• Hoe tref ik een betalingsregeling?

    Je krijgt een jaarafrekening van de energiemaatschappij. Dat bedrag kan aardig oplopen, maar hoe betaal je dat? En misschien heb je ook nog de eigen bijdrage voor de zorgverzekering en andere schulden. Vaak hoeft het niet in een keer. Veel bedrijven en overheidsinstanties willen je helpen met een betalingsregeling.

     

    Er zijn in Nederland veel mensen die een rekening niet in een keer kunnen betalen. En met de gestegen energieprijzen, worden dat er alleen maar meer. Het is belangrijk dat je je niet verstopt voor de schuldeiser. Doe je dat wel, dan komen er extra kosten. Je wilt daarom zo snel mogelijk een betalingsregeling treffen.

     

    We leggen uit hoe een betalingsregeling werkt en hoe je die afspreekt.

    Wat kan ik betalen

    Voor je een betalingsregeling afspreekt moet je weten wat je schulden zijn. Maar ook wat je inkomsten en vaste lasten zijn. Je wilt niet bij bedrijf A aflossen en ondertussen bij bedrijf B nieuwe schulden maken.

     

    Heb je door de gestegen energieprijzen alleen een schuld bij de energiemaatschappij? Dan is het simpel. Je weet dan met een beetje geluk wat je per maand extra kunt betalen. Heb je meerdere schulden, dan is het handig om eerst een aflosplan te maken.

     

    Weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact met ons op. Bij ONSbank helpen we jongeren tussen de 18 en 27 jaar gratis met het oplossen van hun schulden. Doe je het liever zelf? Je leest hier hoe je een aflosplan maakt voor je schulden.

    Een betalingsregeling afspreken

    De volgende stap is het afspreken van een betalingsregeling. Veel organisaties laten je dit online doen. Zie hier als voorbeeld hoe dat bij Vattenfall werkt. Als je in het zoekvak op ‘betalingsregeling’ zoekt dan helpt een chatbot je verder.

     

    Bij sommige bedrijven kun je alleen telefonisch of per e-mail afspraken maken. Dat zie je regelmatig bij incassobureaus. Hun doel is dat je een zo hoog mogelijk bedrag per maand aflost. Daarom is het belangrijk dat je vooraf weet wat je kunt missen. Laat je niet gek maken en leg uit wat mogelijk is. Hieronder vind je een voorbeeldtekst voor een e-mail. In de tekst vul je je netto inkomen in, dit is het totaalbedrag dat je maandelijks aan salaris op je rekening krijgt.

     

    Spreek altijd een betalingsregeling af die je echt na kunt komen. Je hebt niets aan afspraken die je niet na kunt komen. De schuldeiser heeft daar uiteindelijk ook niets aan.

     

    Kom je er zelf niet uit? Meld je dan aan voor ons programma.

    Voorbeeld tekst voor het afsluiten van een betalingsregeling

     

    Beste heer, mevrouw,

    Volgens mijn gegevens heb ik een schuld bij jullie organisatie. Ik ben bij u bekend onder kenmerk vul hier je relatienummer of dossiernummer in.

     

    Het openstaande bedrag kan ik niet in één keer betalen en daarom spreek ik graag een betalingsregeling met u af. Ik heb meerdere schulden (totaal bedrag tussen haakjes invullen) en ik spreek met alle schuldeisers een regeling af. Op basis van deze schulden en mijn netto inkomen (bedrag tussen haakjes invullen) kan ik maandelijks € XXX (bedrag invullen) bij u afbetalen.

     

    Ik hoop dat u begrip heeft voor mijn situatie en dat dit voorstel akkoord is. Zo ja, dan wil ik u vragen mij een bevestiging te sturen.

     

    Met vriendelijke groet,

     

    Naam invullen

     

    Jouw contactgegevens invullen

    Samengevat

    Dit zijn de belangrijkste zaken bij een betalingsregeling:
    Maak een overzicht van je schulden, inkomsten en uitgaven, daar kun je deze Google Sheet voor gebruiken.

    1. Spreek een bedrag per maand af dat je ook echt kunt betalen.
    2. Vraag om bevestiging van de betalingsregeling per brief of e-mail.
    3. Voeg de bedragen die je gaat aflossen ook toe bij de uitgaven op je overzicht.
    4. Kun je een keer niet betalen, neem dan direct contact op met de schuldeiser.

    Het overkomt iedereen wel eens dat je niet kunt betalen. Wanneer je contact blijft houden, dan denken de meeste bedrijven graag met je mee. Een betalingsregeling helpt zowel jou als de schuldeiser.

  • Denk je er over om samen met ons aan de slag te gaan?

    Het ONSbank-programma duurt in totaal 6 maanden en is kosteloos voor de deelnemers, het kost je dus geen geld.

    Meld je nu vrijblijvend aan en wij nemen contact met je op om te kijken of ONSbank bij je past.

    Voor wie nog veel vragen heeft: check onze FAQ

  • broken image
    broken image
    broken image
    broken image