Terug naar site

Wat houdt schuldrust nou precies in?

· FAQ

Schuldrust maakte al tijdens de ontwikkeling van het ONSbank-programma deel uit van het concept. Al vanaf ons pilot traject in 2016 bieden we jongeren die deelnemen aan onze trajecten een periode van 6 maanden schuldrust.

We zijn blij dat een soortgelijke insteek, waarbij schulden op pauze worden gezet, inmiddels door steeds meer gemeentes en instanties wordt toegepast.

Maar hoe werkt schuldrust tijdens het ONSbank-programma precies?

Tijdens het ONSbank-programma kijkt een van onze schuldrustcoaches één-op-één en samen met jou welke afspraken er met je schuldeisers gemaakt kunnen worden. En dus niet alleen over afbetalingen. Eerst zorgen we voor rust en overzicht.

Er worden afspraken met schuldeisers gemaakt, waardoor je schulden in ieder geval 6 maanden bevroren worden en ze niet verder oplopen.* Daardoor krijg je even geen berichten meer van deurwaarders en incassobureaus en verdwijnt de enorme druk van het voortdurend stijgen van het bedrag.

Die pauze van 6 maanden hebben we schuldrust genoemd. Schuldrust neemt veel stress weg en maakt het mogelijk dat je aan jezelf kunt werken, weer overzicht krijgt en de energie vindt om je schulden op een duurzame manier af te betalen.

Terug naar het oorspronkelijke bedrag

Naast het bedrag dat je oorspronkelijk moest betalen, is je schuld waarschijnlijk opgelopen door allerlei bijkomende kosten. Bijvoorbeeld aanmanings-, incasso- en deurwaarderskosten. Daarom kijken we samen met je schuldeisers ook of we je schuld kunnen terugbrengen naar de oorspronkelijke schuld. Ook dit zal stress bij je wegnemen, waardoor je je op jezelf kunt richten en op je toekomst.

Overzicht en afbetalingsafspraken

Samen met de schuldrustcoach zet je op een rijtje wat je inkomsten en uitgaven zijn en welke schulden er zijn. Vervolgens bel je samen met schuldeisers om haalbare afbetalingsafspraken te maken voor na de periode van schuldrust. In sommige gevallen blijkt dat er al ruimte is om gelijk te beginnen met afbetalen.

De schuldrustcaoch neemt je mee in het hele proces, zo bel je bijvoorbeeld samen met schuldeisers. Op die manier krijg je inzicht in je eigen situatie en in hoe het systeem werkt. Je krijgt zicht op een schuldenvrije toekomst. Je krijgt de skills en het vertrouwen om ook in de toekomst zelfstandig je financien op orde te houden.

 

 

*Nog niet alle soorten schuldeisers staan hier voor open, maar het merendeel zeker wel. De schuldrustcoach gaat samen met de deelnemer in ieder geval met alle partijen het gesprek aan.