• Willem Los

  ’Jongeren met schuld schamen zich en hebben continu stress’

  Willem Los (54 jaar) uit Rotterdam:

   

  “Ineens heb je als jongere vaste lasten. Als je achttien wordt, moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Als je op kamers gaat, krijg je rekeningen voor huur, internet en energie. Door al die kosten heb je aan het einde van de maand soms een tekort. Als je een rekening niet kunt betalen, heb je een schuld. Geen probleem als je het snel terug kunt betalen. Maar lukt dat niet, dan kan een schuld enorm oplopen en nieuwe schulden veroorzaken. Dan heb je wel een probleem.

   

  Sommige jongeren krijgen van huis uit geen begeleiding. Of hebben geen ouders waar ze op kunnen terugvallen. Scholen geven weinig aandacht aan persoonlijke financiën. Het is belangrijk om met inkomsten en uitgaven te leren omgaan. En als je in de problemen komt, niet weg te duiken, maar te handelen. Vaak schamen jongeren zich als ze iets niet kunnen betalen. Daarom bel ik altijd samen met hen naar schuldeisers. Dan leren ze inzicht te krijgen in een schuld, te onderzoeken of de schuld terecht is en afspraken te maken voor een oplossing.

   

  Ik ken de wereld van schuldeisers vanuit mijn werkervaring bij een grote bank en verzekeraar. Opkopers van vorderingen, incassobureaus, bewindvoerders, deurwaarders – de schuldenindustrie verdient geld aan mensen met financiële problemen. Ik schrik soms van de manier waarop jongeren worden behandeld. Schuldeisers die niet luisteren, geen gesprek aangaan, maar continu herhalen: ‘Wanneer ga jij betalen?’ Op de afdeling die ik leid, vragen medewerkers: ‘Hoe komt het dat je niet kan betalen?’ Als er problemen zijn, nodigen we mensen uit voor een gesprek. We zoeken samen naar een oplossing, en je ziet de stress van hun schouders afglijden.

   

  Voor ONSbank regel ik met schuldeisers dat ze even geen druk uitoefenen met aanmaningen of beslaglegging. We kijken naar mogelijkheden voor betalingsregelingen. Vaak zijn schuldeisers bereid om een schuld tot het oorspronkelijke bedrag terug te brengen. Dat bedrag schiet ONSbank voor. De jongeren krijgen hierdoor schuldrust: een periode waarin ze zonder stress van de schuld in een leertraject van een half jaar aan zichzelf kunnen werken, samen met kunstenaars. Jongeren ontdekken hun talenten en hun eigen creatieve vermogens. Hierdoor krijgen ze zelfvertrouwen en kunnen ze weer meedoen in de maatschappij. Als het traject is afgerond, betalen jongeren de schuld in termijnen terug.”

   

  Willem Los is bestuurslid en vrijwilliger bij ONSbank

   

  Foto: Willem Los en Marie Louise Voors (oprichter Stichting van Schulden naar Kansen (voorheen Delta Lloyd Foundation))

  All Posts
  ×