinstanties.

  Wil je als gemeente of organisatie samenwerken met Stichting ONSbank of wil je ons op een andere manier helpen om nog meer jongeren een toekomst zonder schulden te bieden? Wij zijn een en al oor!

  Mail ons gelijk of lees meer over de ONSbank-methode in de handreiking die we maakten voor het Ministerie van VWS en Kansfonds.

 • broken image
  broken image
  broken image
  broken image