Terug naar site

Uitgelicht: ervaringsdeskundige Sam

“Ik begon aan het ervaringsdeskundigentraject omdat ik verandering wil brengen in het schuldensysteem waar we nu mee leven. Veel partijen brengen je bewust in een positie waarin je makkelijk schulden opbouwt en dat vind ik allesbehalve rechtvaardig. Door mijn stem te laten horen wil ik helpen daar een einde aan te maken.”

Sam is een jonge rapper uit Rotterdam. Hij zet zijn muzikale skills ook in voor andere jongeren met schulden. Sam spreekt én rapt onder meer tijdens congressen en in podcasts. Hij produceerde samen met onze groepscoach en woordenwizard Rosana Salden en producer Navadem een track over zijn eigen worstelingen met geld.

Nadat hij in aanvulling op zijn studielening een studentencreditcard bij de bank nam, zich niet realiserend hoe snel de rente op die €500 zou oplopen, raakte Sam in korte tijd in de schulden verstrikt. Het ene gat met het andere vullen bleek al snel onmogelijk en de rekeningen en incassoboetes werden een onbedwingbare berg. Zijn geldproblemen zorgden voor stress, maar ook schaamte. Sam is close met zijn alleenstaande moeder en nam haar in vertrouwen. Zij adviseerde hem direct aan de bel te trekken. Hij was 21 toen hij zich in 2023 aanmeldde voor het ONSbank-traject.

Sam kreeg weer zicht op een toekomst zonder schulden en de rust en ruimte om zijn muziek professioneel naar buiten te brengen. Hij bracht in 2023 zijn eerste single ‘Saint Tropez’ uit samen met Dailow en staat inmiddels vol vertrouwen op het podium. Dat Sam ook zijn rap inzet, maakt hem tot een unieke ervaringsdeskundige.

Benieuwd naar hoe andere jongeren hun situatie aanpakten?

Of wil je in gesprek gaan met onze ervaringsdeskundigen?