• Johan Wagenaar

  'Jongeren met schulden moet je helpen, niet straffen'

   

   

  Johan Wagenaar (66) uit Amsterdam:

   

  “Uit cijfers blijkt dat het merendeel van de mensen met schulden wel wil, maar niet kan betalen. Het heeft geen zin om iemand die geen geld heeft, steeds meer geld te vragen. De schulden worden hierdoor alleen maar groter. In het ergste geval, als de jongeren met zware schulden uiteindelijk voor de rechter moeten komen, worden ze persoonlijk failliet verklaard en gaan ze voor drie jaar een schuldsaneringstraject in. Het resultaat: de schuldeiser krijgt niets. En de jongere zit totaal aan de grond.

   

  ONSbank wil een humaan schuldenbeleid. Het systeem dat gebaseerd is op straf en boete is aan zijn eind. Jongeren zijn verantwoordelijk voor de schuld die ze hebben, maar het afhandelen van die schuld moet anders. Je kunt jongeren beter helpen, dan afstraffen.

   

  Gelukkig zijn steeds meer schuldeisers bereid om zich socialer op te stellen en mee te werken aan een duurzame oplossing. ONSbank betaalt hen het oorspronkelijke schuldbedrag terug, zonder de incassokosten. De jongeren betalen het bedrag in termijnen terug aan ONSbank die het terugbetaalde geld opnieuw gebruikt om schulden af te kopen. Tijdens dit proces volgen de jongeren een leertraject waardoor ze inzicht krijgen in hun gedrag en mogelijkheden.

   

  Hierin werken ze samen met kunstenaars en sporters. Zij zijn een voorbeeld voor de jongeren dat je altijd iets kunt doen, ook als niemand dat aan je vraagt. Je maakt of doet iets, omdat je het zelf belangrijk vindt. Het leertraject laat de jongeren zien dat ook in hun leven verandering mogelijk is.

   

  Kunst confronteert de jongeren en spiegelt hun gedrag. Deelnemende jongeren krijgen zodoende inzicht in wat ze kunnen. Belangrijk is dat ze leren te accepteren wat hun reële mogelijkheden zijn, niet iedereen kan een filmster worden.

   

  Een traject bij ONSbank is niet alleen een winstgevende investering voor de jongeren, maar ook voor de maatschappij. Schulden nemen af, gerechtelijke kosten worden minder en dankzij begeleiding naar werk is er minder aanspraak op uitkeringen. Ook draagt het traject bij aan preventie van criminaliteit.

   

  Johan Wagenaar is oprichter van ONSbank.

  All Posts
  ×