• Rachel Tokromo

  ‘Ik bewonder hun kracht’

  Rachel Tokromo (29) uit Amsterdam:

   

  “Toen ik 19 was, ben ik in de schulden geraakt. Ik zag af van een studie en had geen werk. Mijn schulden liepen snel op tot 30.000 euro, vooral door de bijkomende kosten. Ik was jong, ik wilde leven: erop uit, reizen, leuke dingen doen met mijn vrienden. Maar ik had geen geld en ik wilde niet dat anderen voor mij gingen betalen. Ik ging steeds minder vaak mee met mijn vrienden. Op het laatst zag ik bijna niemand meer.

   

  Op een dag kwam ik thuis en zag ik een brief liggen op mijn tv. Hij was van een gerechtsdeurwaarder, die mijn deur had laten openmaken. Hij heeft door mijn huis gelopen om te kijken welke bezittingen ik had. Voor wat? Een paar honderd euro aan spulletjes? Ik durfde een hele tijd de deur niet meer open te doen. Ik voelde me gevangen en was depressief.

   

  Het omslagpunt kan ik me nog heel goed herinneren. Ik zat op de bank mijn nagels te lakken en hoorde mijn eigen stem die zei: ‘Alleen jij kan jezelf gelukkig maken.’ Ik keek in de spiegel en zag de leegte in mijn ogen. Toen moest ik heel hard huilen, het voelde alsof er zware blokken van mijn lichaam vielen. Ik ben op zoek gegaan naar mijzelf, ik heb werk gekozen dat beter bij mij paste en ik ben gestopt met mijn relatie die niet goed ging. Ik ben gaan doen.

   

  Ik belde met schuldeisers om betalingsregelingen te maken. Dat was niet altijd makkelijk. Als ik vroeg of ik in kleinere stapjes kon afbetalen omdat ik meerdere schuldeisers had, wilden ze dat niet. Ik kreeg alleen maar op mijn donder. Nu, tien jaar later, heb ik mijn schulden teruggebracht tot de helft en heb ik een saneringsregeling afgesloten waardoor ik in drie jaar van mijn schulden af ben.

   

  Deze ervaringen gebruik ik bij het begeleiden en coachen van jongeren bij ONSbank. We brengen hun schulden in kaart en creëren schuldrust, waardoor ze even verlost zijn van de druk van schuldeisers. In het workshoptraject ontdekken de jongeren zichzelf: wie ben ik, waar sta ik, waar wil ik naar toe? Ik bewonder hun kracht. Er is nu een deelnemer die vanaf haar 10e voor haar broertjes en zusjes zorgt. Ik vind het belangrijk dat ze weet dat het goed is, dat er niets mis is met haar.”

   

  Rachel Tokromo coacht jongeren bij ONSbank

   

  ONSbank biedt perspectief aan jongeren met schulden.

  Help ONSbank. Word ambassadeur, sponsor of help met bemiddeling naar werk.

  All Posts
  ×