• Het ontstaan van ONSbank

  Onder leiding van Stichting Het Instituut is het concept voor ONSbank bedacht door een groep kunstenaars, ontwerpers, sociale hulpverleners, economen en filosofen tijdens de schuldencrisis van 2011/12. Tegenover het heersende mechanisme van straf en boete werd gekozen voor een menselijke aanpak waarin oog is voor de menselijke kant van schuldproblemen. De schuldenaar krijgt rust van schuld, angst en stress, en wordt tegelijkertijd geholpen anders met zichzelf en de situatie om te gaan, zodat er een nieuwe start gemaakt kan worden.

  Praktijktoetsing

  In 2016 hebben we een eerste pilot georganiseerd om de visie van ONSbank aan de praktijk te toetsen. De werkzaamheid van deze pilot is onderzocht door sociaal pedagoog Jaap Noorda. Hieruit bleek dat de workshops ervoor zorgden dat het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen van de deelnemers gestimuleerd wordt en dat hun denken over werk, geld, succes en geluk ter discussie is gesteld. 85% van de deelnemers van de 1e pilot had na afloop van het traject een baan en betaalde hun schuld terug. Stuur ons een bericht om het volledige rapport van sociaal pedagogisch bureau Noorda & Co te ontvangen.

  Toekomst

  In oktober 2017 is de stichting ONSbank opgezet. Het doel voor de aankomende jaren is het oprichten van een revolverend ONSbank fonds en samenwerking met de Gemeentelijke kredietbanken. Daardoor kan bij het gebruik van de ONSbank methode, na onderhandelingen met de schuldeisers, de nominale schuld van een deelnemer opgekocht worden. Het verschil is dat een deelnemer na afloop van het ONSbank traject niet meer te maken heeft met een veelvoud aan schuldeisers maar nog maar met 1 partij: ONSbank of een Gemeentelijke kredietbank. Met het afbetalen van hun schuld aan Gemeente of ONSbank fonds zorgen de jongeren er zodoende voor dat in de toekomst andere jongeren met schuldproblemen geholpen kunnen worden.

   

  Het tweede doel is om het leertraject van ONSbank verder te ontwikkelen en zo te beschrijven, dat de toepassing ervan niet meer afhankelijk is van de initiatiefnemers, maar als een methode, landelijk toegepast kan worden.

  All Posts
  ×