Terug naar site

Kick-Off pilot met Money Watching

Kom op 9 april naar de officiele start van de pilot van ONSbank, met de performance 'Money Watching' van kunstenaar Cesare Pietroiusti

12.00 tot 18.00 uur
Spui 25, Amsterdam
-----------------------------------------

KICK-OFF ONSBANK: MONEY WATCHING
Net zo lang naar geld kijken tot het van jou wordt

Op 9 april kan iedereen de verleiding van geld aan den lijve ondervinden tijdens Money Watching op
het Spui 25 in Amsterdam. Hoe lang ben je bereid naar een bankbiljet van 10, 20 of 50 euro te kijken om het mee naar huis te kunnen nemen? Met dit kunstproject van de Italiaan Cesare Pietroiusti gaat ONSbank van start, een nieuw schuldhulpverleningsproject voor jongeren waarin de schuld geïnvesteerd wordt in een betere toekomst.

De bereidheid om zo lang naar een bankbiljet te staren zal een breed scala aan gevoelens oproepen waaronder schaamte, ongemak en misschien zelfs boosheid. Die bewustwording is precies de bedoeling. Money Watching is namelijk de kick-off van de pilot van ONSbank. De jongeren die deelnemen aan ONSbank zullen op 9 april als bewaker van de vitrines met geld optreden en zich geconfronteerd zien met andermans begeerte.
-----------------------------------------

PILOT ONSBANK

Met Money Watching gaat de pilot van ONSbank van start! Acht jongeren beginnen aan dit intensieve programma dat vier maanden zal duren. In ONSbank wordt nauw samengewerkt met sociale organisaties De Kandidatenmarkt en stichting MaDi, en de kunstenaars: Paulien Oltheten, Domenique Himmelsbach de Vries, James Beckett en danstheater Don’t Hit Mama. Zij begeleiden de jongeren in een traject dat zich richt op mentaliteits- en gedragsverandering.

Het proces van ONSbank speelt zich af in meerdere dimensies. Er wordt de jongeren kennis over de omgang met geld bijgebracht, ze worden gecoacht in het ontwikkelen van hun talenten en het vinden van betaald werk, en hun sociale en artistieke vaardigheden worden gestimuleerd. Tijdens het traject worden twee bijeenkomsten georganiseerd waarin de jongeren en hun belangrijkste schuldeisers met elkaar in contact worden gebracht.

De pilot wordt bovendien onderzocht door econoom Floris Lazrak en sociaal pedagoog Jaap Noorda. Lazrak toetst het financiële model van ONSbank dat is gebaseerd op het principe van ‘schuldrust’ en betrokkenheid van de schuldeiser. Het onderzoek van Noorda draagt bij aan de ontwikkeling van de ONSbank-methode, zodat het project na de pilot kan doorgroeien tot een zelfstandig initiatief.

Na de zomer worden de resultaten van de pilot in een publieke presentatie bekend gemaakt.