Terug naar site

NRC Handelsblad: Stijn en Fidessa in gesprek met Belastingdienst

· in de media

'Jong, schuldenaar en vastgelopen in systemen'. Koen Marée van de NRC schreef over de tweede editie van ons Next Level Tafelgesprek dat vorige week donderdag plaatsvond in het EYE Filmmuseum. Tijdens de avond gingen o.a. ervaringsdeskundigen Stijn en Fidessa in gesprek met Rowena Jansen en Ellen Baas van de Belastingdienst.

Onder begeleiding van theater- en radiomaker gingen een groep van zes jonge ervaringsdeskundigen het gesprek aan met een aantal van hun schuldeisers, over de (psychische) belasting van het hebben van schulden. Het uitgangspunt was de ervaring van de
jongeren. Het doel was om samen te onderzoeken wat er anders zou kunnen op het gebied van de omgang met jongeren en hun betalingsachterstanden.

"Het aantal jongeren met schulden neemt toe. Ze lopen aan tegen gebrekkige informatie van de Belastingdienst. Die zegt: „Onze informatie is moeilijk samen te vatten in een kort TikTokfilmpje.”

 

Over zijn smoesje hoefde hij niet lang na te denken. Als vrienden van Stijn Martens (28) hem in het voorjaar van 2021 meevroegen naar de kroeg, dan had hij zogenaamd nog steeds last van zijn hersenschudding. Vragen of zij voor hem wilden betalen, zag Martens niet zitten. „Daar was de schaamte over mijn schulden veel te groot voor.”

De schuld van zo’n 3.000 euro was snel ontstaan. Nadat hij met zijn racefiets in de tramrails was beland, moest hij acht weken rusten op bed. Zonder inkomen, maar met extra zorgkosten was Martens snel door zijn buffer heen. Niet dat hij dat door had, na acht weken uitzieken opende hij de opgestapelde post met rekeningen van onder andere zijn zorgverzekeraar, KPN en de Belastingdienst. „De brieven waren vaak dreigend van toon en denigrerend, vol jargon. Ik raakte ervan in paniek.”

...

Hier lees je het hele artikel:

(mogelijk loop je tegen een paywall aan)