• Hüsnü Kocabas

  ‘Van boksen krijg je zelfvertrouwen’

  Hüsnü Kocabas (38) uit ’s-Hertogenbosch:

   

  “Sommigen jongeren denken 'boksen is gevaarlijk, met bloedneuzen enzo'. Maar dat beeld klopt niet. Je hoeft elkaar niet hard te slaan, maar je moet wel een beetje kunnen uitdelen. Je moet goed stevig staan, met je sterke been achter en je handen voor je. Dan sta je als een blok en kan je niets gebeuren. Boksen leert je om zelfverzekerder te worden.

   

  Toen ik 13 was, moest ik naar bureau Halt. Het ging allemaal om kattenkwaad, maar zoiets kan escaleren. Gelukkig nodigde een vriend mij uit om een keer mee te gaan naar de boksschool. Ik had aanleg, de andere jongens van mijn leeftijd kregen al snel klappen van mij. Na een maand mocht ik meedoen met wedstrijden. Toen ging het snel. Boksen werd mijn leven. Na een jaar bokste ik in het Oranjeteam internationale wedstrijden. Ik ben twaalf keer Nederlands kampioen geweest, militair wereldkampioen, derde van Europa en vierde van de wereld. Ik heb op toernooien over de hele wereld gebokst.

   

  Nu ben ik vijf jaar gestopt met wedstrijden, werk ik als instructeur bij de marechaussee en ben ik coach van het militair boks-team. Ik geef boksclinics aan bedrijven en jongeren, maar draai ook in de praktijk mee bij de marechaussee. Als ik in het echt iemand met een mes moet ontwapenen, is dat toch iets anders dan in een les. Ik moet wel blijven weten waar het over gaat.

   

  In de workshops die ik voor ONSbank geef is het vooral doen! Ik vertel aan het begin van de les de jongeren wie ik ben en wat we gaan doen. Dan beginnen we met een leuke warming up en spierversterkende opdrachten: kriskras door elkaar heen rennen, een beetje opdrukken. Op een speelse manier leer ik ze de basis: bokshouding, verplaatsen, stoten, verdedigen, combineren. Vaak komen karakters naar boven in de trainingen. Wie er dominant is of afwachtend bijvoorbeeld.

   

  Er komen veel dingen bij kijken, zoals coördinatie, souplesse, reactie en kracht. Boksen is niet alleen goed voor je zelfvertrouwen maar ook voor je incasseringsvermogen, zelfbeheersing, doorzettingsvermogen, discipline, hardheid, reactievermogen en alertheid. Ik vind het een mooie sport omdat je er zo veel van kunt leren. Die jongeren doen allemaal heel goed mee. Aan het einde van de les zie ik dat de ze enorm opleven.”

   

  Meervoudig bokskampioen Hüsnü Kocabas geeft boksclinics bij ONSbank

 • broken image
  broken image
  broken image
  broken image
  broken image