• Zo maak je een aflosplan voor je schulden

  Wanneer je schulden hebt dan wil je daar het liefst zo snel mogelijk vanaf. Heb je maar één schuld van € 100 dan is dat makkelijk. Het is een stuk lastiger als je € 10.000 aan schulden hebt bij verschillende instellingen. We helpen je daarom bij het opstellen van een aflosplan voor je schulden. Dit is het plan waarin je uitwerkt hoe je weer schuldenvrij wordt.

  Dringende schulden

  Voor we aan de slag gaan met een aflosplan voor je schulden, is er nog een andere vraag. Zijn er dringende schulden? Dringende schulden heb je als er gedreigd wordt met uithuiszetting of als er loonbeslag ligt. De belastingdienst is een schuldeiser met meer rechten. Heb je een schuld bij de belastingdienst dan is het belangrijk dat je daar zo snel mogelijk afspraken mee maakt.

   

  Een plek om te wonen heeft de hoogste prioriteit. En als er loonbeslag ligt dan moet je dat eerst dat oplossen. Is dit bij jou het geval? Dan moet je dit eerst oplossen. Weet je niet hoe? Neem dan contact met ons op. We hebben programma's in verschillende steden. Als je meedoet met ons programma krijg je een persoonlijke schuldrustcoach die je helpt met je financiën. Deelnemen aan het programma is 100% gratis.

  Hoe weet ik wat mijn schulden zijn?

  De eerste stap is weten wat je schulden zijn. Je gebruikt voor het overzicht deze Google Sheet.

   

  Dit overzicht is het startpunt voor het oplossen van je schulden.
   

  Tip: voor je verder gaat sla je eerst een kopie van de sheet op. In Google Sheets ga je naar Bestand en klik je op Kopie maken. Je slaat nu het bestand op in je eigen Drive.

  Inkomsten en uitgaven

  Voor het aflosplan moet je ook weten wat je inkomsten en uitgaven zijn. Die twee samen bepalen welke bedrag je elke maand kunt aflossen. Ga daarom terug naar de sheet waar je je schulden hebt ingevoerd. Je ziet hier nog twee tabbladen. Een voor je inkomsten en een voor je uitgaven. Vul nu deze twee tabbladen in.

  Het aflosplan

  Je hebt nu alle gegevens die je nodig hebt voor het maken van een aflosplan.

   

  Belangrijke schulden

  Alle schulden zijn natuurlijk belangrijk, maar sommigen zijn net iets belangrijker. Dit zijn schulden die direct invloed hebben op je leven. Denk aan:

  • Huur of hypotheek
  • Energie en gas
  • Water
  • Zorgverzekering
  • Telefoon
  • Overige verzekeringen

  Deze schulden hebben directe invloed op je leven. Ze gaan over waar je woont en je gezondheid. Hier ga je als eerste mee aan de slag. Waarom? Je wilt niet dat je uit je huis wordt gezet of dat je geen zorgverzekering meer hebt. Daarom ga je als eerste aan de slag met deze schulden.

   

  Kleine schulden
  Sommige schulden zijn waarschijnlijk maar een paar tientjes en kun je misschien in één keer betalen. Je betaalt hierbij eerst de oudste schulden af. Op die manier voorkom je dat er extra kosten komen vanuit deurwaarders en incassobureaus.
   
  Voor grotere schulden sluit je een betalingsregeling af.
   
  Overige schulden
  Nadat je de belangrijke en kleine schulden hebt afgelost, ga je aan de slag met de overige schulden.

  Betalingsregelingen afspreken

  Voor veel jongeren ligt er een drempel wanneer ze een betalingsregeling moeten afspreken. Ze weten niet hoe, het is eng of ze schamen zich. Je bent niet de enige. En weet dat veel schuldeisers graag met je meedenken. Zij hebben er ook belang bij dat je een schuld uiteindelijk kunt afbetalen.

   

  In dit artikel leggen we uit hoe je een betalingsregeling treft.

  Deel je situatie met schuldeisers

  Je kunt je schulden niet in één keer betalen, maar je wilt ook geen nieuwe problemen. Daarom is het belangrijk dat je contact zoekt met je schuldeisers. Ook als je op dat moment nog niet kunt starten met aflossen. Waarom? Als je niets van je laat horen, is de kans groot dat ze verdere stappen nemen. Dat kan een dagvaarding zijn of misschien zelfs het leggen van beslag. Dit zorgt voor extra kosten en die wil je voorkomen.

   

  De overheid en de meeste bedrijven denken graag met je mee als je niet kunt betalen. Zoek daarom contact en leg uit wat je situatie is en welke stappen je neemt bij het oplossen van je schulden. Eventueel deel je ook de Sheet waarin je alle inkomsten, uitgaven en schulden hebt verzameld. Ze zien dan of er wel of geen ruimte is. En eventueel maak je betaalafspraken voor de toekomst.

   

  Wanneer je open bent over je situatie, dan geef je anderen de kans om met je mee te denken. En dat is wat je wilt, hulp bij het aflossen van je schulden.

  Problematische schulden

  Zijn je schulden bij elkaar € 10.000 of meer? Dan heb je problematische schulden. Iets wat je niet in een paar maanden oplost. In dat geval raden we je aan dat je contact met ons opneemt. We helpen je met het krijgen van overzicht en bij het maken van afspraken met schuldeisers. Daarnaast regelen we een periode van 6 maanden schuldrust. Dit betekent dat je schulden in die tijd niet worden verhoogd met boetes en rente. Ook zorgt ons programma dat je weet wat je moet doen om te voorkomen dat het in de toekomst weer mis gaat.

   

  Bij ONSbank helpen we jongeren tussen de 18 en 27 jaar met het werken aan een toekomst zonder schulden. Dat doen we gratis. Neem contact met ons op. Je hoeft niet een minimum bedrag aan schulden te hebben. Ook als je schulden minder dan € 5.000 zijn helpen we je.

  Schuldenvrije toekomst

  Een schuldenvrije toekomst creëer je stap voor stap en wij zijn er om je daarbij te helpen.

 • Denk je er over om samen met ons aan de slag te gaan?

  Het ONSbank-programma duurt in totaal 6 maanden en is kosteloos voor de deelnemers, het kost je dus geen geld.

  Meld je nu vrijblijvend aan en wij nemen contact met je op om te kijken of ONSbank bij je past.

  Voor wie nog veel vragen heeft: check onze FAQ

 • broken image
  broken image
  broken image
  broken image