• Johan Wagenaar

  'Jongeren met schulden moet je helpen, niet straffen'

  Johan Wagenaar, ambassadeur

  “Uit cijfers blijkt dat het merendeel van de mensen met schulden wel wil, maar niet kan betalen. Het heeft geen zin om iemand die geen geld heeft, steeds meer geld te vragen. De schulden worden hierdoor alleen maar groter. In het ergste geval, als de jongeren met zware schulden uiteindelijk voor de rechter moeten komen, worden ze persoonlijk failliet verklaard en gaan ze voor drie jaar een schuldsaneringstraject in. Het resultaat: de schuldeiser krijgt niets. En de jongere zit totaal aan de grond.

   

  ONSbank wil een humaan schuldenbeleid. Het systeem dat gebaseerd is op straf en boete is aan zijn eind. Het accepteren van eigen verantwoordelijkheid van de jongere bij het oplossen van zijn of haar schuldenproblematiek is belangrijk, maar het afhandelen van die schuld moet anders. Je kunt jongeren beter helpen, dan afstraffen.

   

  Gelukkig zijn steeds meer schuldeisers bereid om zich socialer op te stellen en mee te werken aan een duurzame oplossing. Tijdens je deelname aan het ONSbank programma volg je een leertraject, waardoor je inzicht krijgt in je gedrag en mogelijkheden. Hierin werk je samen met kunstenaars en sporters. Zij kunnen een voorbeeld zijn dat je altijd iets kunt doen, ook als niemand dat aan je vraagt. Je maakt of doet iets, omdat je het zelf belangrijk vindt. Het leertraject laat je zien dat ook in jouw leven verandering mogelijk is. Kunst confronteert je en spiegelt je gedrag. Zo krijg je inzicht in wat je kan. Belangrijk is dat je leert te accepteren wat je reële mogelijkheden zijn. Niet iedereen kan een filmster worden".

   

  Johan is directeur van Het Instituut, een stichting die kunstenaars samenbrengt om hun artistieke kwaliteiten in te zetten bij het oplossen van maatschappelijke en culturele vraagstukken. ONSbank is in 2017 vanuit Het Instituut opgericht. Johan was één van de initiatiefnemers. Op dit moment is hij nog steeds bij ONSbank betrokken als ambassadeur.

 • broken image
  broken image
  broken image
  broken image
  broken image