Terug naar site

Stuur ons je factuur van kosten van voor je 18e!

Rekeningen waarvoor je ouders verantwoordelijk zijn komen ineens op jouw bord als je 18 of 21 jaar wordt? Dat mag niet, maar het gebeurt wel!

Onze schuldrustcoach Willem Los zet zich al jaren in om te zorgen dat schuldeisers hiermee stoppen.

Het gaat bijvoorbeeld om rekeningen voor schoolboeken en tandartsrekeningen. Kosten die ontstaan zijn voordat je 18 bent geworden en waarvoor je ouders dus wettelijk verantwoordelijk zijn. Soms komen schuldeisers voor die rekeningen ineens bij jou als je de leeftijd van 18 of 21 bereikt. En dat klopt dus niet.

Willem vertelt er over in dit filmpje van Viewpoint naar aanleiding van de documentaire 'De Schuldmachine' (Viewpoint/BNN).

 

Is dit in jouw situatie ook het geval? Mail dan je gegevens naar facturenvoor18@onsbank.nl, inclusief een foto van de aanmaningen en de datum dat de kosten aantoonbaar zijn ontstaan.

Wij helpen jou. En door het verzamelen van zoveel mogelijk soortgelijke gevallen, willen we zorgen dat andere jongeren in de toekomst niet meer lastig gevallen worden met rekeningen waar hun ouders verantwoordelijk voor zijn.

Als je een rekening van voor je 18e instuurt hoef je niet gelijk mee te doen aan ons hele traject. Maar ben je tussen de 18 en 27 en heb je ook stress van andere rekeningen en wil je met ons aan je schulden werken? Meld je dan ook aan voor ons programma.

We hebben momenteel programma's in Rotterdam en Amsterdam.

Willem's strijd tegen dit onrecht was dus in 2019 al te zien in de documentaire 'De Schuldmachine' (Viewpoint/BNNVARA) van filmmaker Camiel Zwart.

In de documentaire word een voorbeeld van zo'n situatie getoond. Daar gaat het om een boekenleverancier. De achterstallige rekening voor schoolboeken van toen Elyvonne 12 jaar was, werd toen ze 18 jaar ineens bij haar neergelegd in plaats van bij haar ouders.

SP Kamerlid Jasper van Dijk stelde naar aanleiding van de documentaire vragen aan toenmalig minister Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De minister antwoordde: ‘In algemene zin kan ik zeggen dat ouders verantwoordelijk zijn voor de kosten van opvoeding en verzorging van minderjarige kinderen (artikel 1:404 BW). Ook als een minderjarig kind zelf boeken bestelt, dan nog blijft de ouder (wettelijk vertegenwoordiger) daarvoor aansprakelijk.’
Lees hier alle kamervragen en de antwoorden.

🔗 Meer informatie over de documentaire vind je op https://www.2doc.nl/documentaires/2019/09/de-schuldmachine.html 
Op zaterdag 29 oktober om 21h55 wordt 'De Schuldmachine' opnieuw uitgezonden op NPO3. Je kunt hem op NPO Start terugkijken als je hem hebt gemist.

🔗 En Willem vertelde ook al eens over deze problematiek in een artikel op NU.NL: Schoolboekenleverancier verhaalt schulden ouders op achttienjarige jongeren

🔗 Ook stond er in 2021 al een oproep voor soortgelijke zaken op meerdere plekken online, waaronder bij de NVVK: In de schulden omdat je ouders niet betaalden