Terug naar site

Schuldrustcoach Annemieke in Trouw

· in de media,aan het woord

"Eenmaal in de problemen lukt het de jongeren die Soorsma spreekt door opgelopen incassokosten en rentes maar moeilijk uit de schulden te komen. Bij hun ouders kunnen ze vaak niet terecht, omdat die vaak ook schulden hebben. “Als ze nog thuis wonen, komt het zelfs regelmatig voor dat hun ouders hen om kostgeld vragen. Ze hebben dan wel een bijbaantje waar ze 500 tot 1500 euro in de maand mee verdienen. Maar daar betalen ze ook hun
schoolgeld van. Ook hun eten betalen ze in veel gevallen zelf als ze nog thuis wonen.”

Soorsma ziet ook een generatie die sterk de druk voelt van sociale media. Meer dan eens begeleidt ze jongeren die hippe items aanschaffen, nadat influencers ze op Tiktok of Instagram hebben aangeprezen. Die items kopen kan de laatste jaren ook veel makkelijker door de mogelijkheid om achteraf te betalen, zegt Soorsma. “Zelfs in de winkel kun je tegenwoordig achteraf betalen.” Maar, nuanceert ze ook, het is niet de voornaamste reden van hun schulden. “Sociale media zijn vooral een manier om te ontsnappen aan hun realiteit.”


En verderop in de krant het interview met onze ervaringsdeskundige Brian Schipper, dat je in ons volgende nieuwsitem kunt zien.