• Vertrouwenspersoon

    Wie kan er bij de vertrouwenspersoon terecht?

    Teamleden

    De vertrouwenspersoon is er voor teamleden van Stichting ONSbank die met een probleem zitten dat ze niet met de projectleider of de directeur kunnen of willen bespreken.

     

    Deelnemers

    Daarnaast kunnen deelnemers bij haar terecht als ze ergens tegen aanlopen wat ze niet met de groepscoach of de projectleider kunnen of willen bespreken.

    Wie is de vertrouwenspersoon?

    Erica van Loon is de interne vertrouwenspersoon bij Stichting ONSbank, naast dat ze de communicatiemanager bij ONSbank is. In 2022 volgde ze een gecertificeerde opleiding voor de rol van vertrouwenspersoon.

    Wat doet de vertrouwenspersoon?

    Als vertrouwenspersoon is Erica er om naar je te luisteren, ze staat naast je en kan met je meedenken over oplossingen voor je probleem.

    Vertrouwelijkheid

    Het is goed om te weten, dat wat je haar vertelt vertrouwelijk blijft.

    Tenzij er bijvoorbeeld een zwaar strafbaar feit naar boven komt, waarmee ze als vertrouwenspersoon in gewetensnood komt. Als je haar bijvoorbeeld gaat vertellen dat je 100.000 euro van de organisatie hebt gestolen of het gebouw in brand gaat steken, dan moet ze actie ondernemen.

    Met welke problemen kun je terecht?

    Er zijn verschillende dingen waar je tegenaan kunt lopen en soms lopen die door elkaar.

    Als vertrouwenspersoon is Erica er voor twee categorieën problemen.

     

    1. De eerste is ongewenste omgangsvormen, die maken dat je je niet veilig voelt binnen ONSbank. Daaronder vallen bijvoorbeeld pesten, agressie en geweld, discriminatie, intimidatie, maar ook seksueel grensoverschrijdend gedrag.
      Dit gaat om jouw ervaring, gedrag dat jij als kwetsend ervaart.
    2. Als tweede is Erica er ook voor problemen rond integriteit, voor als je vermoedens hebt van misstanden. Denk dan meer aan zaken die de organisatie schaden of het maatschappelijk belang in geding brengen. Bijvoorbeeld belangenverstrengeling, corruptie, nalatigheid, fraude of diefstal.

    In principe is de vertrouwenspersoon er niet voor privéproblemen of arbeidsconflicten, maar je mag Erica er wel over vertellen. Misschien voelt het al voldoende om je hart te luchten en zo niet, dan kun je samen met Erica kijken waar je support kunt krijgen.

     

    Het kan ook zijn dat jouw probleem in meerdere categorien valt. Neem dan ook gewoon contact op.

    Jij houdt de regie

    Sowieso geldt ook bij ongewenste omgangsvormen en integriteitsproblemen, dat alleen je hart luchten al heel fijn kan zijn. Of en welke vervolgstappen je wilt zetten, daar begeleid Erica je bij.

     

    Dus jij houdt de regie over wat er wel en niet gebeurt. De vertrouwenspersoon gaat het probleem dan ook niet vóór je oplossen of van je overnemen of in jouw plaats bemiddelen. Erica kan wel met je meedenken over oplossingen. Ze is er om naar je te luisteren, ze staat naast je en samen met haar kun je de voor- en nadelen van verschillende oplossingen voor je probleem naast elkaar zetten. Zodat jij zelf kunt kiezen wat het beste bij je past.

     

    Dat hoeft allemaal niet in het eerste gesprek natuurlijk. Je vertelt eerst jouw verhaal, vervolgens kijken jullie hoe je verder wilt. Als je het fijn vindt kun je dan een nieuwe afspraak maken.

    Contact

    Loop jij ergens tegen aan?

    Neem dan gerust contact op om een gesprek te plannen.

     

    Het lijkt misschien overdreven, maar om te zorgen dat alles echt vertrouwelijk is, heeft Erica een apart telefoonnummer en emailadres voor haar rol als vertrouwenspersoon. Dan weet ze direct dat je haar als vertrouwenspersoon benadert.

     

    Stuur een berichtje voor een (bel)afspraak:

    Erica van Loon

    06 30241046

     

    Omdat het over vertrouwelijke informatie gaat adviseren we je om met je prive-telefoonnummer of prive-mailadres contact op te nemen.

    Heb je nog vragen?

    Best veel informatie. Je kunt het ook nog even terugkijken in onderstaande filmpje.

    Heb je er dan nog vragen over? Stel ze gerust!