Terug naar site

Uitgelicht: ervaringsdeskundige Fidessa

· Uitgelicht

In 2022 klopte ze aan bij ONSbank omdat ze het lastig vond om rond te komen en in de stress zat over een schuld van haar creditcard. Fidessa was 21 en had net als veel jongeren nog geen zicht op hoe het systeem precies werkt en dacht dat er gelijk een deurwaarder zou komen als ze niet direct alles afbetaalde.

Het bedrag van haar schulden bleek enorm mee te vallen, maar we waren blij dat ze het lef had om vroeg aan de bel te trekken. Fidessa kon gelijk aan de slag met het basistraject en heeft met support van de schuldrustcoaches haar schuld snel kunnen afbetalen.

‘Daarnaast leerde ik tijdens dat traject veel over het schuldensysteem en hoe geldproblemen jongeren beïnvloeden. Ik sprak met een handvol andere jongeren zonder schaamte over impuls-uitgaven en over hoe je een week doet met een euro op je bankrekening. Dat was ontzettend verfrissend, en ik dacht; hier zouden zoveel meer jongeren baat bij hebben.

Toen ik hoorde over het Next-Level traject, werd ik meteen enthousiast. Ik wil graag een stem geven aan mijn leeftijdsgenoten. Het lijkt alsof geldproblemen voor veel jongeren onvermijdelijk zijn; huur, de zorgtoeslag, reiskosten, boodschappen en dan nog een beetje overhouden voor jezelf lijkt in deze tijd onmogelijk. Dat kan en moet anders, vind ik.'

Fidessa laat inmiddels publiekelijk van zich horen als ervaringsdeskundige en denkt ook mee met de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid, o.a. over een Nederlandse schuldhulproute speciaal voor jongeren. Naast ervaringsdeskundige bij ONSbank is ze blokfluitist, singer-songwriter, schrijver en model.


Fidessa kwam onlangs o.a. in de NRC aan het woord.

Benieuwd naar hoe andere jongeren hun situatie aanpakten?
Of wil je in gesprek gaan met onze ervaringsdeskundigen?
Hier lees je meer